54 - та перемога Міхаеля Шумахера

Неділя, 3 березня 2002, 14:04
Пілот "Феррарі" Міхаель Шумахер отримав 54-ту перемогу у своїй кар'єрі та першу в новому чемпіонаті Формули 1 перемігши на "Гран-прі Австралії" в Мельбурні. Проте окрім чергового тріумфу Шумахера та "Феррарі" в Австралії були й перші зіткнення болідів та незаплановані з'їзди з траси. Так до фінішу доїхали лише вісім пілотів.

Героєм старту став Ральф Шумахер. І одночасно - антигероєм. Ральф блискуче рвонув з місця, тут же обігнавши як стоячого свого брата. Наступним повинен був стати чемпіон кваліфікації Рубенс Баррікелло...

Але бразилець два рази перекрив Ральфу дорогу. Хто винен в тому, що трапився після цього- важко сказати. Частково Баррікелло, дії якої були явним блокуванням. Частково Ральф, оскільки він міг би і ослабити натиск на педаль акселератора. Як би там не було, "Уїльямс" Шумахера-молодшого, встромившись в "Феррарі" Баррікелло, випустив фейєрверк із запчастин, злетів вгору, і на мить здавалося, що чемпіонат може позбавитися свого кращого бразильця - болід Ральфа загрожував приземлитися тому на голову. Але машина Шумахера-молодшого пролетіла далі, спланувала на землю, протяглася по дільниці безпеки і врізалася в покришки. Все обійшлося.

 
 
У когось з тих, що їхали слідом було трохи більше часу для правильного реагування на позаштатну ситуацію, у когось - трохи менше. Пощастило Култхарду - він вийшов в лідери. Потім йшли Монтойя, Труллі і тільки потім Міхаель Шумахер, який всю "заварушку" був вимушений об'їхати з невигідної сторони по довгій траєкторії. Услід за ним сталося ще одне зіткнення: не поділили трасу ті, хто вирішив її не зрізати, а залишитися на асфальті. Залишилися на ньому остаточно і в нерухомості Баттон, Паніс, Фізікелла, Макніш, Маса і Хайдфельд. Райкконен незрозумілим чином зумів воскреснути і доповзти до боксів, де йому зализали рани: все одно хід гонки вже контролював пейс-кар. Забігаючи вперед, зазначимо, що до тринадцятого кола фінн йшов вже третім.

Подальший хід гонки можна охарактеризувати приблизно так: ліквідація дрібних перешкод на шляху Міхаеля Шумахера до перемоги. Першим самоліквідувався Труллі, розбивши машину в одному з віражів. На дорозі знову з'явився пейс-кар. Після його відходу здали нерви у Култхарда: він спізнився з гальмуванням на вході в поворот і проїхався по траві, одночасно попрощавшись зі своїм лідерством.

Залишався Монтойя. Латиноамериканець супротивлявся декілька кіл, зобразивши подібність боротьби, але в результаті капітулював і він. Шумахер вийшов в лідери і негайно став відриватися від інших. Колі на 20-м стало зрозуміло: виграти чемпіону може перешкодити тільки він сам.

 
 
Що ж до боротьби за друге місце, то вона йшла досить довго. Монтойю поступово наздогнав Райкконен, але до спроб обгону справа все якось не доходила. І не дійшло: колумбієць не дозволив фінну наблизитися на небезпечну для себе відстань.

Култхард поступово вибув не тільки з боротьби за подіум, але і з гонки: до 30-го кола через постійні механічні проблеми він відвалився з шістки, поступившись в ній місцем дебютанту "Ф-1" Уебберу і малайзійцю Йонгу. На 36-м колі болід шотландця здох остаточно, після чого в гонці залишилися тільки вісім учасників: Шумахер-старший, Монтойя, Райкконен, Ірвайн, Уеббер, Йонг, Сало і де ла Роса.

Йонгу все ж не вдалося набрати очко. Але зате в шістку потрапив дебютант болід "Тойоти", який пілотується, правда, не новачком - Мікой Сало. Фінн до самого фінішу намагався обійти Марка Уеббера, але австралієць утримався на п'ятій позиції.

Після перемоги на Гран-Прі Австралії Міхаель Шумахер і команда "Феррарі" лідирують в загальному заліку чемпіонату світу з "Формули-1".

Таким чином після першого етапу в особистому заліку пілотів лідирує Шумахер 10 очок, другий Монтойя 6 очок, третій Райкконен 4 очка, четвертий Ірвайн 3, п'ятий Уєббер 2, шостий Сало 1.

У Кубку конструкторів перше місце займає "Феррарі" з 10 очками, друге "Уїльямс" 6 очок, третє "Макларен" 4, четверте "Ягуар" 3, п'яте "Мінарді" 2, шосте нова команда "Тойота" 1.

Наступна гонка відбудеться на "Гран-Прі Малайзії" 17-го березня.

Гран-прі Австралії. Гонка.

1. М.Шумахер ( "Феррарі") - 1:35.36,792 (середня швидкість - 193,011).

2. Монтойя ( "Уїльямс") - відставання 18,628.

3. Райкконен ( "Макларен") - 25,067.

4. Ірвайн ( "Ягуар") - 1 коло.

5. Уеббер ( "Мінарді") - 2 кола.

6. Сало ( "Тойота") - 2 кола.

7. Йонг ( "Мінарді") - 3 кола.

8. де ла Роса ( "Ягуар") - 5 кіл.

Не фінішували. Култхард ( "Макларен") - зійшов на 33-м колі, Вільнев ("БАР") - 27, Френтцен ( "Ерроуз") - 16, Бернольді ( "Ерроуз") - 15, Сато ( "Джордан") - 12, Труллі ( "Рено") - 8, Баррікелло ( "Феррарі") - 0, Р.Шумахер ( "Уільямс") - 0, Фізікелла ( "Джордан") - 0, Маса ( "Заубер") - 0, Хайдфельд ( "Заубер") - 0, Баттон ( "Рено") - 0, Паніс ("БАР") - 0, Макніш ( "Тойота") - 0.

За інформацією "Спорт-Экспресс". Фото - www. f-one.ru.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування