Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Жир продемонстрував документальний фільм про фальсифікацію виборів з боку влади

Вівторок, 9 квітня 2002, 14:54
Олександр Жир викриває втручання влади в уточнення результатів голосування в окрузі № 35 та збирається оскаржувати рішення ЦВК у Верховному суді. Про це він повідомив під час прес-конференції, яка відбулася у вівторок.

Глава Тимчасової парламентської слідчої комісії по справі Гонгадзе Олександр Жир балотувався як кандидат в народні депутати по мажоритарному виборчому округу № 35 (міста Нікополь, Марганець та частина Нікопольського району Дніпропетровської області). За оперативними результатами голосування переможцем в окрузі мав стати Жир. Зранку першого квітня, за свідченнями довірених осіб Жира, деякі дільниці округа було блоковано міліцією, які не пропускали на них представників інших кандидатів, крім представників Віктора Драчевського (самовисуванця, якого підтримував блок "За Єдину Україну").

В результаті остаточного підрахунку голосів саме Драчевського було визнано переможцем, який випередив Жира на 720 голосів. За словами Жира, коли вони отримали протокол ОВК, то побачили там "жахливі речі". Тож представниками Жира було зафіксовано низку порушень, які стали підставою до оскарження рішення окружної виборчої комісії в ЦВК та вимог визнання виборів по одномандатному округу недійсними.

Зокрема, йшлося про численні невідповідності в графах, в яких зазначалась кількість тих, хто проголосували та кількість бюлетенів, визнаних недійсними, між протоколами дільничих комісій, які отримали представники Жира, та тими, які опинилися в ОВК. Разом відмінності склали понад дві тисячі бюлетенів.

ЦВК частково задовольнила скаргу Жира, наказавши провести уточнення результатів голосування на дільницях.

Задля цього, за інформацією Жира, в округ 8 квітня приїжджає заступник голови держадміністрації Дніпропетровської області Валерій Рудниченко та збирає голів, заступників голів та секретарів дільничих виборчих комісій, яким начальник юридичного управління облдержадміністрації Ольга Лукманова надиктовувала правильні цифри, що за її висловом було "ліквідацією арифметичних похибок". Збори було зафіксовано на відеоплівку, яку Жир й продемонстрував журналістам.

Цю процедуру Олександр Жир назвав "конкретним фактом зловживання владою", "прямим втручанням у виборчий процес". Докази цього та інших порушень Жир збирається передати місії спостерігачів від ОБСЄ. Крім того, надалі народний депутат збирається подати долучити ці свідоцтва до подання у Верховний Суд України щодо рішень ЦВК.

Називаючи порушення на окрузі № 35 "фактом розгляду не ЦВК, а фактом розгляду Генпрокуратури", Жир все ж таки не буде звертатися до неї. "Я не певний, що Генпрокуратура здатна розслідувати справи" щодо злочинів виконавчої влади. "Звернення до Генпрокуратури – втрата часу", зазначив він.

Серед причин перешкод його обранню з боку місцевої влади, він вбачає "розслідування депутатом Жиром протиправної діяльності президента Кучми".

Жир також підкреслив, що потрапляння до парламенту не є для нього "самоціллю", адже, за його словами, справа Гонгадзе не залежатиме від позиції Верховної ради, оскільки тепер її будуть розслідувати за участю міжнародних правозахисних організацій. "Я спокійний за справу", сказав він. Крім того, Жир пообіцяв, що найближчим чином з'являться нові факти у справі про постачання зброї Іраку.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування