Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Правосторонній рух

Субота, 20 квітня 2002, 14:45
21 квітня у Києві пройде об'єднавчий з'їзд членів виборчого Блоку Юлії Тимошенко Української республіканської партії і партії "Собор". Його організаторів анітрохи не бентежить, що давно обіцяне злиття відбудеться між днями народження Гітлера і Леніна. Левко Лук'яненко і Анатолій Матвієнко сповнені рішучості покінчити не тільки з фантомом соціалістичної ідеї, але і з чварами всередині національно-демократичних сил.

Восени 2001 року відбулися практично непомічене і - як на сторонній погляд безболісне поглинання Українською республіканською партією (УРП) Левка Лук'яненка Української християнсько-демократичної партії (УХДП) Олеся Сергієнка, а також розпуск Української консервативної партії (УКП) Степана Хмари і добровільний вступ її членів в ряди "Батьківщини" Юлії Тимошенко.

Процес злиття проходив в момент, коли навіть найбезкомпромісніші політики виявляють схильність до гнучкості і готові, упокоривши гординю, піти під крило більше " розкрученої" і фінансово забезпеченої структури. Парламентські вибори обіцяли бути жорсткими і безпощадними до аутсайдерів (на кону був пост президента) і тому скромність і обачність, вчасно виявлена іншими персонажами політичного спектакля, дозволяє їм відтепер перебувати як переможці.

УРП і "Собор", що ввійшли на рівних правах в число фундаторів блоку опозиційних партій під началом Юлії Тимошенко, в кінці листопада також заявили про свій намір об'єднатися після закінчення виборчої кампанії. Зараз в штабах цих партій пояснюють, що весь цей час програмна і статутна комісії розробляли програмні документи об'єднаної партії, у що важко повірити. Хто ж буде займатися подібним під час виборів, коли всіх, здатних пересуватися, мобілізували на виборчу кампанію?!

Бажання відсунути об'єднавчий з'їзд на квітень можна пояснити розумною обережністю: навіщо ризикувати партійними активістами, які прийшли в партію не за місцем в списку, а за переконанням, коли кожен голос на вагу золота? (У всіх на слуху конфлікт між львівською обласною організацією УРП і Зореславою Ромовською, що очолює місцеве відділення "Батьківщини"). Це - з одного боку.

З іншого боку, небажання поспішати в обійми одне одного виникає з необхідності придивитися до післявиборної ситуації і здійснити потрібний порух тіла в більш конкретних обставинах.

Політичний спектр, представлений в Блоці Юлії Тимошенко - від республіканців до соціал-демократів - був в якійсь мірі проекцією об'єднання в новому складі Верховної Ради "Нашої України", БЮТ і Соціалістичної партії. Об'єднання, за яке ратувала у своїх передвиборних поїздках Тимошенко, об'єднання, про яке марно мріють мільйони виборців і членів їх сімей.

Якщо розмови про виділення з блоку Віктора Ющенка окремих фракцій ведуться вже давно і пояснюються, серед іншого, не тільки тактичними міркуваннями, але також ідеологічними переконаннями попутників, то роздвоєння (або просто розвал) фракції Блоку Юлії Тимошенко знаходиться не тільки на периферії уваги, але і взагалі не розглядається спостерігачами. Що, загалом-то виглядає дивно, оскільки досить тільки подивитися на склад учасників парламентської фракції, що пройшли по списку, щоб побачити драматургічне зерно можливої інтриги.

Відразу впадає в очі, що сюди увійшли в основному члени "Батьківщини" - 14 чоловік. Від партії "Собор" - 3 особи (зате двоє з них - Анатолій Матвієнко і Григорій Омельченко - були в першій п'ятірці), УРП представлена своїм лідером Левком Лук'яненком і кооптованим членом - Сергієм Головатим, а інтереси Української соціал-демократичної партії (УСДП) Василя Онопенка, крім її лідера, що війшов в п'ятірку, будуть відстоювати ще двоє чоловік.

Немає відповіді вже на перше питання: як буде називатися фракція? Вже сьогодні в пресі загальновживаним правилом стало іменувати учасників блоку всіх поголовно "тимошенківцями". Сумнівно, щоб це подобалося, наприклад, "матвієнківцям", які вирішили зберегти для нащадків не тільки реєстраційне свідчення № 1, видане Левку Лук'яненку в квітні 1990 року Міністерством юстиції Української Радянської Соціалістичної Республіки, але і свій бренд в імені об'єднаної партії (УРП "Собор").

Куди більш складним є питання сумісності ідеологічних антиподів - правої і лівої ідеології. Це при створенні сім'ї посилаються на якісь почуття, та і супутника життя вважають за краще вибирати з представників протилежної статі, що підвищує шанси зачати і народити дитину. У політиці ж значно вищу продуктивність мають одностатеві шлюби з розрахунку, та і думають не стільки про майбутнє потомство, а про те, як би своїх прогодувати.

У передвиборні часи на персональному сайті лідера Блоку Юлії Тимошенко проводилося опитування "З якою ідеологією ви ототожнюєте БЮТі?". Зрозуміло, що нижче приведені результати можна віднести до категорії курйозів, не тільки внаслідок любительського статусу анкети, але і тому, що на провокаційну "консервативно-революційну" ідеологію відгукнулися 14, 03% учасників голосування. Лідирує "соціал-демократична" ідея - 25, 36%, і тепер вже не важливо, чи є цей результат наслідком набігу професійних прихильників соціал-демократії, що грішили подібним під час виборчої кампанії. Важливо, що слідом за нею йде формулювання "БЮТ поза ідеологічними рамками - 23, 92"%.

Як показали вибори, український виборець мало розбирається в тонкості ідеологій і в масі своїй, якщо і реагує на лозунги, то або за звичкою - "Вся влада Радам!, "або в дусі нових віянь - "Україна без Кучми". Але вибори - це свято вулиці, зажерливість і танець живота. А чотирирічне перебування в казематах Верховної Ради передбачає стриманість в процесі голосування і сухий пайок партійної дисципліни.

За словами Анатолія Матвієнка, від зменшення числа партій і збільшення числа їх членів (в майбутнє об'єднання увійдуть біля 30 тисяч ідеологічно витриманих партійців з обох сторін) українське суспільство тільки виграє. При цьому він не вбачає в швидкому злитті ніякого сепаратизму в рамках БЮТ, навпаки, запевняє, що група буде працювати як складова частина єдиної фракції, виключно в рамках передвиборної програми блоку.

Відносно перспектив створення могутньої коаліції національно-демократичних сил обидва лідери висловлюються зі стриманим оптимізмом.
Левко Лук'яненко готовий миритися з генетичними розходженнями республіканців і соціал-демократів і стверджує, що не бачить яких-небудь різночитань з "Батьківщиною" - партією, ідеологію якої важко (або навпаки, легко) віднести до чітко виражених напрямів "ліва-права". Матвієнко йде далі: він вважає, що головним знаменником рівняння націонал-демократів - і свідченням тому результати парламентських виборів - є не персони Лук'яненка або Матвієнка, і навіть не Мороза, Тимошенко - або прости, Господи - самого Ющенка. На покуті повинні бути поставлені не особисті амбіції лідерів, а інтереси нації.

Десь ми це вже чули: про інтереси України як основу своєї політики читають з придихом з високих трибун члени клубу по інтересах, відомого в світі як блок "За єду". У адміністративному гуртожитку також вистачає амбіцій, але спостерігається явний дефіцит особистостей. Від того, хто переможе -плеяда імен або безіменна сірість - залежить остаточний результат парламентських виборів в Україні.

Невблаганна логіка історії показує, що український маятник рухається праворуч. Сьогодні невідомо, де і коли суспільство зустрінеться з виразниками правої ідеї, але очевидно, що воно буде керуватися вже не жіночою інтуїцією (подобається-не подобається), а материнським інстинктом самозбереження нації. Ясно одне, що самоідентифікація молодої держави зажадає насамперед потенціал правих, національно орієнтованих сил. А це означає, що рік соціал-демократії настане не скоро.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: