Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія чекає, що Україну поглине вир нестабільності

Понеділок, 1 квітня 2002, 15:22
Політологи погоджуються з думкою, що після виборів в Верховну Раду Україну чекає період нестабільності, який триватиме до президентських виборів.

"Президентські вибори, які фактично почалися в Україні учора, будуть не менш драматичні, ніж в Росії в 1996 році", - заявив, виступаючи в понеділок на прес-конференції в Москві, президент суспільної ради російсько-української співпраці В'ячеслав Ігрунов.

Він зазначив, що з шести партій, які проходять в Верховну Раду, п'ять перебувають в більш або менш жорсткої опозиції до влади. Це, на його думку, безумовно веде до дестабілізації ситуації на Україні. "Росії не байдуже, як будуть розвиватися її відносини з головним геополітичним сусідом", - відзначив Ігрунов. Він висловив думку, що Росія найближчим часом повинна буде грати стабілізуючу роль в Україні.

Думка про те, що до президентських виборів Україна буде знаходитися в стані нестабільності, підтримує і глава Фонду ефективної політики Гліб Павловський. У той же час, на його думку, Україна від виборів в парламент не перейде відразу до виборів президента, а піде по шляху більш спокійному: оновлення уряду і адміністрації президента.

При цьому політолог відзначив як позитивний для Росії факт те, що групи, орієнтовані на Росію, складають більшість в українському парламенті (мається на увазі об'єднання "За єдину Україну", СДПУ(О) і комуністи).

Політологи прийшли до загальної думки про те, що майбутні президентські вибори в Україні будуть змаганням "не людей, а політичних блоків, за кожним з яких будуть стояти значні внутрішні і зовнішні сили". Так, зокрема, на думку директора Інституту політичних досліджень Сергія Маркова, боротьбу за пост президента України поведуть представники трьох основних ідеологічних напрямів, що визначилися в ході парламентських виборів.

Передусім, за його словами, це лідери "галицької" ідеології, мету яких можна охарактеризувати лозунгом "На Захід без Росії". По-друге, це прихильники "лівої" ідеології, що йдуть під лозунгом "До Росії - без Заходу". І третіми він назвав центристів, які прагнуть "в Європу разом з Росією".

У той же час, як вважає Гліб Павловський, найближчим часом на політичній арені України може з'явитися нова фігура - "так би мовити, українського Путіна".

Російські спостерігачі за ходом парламентських виборів в Україні відзначають "відповідність загалом "своїх прогнозів попереднім результатам Центрвиборчкому.

"Загалом наші прогнози відносно найбільших партій і блоків виправдалися", - відмітив на прес-конференції в понеділок голова Місії російських спостерігачів, депутат Державної Думи Росії Олександр Салій.

У той же час, за його словами, несподіванкою стали результати Партії зелених, яка набрала меншу, ніж очікувалося, кількість голосів виборців. "Це абсолютно нез'ясовна невдача", - відзначив експерт.

За попереднім даними, після обробки більш ніж половини виборчих бюлетенів ПЗУ набрала близько 2% голосів. На парламентських виборах в 1998 році за ПЗУ проголосували 5,43% виборців.

Інтерфакс-Україна-вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування