МЕЛЬНИЧЕНКО БУДЕ СВІДКОМ В СПРАВІ ЛАЗАРЕНКА

Четвер, 7 березня 2002, 09:53
Екс-майор держохорони Микола Мельниченко дав згоду американським органам правосуддя свідчити в справі колишнього українського прем'єра Павла Лазаренка проти вищих посадових осіб України, заявив лідер соціалістів Олександр Мороз.

Мороз повідомив про це в середу ввечері на зустрічі з виборцями міста Сміла (Черкаська обл.), посилаючись на розмову з Мельниченком, яка відбулася напередодні.

Він висловив переконання, що в новому парламенті буде знову створена комісія з розслідування обставин загибелі журналіста Георгія Гонгадзе, яка доведе розслідування до кінця.

Як раніше повідомлялося, чергове досудове слухання кримінальної справи екс-прем'єра України Павла Лазаренка заплановано в суді Сан-Франциско (Каліфорнія, США) на 8 березня.

Генпрокуратура Україна неодноразово зверталася до США з проханням про екстрадицію Лазаренка, проти якого в Україні висунено обвинувачення у зловживанні владою, розкраданні державного майна в особливо великих розмірах, а також в причетності до організації вбивств народних депутатів Володимира Щербаня і Вадима Гетьмана. Нещодавно Печерський місцевий суд Києва ухвалив рішення затримати Лазаренка і доставити його до суду.

Лазаренко перебуває в США з лютого 1999 року. У США екс-прем'єр звинувачується у відмиванні 114 мільйонів доларів, отриманих незаконним шляхом і переказаних на закордонні рахунки в 1994-1999 рр. У Швейцарії Лазаренко визнаний винним у відмиванні грошей і засуджений Женевським судом до 18 місяців ув'язнення умовно. Уряд Швейцарії повернув Україні 6,5 мільйонів доларів. Ще на 6 мільйонів доларів оштрафований Лазаренко.

На початку лютого цього року нота МЗС України із зверненням про екстрадицію Мельниченка була вручена заступнику державного секретаря США з глобальних питань Полі Добрянськи під час її візиту до Києва. У МЗС України вважають, що екстрадиція може бути здійснена згідно з договором між Україною і США про взаємодопомогу в розслідуваннях кримінальних справ, підписаному в липні 1998 року і який набрав чинності 28 лютого 2001 року.

Після початку "касетного скандалу" в Україні восени 2000 року США надали Мельниченку політичний притулок. В Україні щодо колишнього охоронця порушена і розслідується кримінальна справа. Він звинувачується в скоєнні двох тяжких злочинів – перевищенні влади і службових повноважень і розголошування державної таємниці" (Новий Кримінальний кодекс України передбачає покарання у вигляді позбавлення свободи від 7 до 10 років щодо першого злочину і від 5 до 8 років позбавлення свободи – щодо другого).

Мельниченко також обвинувачується в підробці документів.

Помічник заступника держсекретаря США у справах Європи і Євразії Стівен Пайфер заявив, що Сполучені Штати Америки не збираються здійснювати екстрадицію до Україну колишнього майора держохорони Миколи Мельниченка і колишнього українського прем'єра Павла Лазаренка, оскільки між двома країнами немає відповідної угоди.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування