Кілька фрагментів життя МВС напередодні Дня міліції

П'ятниця, 14 грудня 2001, 15:18
У неділю у Києві буде парад. У переддень Дня української міліції Хрещатиком від Басарабки до Європейської площі пройде мало не весь 18-тисячний гарнізон столичних правоохоронців. Будуть навіть БТРи, усілякі "стримувачі" буйних демонстрантів, патрульні джипи "Беркута" й... пожежні брички початку століття. Почнеться це дійство о 12-30. Дозвіл у Київської міської ради вже отримано :).

Кажуть, що на цей захід завітають високі правоохоронці з СНД й, звичайно ж як гість новий губернатор Херсонщини. Чи не в своєму козирному френчі, знятого з плеча якогось Бормана чи Айсмана?

Міністр Смирнов ще не демонстрував силу та міць своїх підлеглих. Але ж кортить! І зрозуміло з яких причин. В принципі, вперше доводиться чути, що правоохоронці вийдуть "на парад". Можливо, для Гондурасу це звичайна практика. Але для України це вперше.

* * *

Окремим внутрішнім розпорядженням усіх співробітників міліції зобов'язано передплатити два відомчих видання. (Не називатимемо їхні назви - вони реклами не потребують). Це також щось новеньке, точніше, реанімоване з часів СРСР, коли кожен прикордонник мав знати, а що ж відбувається далекій братській заставі.

Пригадуєте, не так давно дбайливий Кучма підписав указ, яким дав уряду вказівку підвищити зарплатню міліціонерам. Виходить, що передплачуватися відомчі видання будуть якраз за рахунок "подарованих" гарантом грошей. Інвестиція, так би мовити, у вітчизняну правоохоронну систему. І спробуй не передплатити. Світить як мінімум догана, або фінансове стягнення.

Але найкумеднішим в цьому контексті є те, як на Богомольця розподіляють передплатні "квоти". Рядовий склад МВС має передплатити видання лише на три місяці, а керівний - на рік! Довго чухати потилицю, гадати, чому саме на три місяці, не варто. Міліціонер - це той же солдат. Як тільки відбамкає третій місяць (бурхливий виборчий березень) - його очікує передплатний дємбєль. Передплачуй хоч "Наталі", хоч "Грані плюс"...

* * *

Наступний у нас в рейтингу МВСівських подій - перший заступник держсекретаря МВС Микола Джига. Його перу належить розпорядження, яке стосується міліціонерів-автомобілістів. П'ятим пунктом документу стоїть таке: "Заборонити управляти працівникам органів внутрішніх справ особистим автотранспортом та транспортом за дорученням..." Як вам? Побачите на вулиці у власному "мерсі" якогось міліцейському генерала, "стукайте" Джизі, мовляв, он він, порушник, тримайте його, хай по п'ять примірників міліцейських газет передплачує.

Якщо ж серйозно, то таке розпорядження дійсно має місце. Але там є шпаринка, яка дозволить подолати перепону. Розпорядження зобов'язує "працівників реєстраційно-екзаменаційних підрозділів Державтоінспекції прийняти контрольні заліки від усіх працівників органів внутрішніх справ, які керують власним та службовим автотранспортом. Працівників, які показали незадовільні знання до керування транспортними засобами не допускати". А ДАІшники й раді. Аякже? Погодьтеся, таким чином стимулюється хабарництво між самими правоохоронцями.

Чому Микола Джига підписав таке розпорядження можна лише здогадуватися. Формальна причина - поліпшити статистику ДТП, у які потрапляють водії-міліціонери. Розпорядження діє не від учора. Іспити відбуваються повним ходом. Кажуть, що ДАІ "валить" всіх, хто нижче капітана.

* * *

Й завершує наш "хіт-парад" новин з МВС гроза наметників з акції "Україна без Кучми" колишній полковник, а нині генерал керівник головного управління адміністративної служби міліції Савченко. Свого часу УП писала, що за редакціями газет будуть закріплені відповідальні особи МВС, які стануть своєрідними кураторами ЗМІ, їхніх проблем. Процес розпочався. За Савченком закріплена по-справжньому важка ділянка роботи - "Сільські вісті". Але, ви знаєте, вони знайшли спільну мову.

УП вітає з святом, що наближається, українських міліціонерів, зичить успіхів на нелегкому фронті, й делікатно нагадує - злочинець повинен сидіти в тюрмі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування