Лобановський: ""Динамо" – це збірна Східної Європи"

Четвер, 14 березня 2002, 16:00
Чергова зустріч головного тренера "Динамо" Валерія Лобановського з журналістами, не відбулася спонтано, вона була присвячена закінченню міжсезоння в чеміпонів України та майбутнім стартам національної першості. І першим як не дивно розпочав Лобановський, і трохи пізніше стало зрозуміло чому. А звернувся "метр" до "акул пера" з таким проханням.

А саме він зауважив, що не приходитиме на всі післяматчеві прес-конференції чемпіонату України, так як відразу після гри він ніяк не може прокоментувати те що відбувалося на полі. Одна з причин, потрібно отримати розшифровку гри, а вже потім розповідати по матч. Правда Лобановський додав, що якщо зустрічі зажадають самі журналісти то він з задоволенням відгукнеться, а отже на запитання журналістів відповідатимуть як і раніше його помічники. Проте тут варто нагадати, що після закінчення другого кола чемпіонату України перший віце-президент "Динамо" Ігор Суркіс заявив, що післяматчеві прес-конференції відвідуватиме саме голвний тренер, але це так до слова.

Стосовно розмови вже більш на футбольну тематику, то вона можливо вийшла найщиріщою зі сторони Лобановського за останні роки, хоча були й теми "табу" до яких Валерій Васильович не хотів повертатися. Але найбільш запам'яталося цитування "метром" классиків.

Спочатку Валерій Васильович згадав Достоєвського, відзначивши таку думку видатного російського письменника: "Категоричность суждений – свойствена невеждам". Потім дійшла черга й до Станіславського, слова якого Лобановський вжив розповідаючи про талант футболіста, а саме про зірок: "Один процент таланту та 99% праці", - саме за таким процентним співвідношенням Станіславського ставали зірками.

Проте перейдемо безпосередньо до футболу. Перш за все про міжсезоння. За словами Лобановського готувалися всі футболісти, хто в кращій формі підійшов, хто в гірший це залежало від багатьох факторів. Стосовно контрольних матчів проведених динамівцями, то якщо розглядати їх зі сторони кількості, то головний тренер киян задоволений, а якщо зі сторони якості, то не зовсім.

І чи невперше за останній час Лобановський дещо розповів про пересоналії футболістів, а саме його бачення гри їх, як діючих особистостей на полі. Так в розмові, яку розпочали журналісти, промайнули прізвища Головка, Ващука, Гіоане та Ідахора. Перші два в контесті того що вони стали гірше грати (думка деяких представників ЗМІ), а останні по їх грі, після того як вони перейшли в "Динамо". Щодо Головка та Ващука Лобановський зауважив, що можливо у хлопців і була криза, але поступово вони виходять на свій рівень, хоча можливо їх нинішнінього ігрового стану вистачить для того щоб грати на рівні чемпіонату України. Гіоане - Лобановський відразу назвав переспективним та гарним гравцем, проте відзначив, що існує одна проблема - у румуна своє бачення футбола, яке поки що Лобановський не може зрозуміти.

Але це вже більш проблема румуна. Напевно, мова йде по те, що Гіоане не завжди повертається в захист та йде з неохотою в силову боротьбу. Але Валерій Васильович підкреслив, що якщо вони з Гіоане все-таки знайдуть спільну мову, то з нього вийде високласний футболіст.

Стосовно Ідахора, який в міжсезоння за "Динамо" забив 14 голів, то Лобановський вважає, що його прогрес вже б хоча полягає в тому, що він вже трошки знає мову, на якій проводяться тренування. В подальшому на нігерійця також покладаються сподівання в його можливому прогресі.

Ще одне прізвище гравця "Динамо", яке сьогодні прозвучало - Віталій Косовський, хоча і не стосувалося його гри останнім часом. Розмова йшла про те, коли Віталій повернеться з динамівського лазарету. І Лобановський додав, що у Віталія було ускладнення травми, і нині він вже тренується і найближчим часом повинен ввійти до основної групи.

Питання селекції також викликало чималий інтерес, проте не тільки в "метра". За словами Лобановського процес селекції постійно триває, проте "Динамо" нині не може викладати великі гроші за "зірок". Приклад тут є наступний: гранди, які викладають за трансферний період близько 200 млн. доларів.

Нині ж чемпіони України пішли методом купівлі перспективних футболістів, які в майбутньому зможуть "вистрелити". І за визначенням Лобановського "Динамо" сьогодні – це "… збірна Східної Європи", також він підкреслив, що жодна з збірних країн, звідки походять легіонери "Динамо" не потрапила на чемпіонат світу. І попросив не забувати, що "... тренери - це творчі особистості, а творчі особистості мають право на помилку".

Але найбільш ефективний метод не витрачати великі кошти, а отримувати своїх українських футболістів – а це треба, щоб працювали дитячо-юначі школи та дублі команд. І вже нині, за словами Лобановського, є талановиті футболісти молодшого віку, які незабаром замінять Головка та Косовського.

Закінчуючи з темою селекції, варто додати, що нині в "Динамо" знаходиться на оглядинах бразилець, доля якого найближчим часом визначиться. Але головна особливість гравця не те, що він з країни Пеле, а те що він за словами Лобановського має найвищий зріст серед всіх нині діючих футболістів в світі.

Одним же з довгоочікуваних було питання та автоматично відповідь Лобановського про головного тренера "Шахтаря" Невіо Скалу. І зі слів Валерія Васильовива стало зрозуміло, що він поважає Скалу як спеціаліста, і добре знайомий з його методами роботи в "Пармі". Проте, як нині працює італієць Лобановський не знає.

Окрім того "коучу" "Динамо" не подобається фраза " протистояння Скали та Лобановського". "Я не уяювляю, які можуть бути протистояння між тренерами. Я цього не допускаю. І я не збираюся змагатися зі Скалою, можливо він зі мною й хоче," - відзначив Лобановський.

Також Лобановський "одніє лівою" спростував і деякі чутки, які ходили навколо "Динамо" та його. Так, він відзначив, що нічого не знає про пропозицію Кувейту, який начебто запросив його (Лобановського) на посаду головного тренера збірної цієї країни. Стосовно зацікавленості чемпіонами України росіянами Ізмайловим та Сичєвим, то "метр" також нічого не знає про це.

Проте були теми на які Лобановський відповідав не дуже охоче. Одна з них про нинішню ситуацію між ФФУ та ПФЛ, а саме створення комітету професіонального футболу та ради президентів клубу. Так екс-наставник збірної України відзначив, що він не компетентний в цьому питанні, до того ж якщо лист про "чесну гру" не підписали всі президенти команд то немає чого й говорити.

Ще одне питання, яке не надто сподобалося "полковнику" – це те, якій партії симпатизує Лобановський перед виборами, і чи є він членом якоїсь партії. На що Лобановський відповів, що займаються вони тут (в Конча-Заспі) зовсім іншим, не політикою. (мабуть футболом. -Прим. авт). А стосовно різних передвиборних ідей та пропоганд, то за ними "метру" лише цікаво спостерігати, як ті чи інші учасники майбутніх виборів намагаються очорнити один одного.

Як і на початку, так і в кінці завершальне слово зустрічі було за "метром". Який подякував за змістовну двосторонню розмову журналістам. І знову нагадав, що за рік команду не зробиш, проте вже нині "Динамо" намагатиметься створити боєздатний колектив. Наостанок був "кинутий камінь" і в бік глядачів. Лобановський підкреслив, що відповідальність за гру перед 2,5 тисячами вболівальників на стадіоні та перед заповненими трибунами дуже суттєво різниться.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
18:03
Агровиробники з прифронтових територій безоплатно отримають добрива
17:52
Росіяни вдарили КАБом по житловій забудові Харкова, спалахнула пожежа
17:50
Зеленський затвердив склад делегації на конференцію з відбудови у Берліні
17:48
Напад пенсіонерів на волонтерку в Києві: суд обрав запобіжний горе-залицяльнику
17:40
фотоПоранений чоловік і потрощений бус: РФ знову атакувала Нікополь
17:27
фотоУ Києві на Пейзажній алеї демонтували скульптуру без дозволу автора
17:25
Блінкен здійснює візит на Близький Схід, щоб зупинити бойові дії в Газі
17:23
Бахматюк програв апеляцію НБУ щодо 1,8 мільярда рефінансу банку "Фінансова ініціатива"
17:18
Історичні вибори у Мексиці. Розповідаємо, що відомо про першу жінку-президента країни – подкаст
17:10
Доказ теорії еволюції галактик: телескоп "Хаббл" показав кулясте скупчення зірок у сузір'ї Золотої Риби
Усі новини...
Реклама: