Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Місія ПАРЄ відзначила відсутність діалогу і недовіру між політсилами

Субота, 2 березня 2002, 14:18
Передвиборча моніторингова місія ПАРЄ вражена повною відсутністю політичного діалогу, високим рівнем напруженості і недовірою між політичними силами України, а також загальною відсутністю довіри до демократичних процесів, сказала член місії Ханне Северінсен у суботу на прес-конференції, інформуючи про висновки, зроблені делегацією.

Вона відзначила відсутність правових інструментів, необхідних для забезпечення дотримання закону про вибори. Члени місії висловили занепокоєння заявами про зловживання адмінресурсом пропрезидентськими силами, зокрема, на периферії. У тому числі, численними скаргами, що надходять до Центральної виборчої комісії.

Члени делегації ПАРЄ також висловили занепокоєння дисбалансом можливостей висвітлення різними блоками і партіями своїх програм у ЗМІ і твердженнями про адміністративний тиск та відверті залякування.

Занепокоєння викликає непропорційний склад місцевих виборчих комісій, що веде до ситуації, коли 60% складу цих комісій повністю контролюються пропрезидентськими силами. Члени делегації закликали всі політичні сили в країні облишити взаємні звинувачення і розпочати конструктивний політичний діалог, що дозволить виборам стати справді віддзеркаленням демократичного волевиявлення українського народу.

Члени делегації ПАРЄ зустрілися з представниками різних політичних партій і виборчих блоків, головою ЦВК, представниками уряду, неурядових організацій, ЗМІ, а також з міжнародними спостерігачами з місії ОБСЄ і членами дипкорпусу в Україні.

На завтра запланована зустріч членів делегації з Президентом України Леонідом Кучмою.

Северінсен нагадала, що метою візиту делегації була оцінка політичної атмосфери в Україні напередодні виборів і вироблення рекомендацій до відповідних органів влади. Вона вважає, що в Україні існує можливість для проведення чесних виборів, але існують і недоліки. Відповідаючи на запитання журналістів, Северінсен сказала, що не вважає, що нині ситуація гірша, ніж під час президентських виборів.

Вона висловила здивування ситуацією у виборчому окрузі №95, який відвідали члени делегації. За її словами, на місці не було ні голови комісії, ні його заступника, і "ми не знаємо, чи вони були відсутні через хворобу".

Як повідомила Северінсен, наприкінці березня в Україну знову прибудуть 30 спостерігачів ПАРЄ для спостереження за виборами. Вони самі обиратимуть округи, у які відправляться для спостереження. "Думаю, що влада буде правильно себе поводити і не буде обмежувати спостерігачів у їх роботі", - зазначила Северінсен. В разі, якщо 31 березня буде виявлено серйозні порушення, "ми звернемось до ПАРЄ і народу України", пообіцяла вона.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування