Бен Ладен в ефірі розказав про причину терактів у США

Четвер, 27 грудня 2001, 15:29
Катарська телекомпанія Al Jazeera у середу надала відеозапис виступу Усами бен Ладена, який був приурочений, зі слів лідера угрупування "Аль-Каїда", до трьох місяців від дня трагічних подій в США 11 вересня, передає Reuters.

І знову перед телекамерою бен Ладен звинуватив західний світ у ненависті до ісламу. Він заявив, що з моменту атаки на Нью-Йорк і Вашингтон, яку він називає благословенною, пройшло три місяці і час робити висновки з останніх подій.

Бен Ладен звинуватив США і коаліцію у вбивствах мирних афганців. І вперше відкрито визнав свою причетність до вибуху американського посольства у Кенії. "На Аеробі, коли наші люди провели атаку, - говорить бен Ладену відеозверненні, - вони застосували бомбу вагою всього у дві тонни. Й Америка називає це тероризмом, у той час як її літаки скидають на нас семитонні бомби".

Крім того, в своєму виступі бен Ладен повідомив, що акції терору в американських містах повинні були, за задумом організаторів, примусити Вашингтон припинити підтримку Ізраїля.

"Наші терористичні акції проти США гідні похвали... Вони були направлені на те, щоб примусити Америку відмовитися від підтримки Ізраїля, який вбиває наших дітей", - заявив лідер "Аль-Каїди".

Виступ, зі слів бен Ладена, повинен було вийти в ефір через три місяці після подій 11 вересня і два місяці після початку американського бомбардування Афганістану. Приблизно, відеозапис був зроблений у середині грудня.

У редакцію телеканалу Al Jazeera в Катарі відеокасету два дні тому доставив поштовий кур'єр з Пакистану. Зворотної адреси на бандеролі не було. Поки телекомпанія оприлюднила тільки п'ять хвилин з півгодинний запису.

Сьогодні увечері в ефірі Al Jazeera плівку покажуть всю , повідомив у прямому ефірі радіостанції "Эхо Москвы" шеф московського бюро каналу Акрам Хазам. З його слів, "показ цієї плівки підтверджує той факт, що бен Ладен живий і продовжує нормально діяти в Афганістані".

Хазам не вважає, що останній виступ бен Ладена є пропагандою тероризму. Хазам не виключає, що Усама бен Ладен "потрібен" Сполученим Штатам "для продовження війни в Афганістані" і "для того, щоб бомбити ще й інші країни".

Після трансляції телеканалом повного запису виступу Усами бен Ладена спеціальна комісія на телеканалі CNN розгляне питання про те, як використати даний запис. Як повідомила радіостанції "Эхо Москвы" Джілл Догерті, шеф Московського бюро телеканалу CNN, комісія вирішить, як можна використати запис - показати повністю або частково.

Звертання Усами бен Ладена канал Al Jazeera транслює регулярно. Попереднє було показане 3 листопада. Час і місце запису завжди залишається загадкою. Однак в останній промові бен Ладена був натяк на можливу дату зйомки.

У своїй промові бен Ладен говорить про одне з бомбардувань: "декілька днів тому вони розбомбили, як вони це назвали спочатку, базу талібів у Хості. А насправді вони випустили ракету по мечеті, а потім назвали це помилкою".

Інцидент, про який говорить бен Ладен, стався 16 листопада. Це вказує на те, що звернення було зняте ще до початку штурму Тора-Бора. Проте активні бойові дії в цьому районі Білих гір почалися лише 28-29 листопада. Таким чином, навряд чи цей запис відповість на питання, загинув терорист під час бомбардування підземної фортеці чи ні.

На екрані бен Ладен виглядав втомленим, але спокійним. Він був одягнутий в камуфльовану куртку військового зразка, поруч з ним стояв укорочений автомат Калашникова.

Тим часом показана в ефірі арабського телеканалу нова відеоплівка із заявою Усами бен Ладена виявилася несподіванкою для адміністрації Джорджа Буша. Про це з посиланням на офіційних представників адміністрації повідомила у четвер газета Washington Post.

За даними адміністрації, плівка свідчить про те, що запис був зроблений, приблизно, у перший або другий тиждень грудня, коли почалася втеча талібів з Кандагара і коли США приступили до бомбардування гірського укріпленого району Тора-Бора під Джелалабадом. При цьому представники адміністрації Буша відзначили "разючий контраст" зовнішнього вигляду бен Ладена у порівнянні з тим, як він виглядає на інших записах, і звернули увагу на його "блідий вид", вказуючий, ймовірно, на нестачу сну.

Офіційно Білий дім відмовляється коментувати зміст відеоплівки. Заступник преса-секретаря президента США Скотт Макклеллан, який зараз із Бушем на відпочинку на ранчо в штаті Техас, заявив, що нова відезапис бен Ладена є "тією ж самої терористичною пропагандою, яку ми вже бачили раніше".

А представник Пентагона Річард Макгрод так прокоментував звернення терориста: "Я не знаю, чи справжній це запис, старий він або новий. Все, що стосується бен Ладена, вже не зможе мене здивувати".

НТВ.Ру

Читайте також:

* Мулла Омар і бен Ладен переховуються у Баграні
* Бен Ладен в ефірі розказав про причину терактів у США
* Бен Ладена дістануть з могили?
* "Аль-Каїда" має всі необхідні матеріали для створення радіоактивної бомби
* Американці відрізають пальці загиблим талібам
* Америка буде бомбити Пакистан
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування