Захисники влади - проти партії влади. Харків місто ментівське чи місто "єдунське"?

Середа, 6 лютого 2002, 12:58
"Кожна поразка на виборах кожного представника правоохоронної системи - це удар по її авторитету. І я хотів би, щоб її представники відчували відповідальність за кінцевий результат і були готові у разі поразки вчинити так, як чинять офіцери", - такими словами завершився виступ харківського губернатора Євгена Кушнарьова на обласній координаційній раді по боротьбі із злочинністю. Тобто, програв вибори - подавай у відставку.

Турбував Кушнарьова, звичайно, не тільки авторитет правоохоронної системи, але і результат на виборах партії. А такою партією, точніше блоком, він сам назвав на січневій прес-конференції блок "За єдину Україну". В жодному з 14 округів області харчоблок не висунув своїм кандидатом правоохоронця, проте у багатьох округах вони висунули себе самі. Співробітники міліції, СБУ і прокуратури борються щонайменше за 7 мандатів. Судячи з інформації сайту Центрвиборчкому (яка напевно буде поповнюватися) на ранок 6 лютого, картина така:

Харків:
169- й - підполковник СБУ Анатолій Мельник
171- й - начальник Московського райвідділу міліції В'ячеслав Гаркавих
175- й - заст. начальника УБОЗ Ігор Богадиця (Про нього читачам "УП" відомо з статті "Ментоград". Її автор повідомив кореспонденту "УП", що після неї з Богадицею відмовилися продовжувати контракт. Хоч, можливо, обидві події просто співпали у часі)

Харківська область:
177- й - старший слідчий Чугуєвської міжрайонної прокуратури Анатолій Сузий
178- й – оперуповноважений Ізюмського відділу СБУ Сергій Ісаєв
181- й - заст. начальника штабу пожежогасіння Головного управління пожежної охорони МВС Леонід Костенко (він, правда, представник столиці)
182- й - старший прокурор відділу нагляду за слідством обласної прокуратури Валентина Топчеєва.

Тобто, представники ключових структур влади борються проти партії влади. Оскільки ж даних представників прийнято називати охоронцями правопорядку, то їх суперництво з партією влади, породжує відчуття, що в регіоні не порядок, а анархія. Звичайно, перед нагадуванням про офіцерську честь, губернатор зазначив, що кожний має конституційне право на висунення. Але все ж здається, що у нинішніх умовах це право суперечить армійській дисципліні силових структур.

У більшості випадків шанси у міліціонерів, прокурорів і співробітників СБУ невеликі, але деякий процент вони все одно візьмуть, віднявши його швидше за все у блоку влади. Цей процент може виявитися і не таким вже й малим. Так, на минулих виборах Валентина Топчеєва фінішувала у цьому ж окрузі третьою, набравши 10,6% голосів. І її суперництво може погано вплинути на кандидата Олега Каратуманова, який рекламується в області (за інформацією, яка заслуговує на довіру - зять генерала Дегаєва, начальника господарського управління адміністрації президента).

Адже у цьому ж окрузі балотується ще один сильний кандидат комуніст Микола Романов, який зовсім трохи поступився 4 роки тому покійному Юрію Кононенку. Комуніст - тезка останнього російського царя, але і проти нього знайшовся безпартійний однофамілець - Павло Романов. Наявність двійника - це доказ авторитету. Адже однофамільці-суперники поки є тільки у кандидатів наскільки сильних, настільки і небажаних. У депутата Верховної ради Володимира Алексеєва їх вже двоє, у його колеги комуніста Олександра Тищенка один. (Але Алексеєв провів у парламенті вдвічі більше часу, ніж Тищенко отже і двійників йому виділено більше).

Крім того, зареєстрований й однофамілець депутата облради, комуніста Олега Іваненка і майже однофамілець безпартійного зама директора "Укрзалізниці" Василя Гладких. Цей житель Івано-Франківська вирішив скласти конкуренцію нинішньому депутату Валентині Гошовській у 179-м окрузі і очевидно для відтягання у неї голосів там же зареєстрований столичний житель Микола Гладкий, родом своєї діяльності зовсім далекий від Харкова. Він - начальник управління природних ресурсів Київської обладміністрації.

Здається, людину з прізвищем Картавих знайти у регіоні складніше, ніж з прізвищем Гладких. Однак знайшовся. Цінність Миколи Картавих не у тому, що він безпартійний керівник відділу заводу "Тора", а у тому, що він - двійник найсильнішого кандидата-правоохоронця В'ячеслава Картавих. Начальник райвідділу найбільшого з 9 районів Харкова (у Московському районі живе приблизно третина населення всього міста) і багаторічний депутат райради Картавих почав кампанію ще минулою весною.

І не тільки традиційним способом - передачею у ЗМІ з центру громадських зв'язків повідомлень про розкриті злочини. Картавих створював собі імідж любителя мистецтва. Так, він допоміг облаштувати сквер розташований неподалік райвідділу і відреставрувати статую студента з книгою і пам'ятник Богдану Хмельницькому, які так знаходилися. Але ще більшу популярність отримала не реставрація, а оригінальні статуї. У травні у будівлі РУВС з'явилася кольорова скульптура вусатого інспектора ДАІ з піднятим жезлом, а поруч на огорожі вишикувалося декілька десятків мініатюрних копій "інспектора Петренка" (так прозвали скульптуру, здається, за ім'ям моделі).

Мініатюрам не пощастило – вночі їх почали розкрадати. Тоді на пустому місці райвідділ встановлював напис: "Пішов у відпустку". Восени всі скульптурки зникли і на їх місці з'явився напис "Пішли на боротьбу з міжнародним тероризмом". До виборчої кампанії вже "клоновані петренки" з'явилися на місці у поновленому вигляді. Але незабаром клонували і самого Картавих, який суперничає тут з кандидатом від "харчоблока" президентом корпорації "Автоїнвестстрой" Дмитром Святашем. Клонували - це півбіди.

Тільки начальник Московського райвідділу став об'єктом поіменної критики губернатора на згаданій координаційній раді. Кушнарьов зазначив, що минулого року у райвідділі було закрито 80 справ за відсутністю складу злочину і сказав наступне: "Я ставлю питання полковнику Картавих, хто Вам дав право калічити долю людей. Це вже не тільки брак у роботі. За такі справи потрібно відповідати. Чи ви так, проїхали катком, не вибачились, і вас це не стосується?"

Звичайно, чутки про те, що у Московському райвідділі не все добре, ходили давно. Але є точка зору, що нічим особливим методи його роботи не відрізняються. Тільки внаслідок більшої величини району у порівнянні з іншими всі недоліки у роботі виглядають помітнішими.

Проте, Кушнарьов, не називаючи більше нікого поіменно, був дуже різким. Якщо незабаром після вступу на посаду, він коментував приказку "Харків - місто ментівське" словами "нехай краще називають ментівським, ніж бандитським". То, судячи з виступу на координаційній раді, обидва прикметника часом стають для губернатора синонімами, правда його критика стосувалася не тільки міліції, але і податківців і митників.

Він говорив і про порушення карних справ, як про спосіб отримання хабарів, і про здирство відносно пасажирів на єдиному авіарейсі у Європу "Харків-Відень", і про правоохоронний супровід роботи підпільних горілчаних цехів. Одного лише не сказав губернатор - чи завершилася перевірка харківських правоохоронних органів, ініційована за публікаціями газети "Народна справедливість", про яку "УП" вже писала. Адже передбачалося, що точки над "і" будуть розставлені ще на початку листопада. Проте, цю перевірку проводила (або досі проводить) комісія з Києва і губернатор може і не знати про її хід.

Читайте також:

"Хотілося б, щоб матеріал прочитав президент". Про роль Людмили Кучми в заміні ендопротезів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування