Ющенко - це два Кінаха чи три Тимошенко

Вівторок, 19 лютого 2002, 13:57
Час соцопитувань настав. Кожного українця тепер "допитують" - за кого ви будете голосувати, кому довіряєте, чи будуть вибори демократичними, скільки медалей візьме українська збірна на Олімпіаді і т.д. Тримаєтеся, це лише початок, попереду ще найбільш активна частина виборчої кампанії.

Лідер перегонів серед партій та блоків той же - "Наша Україна". Згідно з опитуванням 2012 респондентів, яке провели Український інститут соціальних досліджень і центр "Соціальний моніторинг" 7-9 лютого у 122 населених пунктах України, якби вибори проходили у цю неділю, то за блок Ющенка віддали б свої голоси 19,7% опитаних. Ще у три тижні тому ці ж соціологи подали інший рейтинг "НУ", який був на 5 процентів нижчий, ніж у лютому - 14,8%. Очевидно, країна вже тоді відчувала близькість месії, який спустився до народу в електричках і дискотеках.

Порівняно з явним лідером Ющенком, Симоненко і комуністи здають. За них віддали б свої голоси 13,3% з числа тих, хто збирається взяти участь у виборах. У січні цей показник був рівний 14,0%, а у грудні - 14,6%. Словом, не даремно у Симоненка шпурляють яйцями.

Високі шанси подолати 4%-й бар'єр залишаються у есдеків (о) - 5,7%, ПЗУ - 5,6%, "Жіноки за майбутнє" - 5%. Серед цієї трійці треба відзначити зростання рейтинга СДПУ(О) - з 4.0% до 5,7%, спад "Жінок" і зелених - з 6,2% до 5% і з 6,3% до 5,6% відповідно.

Блок "За єдину Україну" продовжує повільно, але впевнено спускатися до позначки прохідного порога. Зараз "За єдУ" набрали б 4,4% голосів, тоді як у січні їм світили 6,2%.

Згідно з даними дослідження, шанси потрапити до парламенту зберігаються у "Блоку Наталії Вітренко" - 2,9%, "Блоку Юлії Тимошенко" - 2,5% і Соціалістичної партії України - 2,4%. Не дивлячись на досить низький рейтинг БЮТ, рейтинг довіри до самої Тимошенко вище - понад 10% голосів опитаних.

При цьому, більшість українців довіряє тому ж Ющенку - 32,5%, тоді як Симоненку довіряють 18,5%, Кінаху - 18%, лідеру СДПУ(О) Віктору Медведчуку - 13%. А ось серед органів влади ступінь довіри до них практично не змінився. Це не стосується Кабінету міністрів, рівень довіри до якого зріс.

На фоні скандалів з Омельченком і новиною, що плівки Мельниченка справжні, падає довіра до Кучми - з 30% в січні до 27% сьогодні. Навіть пластична операція, зроблена для розуміння проблем жінки, яка вступає у фазу менопаузи, не зробила Кучму ближчим до народу.

Довіра до Верховної Ради загалом і її голови Плюща протягом періоду з 2000 по 2002 рік зберігалося на рівні 16-21%. При цьому, рівень довіри до парламенту у лютому знизився, порівняно з січнем, з 20% до 17%.

Що стосується Кінаха, як прем'єр-міністра, то рівень довіри до нього помітно зріс у грудні 2001 року порівняно з листопадом з 27% до 35%. Проте, у січні і лютому 2002 року знизився до 33%. Частина тих, хто повністю довіряє Кабінету міністрів, зросла з 21% у листопаді-2001 до 27% у січні-2002, а у лютому становила 26%.

Цікаво, що ідеї комунізму у нашій країні все ж вкоренилися досить міцно. Найбільш популярна зараз в Україні саме комуністична ідеологія - симпатії до неї відчувають 14,5% опитаних, до такого висновку пришли експерти-соціологи, аналізуючи ідеологічні орієнтації співвітчизників. Українцям також близькі соціал-демократична (13,5%), екологічна (12%), націонал-демократична (11%) ідеології.

5% громадян України розділяють християнсько-демократичні, 3,5% - соціалістичні, по 2% - ліберальні і радикальні ідеї. Анархістами себе вважають 0,6% опитаних, а ідеологічно вільні у нас у країні 9% українців.




За скандалом з 1+1 дехто бачить руку Омельченка, а хтось - вухо СДПУ (О). Про перебіг подій, версії та припущення, про скандали та їх появу в пресі – читайте в новому пректі ППП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування