"Иных уж нет, а те далече…"

Четвер, 7 березня 2002, 13:08
31 березня українцям доведеться обрати з 33 лих найменше. Не вперше і, на жаль, не востаннє. У далекому минулому залишилась демонстрація політиками своєї ідейності, віра в щирі наміри, гасла та чесні методи. На порядку денному – технології. Але, якщо копнути глибше, то виявиться, що це ми вже проходили. Отже, все вже було, навіть те, що, як нам здається, тільки буде...

У минулих виборах до Верховної Ради України, навесні 1998 року, взяли участь 30 партiй i блокiв. За їх наслідками заповітний чотиривідсотковий бар'єр подолали тільки 8 виборчих суб'єктiв - Комунiстична партiя України (24,65%), Народний Рух України (9,4%), блок Соцiалiстичної партiї України - Селянської партiї України "За народ, за правду, за Україну" (8,56%), Партiя зелених України (5,44%), Народно-демократична партiя України (5,01%), Всеукраїнське об'єднання "Громада" (4,68%), Прогресивна соцiалiстична партiя України (4,05%) i Соцiал-демократична партiя України (об'єднана) (4,01%). Ними було сформовано половину законодавчого органу.

Друга частина (також 225 місць) була заповнена переможцями з числа депутатів-одномандатників. Станом на травень 1998 р., тобто на самому початку роботи Верховної Ради XIV (ІІІ) скликання, за офіційними даними секретаріату парламенту чисельність утворених за наслідком виборів фракцій становила:

1. КПУ – 119 депутатів (зараз є 113)

2. НДП – 89 (14)

3. НРУ – 47 (14)

4. "Громада" – 39 (вже не існує)

5. "Лівий центр" (блок Соцiалiстичної/Селянської партiй) – 35 (вже не існує)

6. СДПУ (о) – 25 (32)

7. ПЗУ – 24 (15)

8. ПСПУ – 17 (вже не існує)

9. Не заявили себе в жодній фракції – 36 (46)

За час натхненної "державотворчої" праці народні обранці встигли створити низку нових парламентських об’єднань. Якийсь час існувало таке поняття як мультипартійна "депутатська група", але згодом всі вони стали фракціями політичних партій, представлених у Верховній Раді:

1. "Трудова Україна" – 38

2. "Батьківщина" – 23

3. "Регіони України" – 23

4. УНР – 22

5. "Солідарність" – 20

6. "Єдність" – 21

7. Соціалістична партія України – 17

8. "Демократичний союз" – 15

9. Партія "Реформи і порядок" ("Реформи-конгрес") – 15

10. "Яблуко" – 14

Якщо порівняти склади учасників двох парламентських кампаній (1998 та 2002 рр.), то виходить, що лише шість політичних брендів знову змагаються за мандати в старому форматі:

1. Комунiстична партiя України

2. Партiя зелених України

3. Всеукраїнська партiя трудящих

4. Українська нацiональна асамблея

5. Соцiал-демократична партiя України

6. Соціал-демократична партія України (об’єднана)

Увійшли до складу нових виборчих об’єднань:

1. Партiя регiонального вiдродження України (колективний член Партії регіонів, засновник блоку "За Єдину Україну!")

2. Народно-демократична партiя (засновник блоку "За Єдину Україну!")

3. Аграрна партiя України (засновник блоку "За Єдину Україну!")

4. Республiканська християнська партiя (учасник блоку "Наша Україна")

5. Партiя захисників Вiтчизни (учасник блоку "Наша Україна")

6. Партія Народний Рух України (засновник блоку "Наша Україна")

7. Партiя "Реформи i порядок" (засновник блоку "Наша Україна")

8. Партiя "Союз" (суб'єкт "Руського блоку")

9. Блок Соцiалiстичної/Селянської партiй (обидві йдуть самостійно)

10. Прогресивна соцiалiстична партiя України (співзасновник Блоку Наталії Вітренко)

11. Блок "Європейський вибiр України" (фундатори – Ліберально-демократична партія України та Українська селянсько-демократична партія є співзасновниками блоку "Команда Озимого Покоління")

А ці, після невдалої демонстрації виборцеві націленості на перемогу і командності, розвалились і тепер є членами різних передвиборних об’єднань:

1. Блок "Лiберальна партiя України i Партiя праці - Разом!" (ЛПУ – є "воротами на Схід" (цитата з Віктора Ющенка) блоку "Наша Україна", ПП – цементує блок "За Єдину Україну!")

2. Блок "Вперед, Україно!" (Українська християнсько-демократична партія – Блок Юлії Тимошенко; партія "Християнсько-народний союз" – блок "Наша Україна")

3. Блок "Демократичної партiї i Партiї економiчного вiдродження "НЕП" (ДемПУ – у блоці "Демпартiя - "Демсоюз", який, щоправда, де-факто існував і в 1998 р., адже справжній лідер "ДС" Олександр Волков значився в списку "непманів" під № 7 – "помічник Президента України")

4. Блок "Трудова Україна" (Українська партія справедливості заснувала блок "Єдність", а Громадянський конгрес України, перейменувавшись на Слов’янську партію – блок "За Ющенка!", який рішенням ЦВК було знято з перегонів)

5. Блок "Нацiональний фронт" (Українська республіканська та Українська консервативно-республіканська партії – Блок Юлії Тимошенко, Конгрес українських націоналістів – блок "Наша Україна")

6. Соцiально-лiберальне об'єднання "СЛОн" (партія "Міжрегіональний блок реформ" – колективний член НДП, блок "За Єдину Україну!", Конституційно-демократична партія – блок "Команда Озимого Покоління")

Не висували цього разу своїх кандидатів у багатомандатному окрузі:

1. Блок "Менше слiв" (Соціал-національна партія України (підтримує блок "Наша Україна") та Всеукраїнське політичне об’єднання "Державна самостійність України" (висуває кандидатів тільки для участі в муніципальних виборах)

2. Всеукраїнське об'єднання "Громада" (представлене в складі окружних виборчих комісій)

3. Партiя нацiонально-економiчного розвитку України (підтримує блок "За Єдину Україну!")

4. Християнсько-демократична партiя України (підтримує блок "За Єдину Україну!")

5. Партiя духовного, економiчного i соцiального прогресу (підтримує Соціалістичну партію України)

Ознак життя не подають:

1. Партiя мусульман України

2. Всеукраїнська партiя "Жiночі iнiцiативи"

3. Партiї економiчного вiдродження (розгромлена кримською міліцією, лідери, обвинувачені в скоєнні важких злочинів, - "у бігах")



_________________
NB: Про те, як би Фрейд витлумачив вітчизняні політичні скандали, як використовують соціологію, щоб "мочити" Ющенка, чому Кучма соромиться "За ЄдУ", які наслідки матиме тимчасова відпустка Омельченка, читайте в новому політичному проекті П.П.П.



__________________
NB. Про те, як і хто розігрує "російську карту", у кого який адмінресурс, хто може допекти Кисельова, про всі подробиці передвиборчого туру Юлії Тимошенко, про те, як скидали Грача, скільки журналістів йдуть у парламент, під яку музику виходить до виборців Кучма, про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування