Позбавлення Лазаренка мандату може стати кінцем Кучми

Четвер, 7 лютого 2002, 13:45
Народний депутат Олександр Єльяшкевич вважає, що парламент створив "правовий прецедент", коли проголосував за припинення депутатських повноважень Павла Лазаренка через набрання сили обвинувального вироку в Швейцарії.

"Тепер стає можливим позбавлення президента Кучми владних повноважень після того, як щодо нього буде судове рішення в іншій державі", - сказав Єльяшкевич в інтерв'ю журналістам у кулуарах парламенту. Він пояснив, що саме з цих мотивів підтримав рішення парламенту позбавити Лазаренка депутатських повноважень.

За словами депутата, тепер, наприклад, Мирослава Гонгадзе може звернутися до американського суду про притягнення Кучми до відповідальності за смерть свого чоловіка. У разі позитивного для неї рішення парламент матиме змогу почати усунення президента від влади.

"Я особисто радий сьогоднішньому рішенню парламента [по Лазаренку]", - сказав Єльяшкевич.

Він також сказав, що тепер гіпотетично парламент може припинити повноваження депутата, проти якого вступило у силу рішення суду якоїсь іноземної країни. (Відповідно до Конституції України, повноваження народного депутата припиняються достроково рішенням парламенту "у разі набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього". При цьому не уточнюється, чи має це бути рішення українського суду.)

Як зазначив УП голова комітету Верховної Ради з міжнародних справ Ігор Осташ, в Україні сила рішення іноземного суду щодо громадянина України визначається двосторонніми міждержавними угодами про правову допомогу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування