Рада Європи знає, що Потебенько блокує розслідування вбивства Гонгадзе

П'ятниця, 14 грудня 2001, 19:38
У своєму листі до голови парламентської слідчої комісії у справі Гонгадзе, генеральний секретар "Репортерів без кордонів" Робер Менар зазначає позитивні наслідки числених ініціатив її нового голови Олександра Жира.

"Нова експертиза записів майора Мельниченка є, однозначно, важливою і потрібною справою…", пише в листі Робер Менар. Водночас, генеральний секретар RSF звертає увагу на те, що, не може бути заміною "абсолютно необхідного нового загального комплексного розслідування самого вбивства, без чого неможливо дізнатися, нарешті, правду про загибель журналіста".

Робер Менар також зазначає, що таке розслідування, яке має бути ефективним і неупередженим, повинно ще й уважно проаналізувати "дії міліції та прокуратури у цій справі" для подолання "певного спротиву деяких впливових осіб з Генеральної прокуратури".

Менар нагадав, що рекомендація ПАРЄ від 27 вересня 2001 року закликає українську владу створити незалежну міжнародну комісію за участю зарубіжних слідчих.

"Ця рекомендація дає чітко зрозуміти, що Рада Європи є свідомою щодо тих перешкод слідству в справі Гонгадзе, що робляться на рівні правоохоронних органів в Україні та гнерального прокурора особисто", йдеться в листі.

Робер Менар висловив сподівання, що парламентська слідча комісія вимагатиме саме запровадження нового розслідування із залученням європейських експертів – "адже тільки це може бути, для громадської думки цілого світу, запорукою неупередженості комісії".

Елементами такого розслідування, на думку генерального секретаря RSF, повинні стати й експертизи записів Мельниченка та експертиза "таращанського тіла", на яку вже погодився Кучма.

Інститут Масової Інформації

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування