ЦВК відмінив перемогу соціалістки і зобов'язав окружком перерахувати бюлетені

Середа, 10 квітня 2002, 21:11
Центральна виборча комісія України відмінила рішення окружкому №18 про визнання перемоги на виборах представника Соцпартії Світлани Мельник, а також подальше рішення окружкому про визнання в цьому окрузі виборів недійсними.

ЦВК зобов'язала окружком №18 протягом двох днів розглянути всі заяви і скарги, що стосуються порушень виборчого законодавства на дільницях округу, ситуація в яких не була розглянута у Шаргородському суді Вінницької області (18 з 223-х) і за результатами перевірки встановити результати виборів.

У ході засідання у середу ввечорі ЦВК розглянув подання окружкому №18 про визнання виборів народного депутата у цьому окрузі недійсними.

У ході розгляду подання наголошувалося, що у ЦВК також надійшла скарга кандидата у народні депутати Євгенія Сухого, яка стосується порушень виборчого законодавства у ході виборів, які не дозволяють з достовірністю визначити результати виборів в окрузі.

Разом з тим до Центрвиборчкому також надійшли заяви спостерігачів, які працюють в окрузі, про те, що серйозних порушень виявлено не було.

Доповідач з цього питання, член ЦВК Марина Ставнійчук повідомила, що 6 квітня 2002 року у ЦВК надійшо подання окружної виборчої комісії про визнання виборів недійсними. 2 квітня в окружкомі були складені і підписані протоколи про підсумки голосування в окрузі і перемогу Мельник. Разом з тим, за словами Ставнійчук, кандидат у депутати Сухий подав позов до Шаргородського суду про порушення законодавства у ході виборів, який визнав, що порушення мали місце і не дозволяють з достовірністю визначити результати виборів.

На підставі цього подання окружком ухвалив рішення направити відповідне подання у ЦВК.

Крім того, в поданні позначені всі виявлені порушення в ході голосування.
Згідно з даними протоколів, за Мельник було віддано 27 496 голосів, за Сухого - 25 454.

Соціалісти мають намір оскаржити рішення ЦВК у суді, заявив в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна один з лідерів СПУ Йосип Вінський. Дії соціалістів будуть правовими, сказав він, відзначивши, що "ЦВК в черговий раз умив руки".

Крім того, Центральна виборча комісія зобов'язала окружкоми №59 і 34 провести перевірку протоколів дільничих виборчих комісій і відповідно до цього ухвалити рішення про результати виборів. В округах №59 і 34 перемогли Віктор Турманов (самовисування) та Микола Колесник (самовисування) відповідно.

Разом з тим Центрвиборчком не задовольнив скарги, подані кандидатами в народні депутати про визнання недійсними виборів в округах № 219, 66, 15, 188, 40, 135, 122.

Розгляд ще однієї скарги про визнання недійсними виборів в окрузі № 23 ЦВК переніс на четвер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування