Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Коаліції опозиційних сил у парламенті може і не бути

Четвер, 4 квітня 2002, 13:07
Говорити про створення якої-небудь коаліції опозиційних сил у парламенті нового скликання до офіційного оголошення результатів парламентських виборів ще рано, заявив на прес-конференції в четвер у Києві керівник виборчого штабу Блоку Юлії Тимошенко Олександр Турчинов.

"Сьогодні тривають консультації між всіма блоками, що мають загальні погляди на ті або інші позиції", - сказав Турчинов, зазначивши, що це тільки консультації, оскільки "поки немає депутатів нового скликання".

За словами керівника штабу БЮТ, до 20-х чисел квітня предметно говорити про створення коаліції опозиційних сил у парламенті не можна.

У свою чергу, представник Компартії України, який також був присутнім на прес-конференції Валерій Мішура спрогнозував, що блок "Наша Україна" розпадеться, і частина його представників "відійде до пропрезидентських сил".

Також Турчинов заявив, що Блок Юлії Тимошенко планує направити у Верховний суд позов на дії Центрвиборчкому у випадку, якщо вона не надасть протоколи дільничих виборчих комісій для звіряння з даними паралельного підрахунку голосів, що проводиться БЮТ, КПУ, СПУ і блоком "Наша Україна".

Як заявив Турчинов, у ході голосування 31 березня відбулася "тотальна фальсифікація виборів". За підрахунками опозиційних сил "приблизно 5-7"% "було віднято у опозиційних сил на користь провладних сил".

Серйозною проблемою Турчинов назвав той факт, що ЦВК "заблокував інформацію" про дані з дільничих виборчих комісій, які надійшли у ЦВК. Таким чином, відзначив він, опозиційні сили не можуть почати звіряння протоколів, які вони мають у своєму розпорядженні, з протоколами, які знаходяться у ЦВК.

Депутат також заявив, що "за вказівкою адміністрації президента" вже почався перерахунок протоколів дільничих і окружних виборчих комісій не на користь опозиційних сил.

Він зазначив, що представники опозиції мають в своєму розпорядженні протоколи з печаткою і підписом членів дільничих комісій. У них відсутні будь-які цифри голосування, які здавалися до місцевих держадміністрацій з тим, щоб проценти голосування були проставлені саме місцевими адміністраціями.

За словами Турчинова, штаб БЮТ має 27 тис. протоколів дільничих виборчих комісій, а блок "Наша Україна" – близько 25 тис. Починаючи з сьогоднішнього дня, представники комітету "За чесні вибори" будуть обмінюватися протоколами, яких їм бракує, сказав він.

За словами секретаря політради СПУ з міжнародних питань Віталія Шибко, опозиційні сили повинні порівняти протоколи, що є в їх розпорядженні з протоколами ЦВК до 15 квітня (згідно з законодавством, ЦВК повинен офіційно оприлюднити результати виборів не пізніше ніж на 15 день після дня голосування).

"Ми налаштовані підрахувати справжні проценти всіх політичних сил, які брали участь у виборах", - підкреслив Шибко.

Відповідаючи на питання журналістів, Турчинов заявив, що якщо у процесі паралельного підрахунку голосів будуть виявлені "серйозні розходження" з даними ЦВК, що стосуються голосування за блок "За єдину Україну!", то БЮТ збирається зажадати через суд перерахувати голоси, віддані у процесі виборів за цей блок.

Інтерфакс-Україна-вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування