Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Оболонь" подала до суду на "Сармат"

Четвер, 25 квітня 2002, 11:37
ЗАТ "Оболонь" (Київ), одне з найбільших пивоварних підприємств України, подало позовні заяви в декілька судових інстанцій проти ЗАТ "Сармат" (Донецьк), інвестиційної компанії "Керамет-Інвест" і своїх акціонерів, які продали "Сармату акції "Оболоні".

Про це агентству Інтерфакс-Україна" повідомив начальник юридичного відділу ЗАТ "Оболонь" Андрій Вітченко.

"Оболонь" звинувачує "Сармат" в незаконній скупівлі акцій і в порушенні антимонопольного законодавства. Очікується, що перші судові слухання почнуться в кінці травня.

За словами Вітченка, акціонери, продаючи свої акції "Сармату" через Інвестиційну компанію "Керамет-Інвест", порушили статут і засновницький договір "Оболоні", якими заборонено продаж (відчуження) акцій неакціонерам ЗАТ.

Крім цього, по інформації начальника юридичного відділу, згідно з діючим договором між "Сарматом" і "Керамет-Інвест", остання повинна скупити 41% акцій "Оболоні".

Таким чином "Сармат" порушує Закон України" Про захист економічної конкуренції", яким передбачено, що наміри будь-якого суб'єкта економічної діяльності придбати більше ніж 25% акцій іншої компанії без необхідного для цього дозволу Антимонопольного комітету України (АМК) є порушенням антимонопольного законодавства.

Вітченко, посилаючись на інформації АМК, зазначив, що ні "Сармат", ні "Керамет-Інвест" не зверталися за дозволом в антимонопольне відомство для такого придбання акцій "Оболоні".

ЗАТ "Оболонь" на початку квітня публічно звинуватило ЗАТ "Сармат" в незаконній, на їх думку, скупівлю понад 10% акцій пивзаводу.

Пивзавод "Оболонь" створений в 1980 році. У 1992 році підприємство було приватизоване і перетворене в ЗАТ. Членам трудового колективу (близько 1200 чол.) донедавна належало 99,65% акцій. Точний розподіл акцій на сьогоднішній момент невідомий. На заводі працюють 2200 чол.

Розмір статутного фонду ЗАТ "Оболонь" не розголошує. За даними агентства, він становить 32512,7 тис. грн. Відповідно до заяви керівництва підприємства, акції скуповуються по ціні 500-1000 грн. при номіналі 100 грн.

Підприємство в минулому році зробило 34,511 млн. дав пива, що на 24,8% більше, ніж роком раніше. Частка "Оболоні" на українському ринку пива в минулому році збільшилася з 27,1% до 27,6%.

ЗАТ "Оболонь" також володіє контрольними пакетами акцій невеликих пивзаводів Севастопольського пивобезалкогольного комбінату (75,25%), Ахтирського броварні - 75,5% і ЗАТ "Бершадський пивокомбінат" (63,72%).

ЗАТ "Сармат" є головним підприємством так званої Донецької пивної групи. У неї також входить АТ "Пивобезалкогольний комбінат "Дніпро" (Дніпропетровськ), ЗАТ "Луганський пивзавод", ЗАТ "Фірма "Полтавпіво", АТ "Київський пивзавод? 1" і "АООТ Пивобезалкогольний комбінат "Крим" (Сімферополь).

За даними, в 2001 році "Сармат" зробив біля 11,3 млн. дав пива, а вся група - більше за 15,5 млн. дав (без урахування пивобезалкогольного комбінату "Крим"), що складає біля 13% українського ринку цієї продукції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування