Ахметов про політику, Суркіса та футбол

П'ятниця, 1 лютого 2002, 12:17
Президент "Шахтаря" Рінат Ахметов в своїх чергових інтерв'ю вже намагається не повертатися до теми протистояння з президентом ФФУ Суркісом. Нині Ахметов в інтерв'ю газеті "Спорт-Экспресс" все більше розповідає про футбол, про досягнення "Шахтаря" та пов'язує великі надії з приходом на місце головного тренера команди італійця Невіо Скали.

Так, за словами Ахметова, він задоволений тим, що саме Скала очолив "Шахтар", незважаючи на те, що переговори з італійцем затягувалися так довго. Стосовно Прокопенка, який залишив посаду наставника "Шахтаря", то саме Євген Вікторович попросив, щоб його звільнили, через те що він дуже тяжко пережив поразки команди в попередньому раунді Ліги чемпіонів та Кубку УЄФА, і це вже не враховуючи те, що гірники програли боротьбу за "золото" чемпіонату України київському "Динамо".

Повертаючись до пошуків тренера "Шахтаря", то в цьому питанні Ахметову допомагав навіть Ігор Крутой, з яким вони товаришують.

"Ігор Крутой, до речі, не просто поради давав, але і сам брав діяльну участь в пошуках тренера для "Шахтаря". Ми товаришуємо багато років (з Крутим, прим. Ред). Я був шанувальником його творчості ще до того, як одного разу випадково опинився з ним за кордоном в одній компанії. Розмовляли - і якось відразу потяглися один до одного. Поступово з'ясувалося, що ми люди з однаковою життєвою філософією. Як кажуть в таких випадках, однієї групи крові. На моє прохання Ігор написав гімн "Шахтаря". А потім став і відданим вболівальником нашої команди. На найважливіші матчі, якщо ніщо не заважає, обов'язково прилітає в Донецьк. Що нас ріднить з Крутим? Як він пише свою музику серцем, так і я пропускаю через серце будь-який крок, який маю здійснити"

Але від музики повернемося до футболу. Попри все нині в головного тренера "Шахтаря", за словами Ахметова, немає часу на "розкачку", і вже 17 березня він повинен розпочати здійснювати плани команди. Відзначимо, що контракт в італійця закінчується 31 червня 2003 року. Також Ахметов додав, що нових придбань в команді не планується, але якщо Скала скаже, що якась позиція в команді потребує підсилення, вони зроблять все можливе, щоб придбати футболіста на місце.

Порівняння ж з Петром Першим, який "прорубав вікно в Європу", та диваком і авантюристом він сприймає як комплімент. А стосується воно того, що вперше в команду з країн колишнього СРСР був запрошений фахівець з Західної Європи з гучним іменем. Правда, був в "Дніпрі" німець Бернд Штанге, але порівнювати його зі Скалою не варто.

"І те, і інше сприймаю як комплімент. Тим більше, що Петро Перший також напевно здавався сучасникам і диваком, і авантюристом. Ну а якщо говорити серйозно, то стратегічно я вчинив правильно. І абсолютно щиро вважаю 18 січня 2002 року -день, коли Невіо Скала став головним тренером нашого клубу - історичним днем, як для "Шахтаря", так і для усього українського футбола",- відзначив Ахметов.

По квоті на легіонерів, яка так часто обговорюється в українському футболі, а саме стосовно того, що на поле в складі команди не повинні виходити більше 5-ти іноземних футболістів , президент "Шахтаря" зауважив наступне:

"Футбол живе за законами конкуренції, і якщо місцеві гравці доведуть свою перевагу над легіонерами, ми перестанемо тих купувати. Поки, на жаль, нічого подібного не відбувається, а всякого роду обмеження на іноземців виявляться мірою штучною, яка вносить протиріччя тим же законам конкуренції", зауважив Ахметов.

Тим більше, не співставляє Рінат Ахметов засилля легіонерів в українському чемпіонаті з останніми поразками збірної України, підкреслюючи що за це повинні відповідати люди, які працювали з національною командою: "Я розділяю точку зору багатьох розсудливих фахівців: збірній Україні випала не найсильніша група, в якій треба було перемагати, не доводячи справу до матчів плей-офф з Німеччиною. А чому цього не сталося, треба запитати у людей, які безпосередньо займалися збірною і несли відповідальність за її виступ. Що стосується складностей, які відчувають наставники нашої національної команди в зв'язку з напливом легіонерів, то я б їх не перебільшував. У російському чемпіонаті, найбільш відповідному для порівняння, напевно грає ще більше іноземців, ніж в українському. І нічого - збірна Росії, як відомо, їде на чемпіонат світу."

Трансферна політика "Шахтаря" також на думку Ахметова ведеться в правильному напрямку, правда є виключення.

"Вважаю, що помилок, після яких прийнято посипати голову попелом, ми не допустили. Захисник збірної Словенії Вугдаліч не зумів пристосуватися до команди? Ну що ж, таке буває. Віддали його в "Марібор" на правах оренди і мало що на цьому втратили. Долю гравця македонської збірної Гьюзелова вирішить новий головний тренер "Шахтаря". Гравця молодіжної збірної Польщі Левандовського ми брали на перспективу. А днями я отримав факс: його викликають на збір до національної команди, яка готується до чемпіонату світу. Нігерійці Агахова і Окоронкво, румуни Аліуце і Флоря, по-моєму, сумнівів не викликають. Так само як і сенегалець Ндіяє - всі пам'ятають, якою недоречною виявилася його дискваліфікація в матчах з "Борусією". Проте, остаточну оцінку за селекцію нам тепер повинен виставити Скала.

Проте, традиційно, вже для останніх інтерв'ю та виступів Ахметова, не обійшлося і без згадування Суркіса, хоча вони вже не такі критичні. Окрім того Ахметов ще раз запевнив всіх, що в політику не йде, він людина, яка пропорційно розділила в собі бізнес та футбол. Проте, не згадав Рінат Леонідович і той факт, що його "права рука" та колишній віце-президент "Шахтаря", а нині президент ПФЛ Равіль Сафіуллін балотуватиметься в депутати за списками пропрезидентського блоку "За єдину Україну".

"Списки претендентів на крісло в Верховній Раді опубліковані. Якщо хтось знайде там моє прізвище, нехай прислухається до поради Остапа Бендера і першим кине в мене камінь. Так не маю намір я займатися політикою - скільки можна товкти цю воду в ступі! І, до речі, я дуже лояльно відношуся до Суркіса як до політика. Якщо у нього вистачає часу і сил ще і на це - на здоров'я!

Продовжуючи тему Суркіса, то президента "Шахтаря" не переконало рішення конгреса ФФУ, за яким учасники проголосували за довіру нинішньому президенту ФФУ.

"Якщо хочеш мати об'єктивну картину, то таке серйозне питання потрібно включити в порядок денний зазделегідь, а не спонтанно. Якщо хочеш пересвідчитися, наскільки дійсно тобі довіряють, голосування повинне бути таємним. Але все це, проте, деталі. Я ж говорю про інше: якщо ми вважаємо себе цивілізованою футбольною нацією, то в принципі повинні раз і назавжди відмовитися від такого експеримента, як поєднання посади президента національної федерації і власника клубу в одній особі. Це завдає шкоди українському футболу. І ніхто мене в зворотньому не переконає" - зазначає Ахметов.

На питання,чи є Ахметов власником "Шахтаря", Рінат Леонідович відповів, що формально ні, проте в його руках знаходиться контрольний пакет акцій, і найважливіші рішення приймає саме він. Також він додав, що в цьому році бюджет віце-чемпіонів України складе 10 млн. доларів.

Найважливішим своїм досягненням за п'ять років президентства в "Шахтарі" Рінат Ахметов, вважає не вихід в Лігу чемпіонів і не запрошення на посаду тренера команди Невіо Скали, а те, що команда повернула вболівальників на трибуни, яких нині приходить на стадіон не менше 20 тисяч в кожному матчі. В новому ж 2002 році, який є роком Коня, Ахметов впевнений, що "Шахтар" нарешті стане чемпіоном, тому що це його рік.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: