Захід виманює Україну на підвищення тарифів і приватизацію обленерго

П'ятниця, 9 листопада 2001, 18:52
Міжнародні кредитори знову натякають Києву на зацікавленості Заходу в збільшенні вартості української електроенергії. Директор Всесвітнього банку по Україні і Білорусії Лука Барбоне підтвердив, що для отримання $100 млн. (другої частини першого траншу кредиту за Програмною системною позикою ВБ) Україна повинна відновити приватизацію обленерго і вирішити питання про підвищення тарифів на електроенергію, повідомляє Інтерфакс-Україна. Україна, швидше за все, буде вимушена погодитися з умовами ВБ.

Для того, щоб Київ став податливішим в питанні тарифів, Всесвітній банк крім $100 млн. показав ще один пряник, приготований на майбутній рік. Зі слів Барбоне, ВБ може надати Україні другий транш кредиту за програмною системною позикою в розмірі $250 млн. в середині 2002 року – при позитивному сценарії розвитку двосторонньої співпраці. Всесвітній банк навіть погодив з українським урядом дату початку роботи по підготовці другого траншу на початку лютого наступного року.

На переговорах з прем'єром Кінахом Лука Барбоне зазначив, що у разі виконання умов, $100 млн. нададуть Україні "в найкоротші терміни". Підсумком цього візиту стали "дуже продуктивні" зустрічі представника Всесвітнього банку в Кабміні і Нацбанку, які вилилися в "досить оптимістичні перспективи" стосовно подальшої співпраці Києва з банком. Так і Кінах заявив, що уряд України "буде робити все, щоб чітко виконувати свої зобов'язання і разом шукати оптимальних шляхів вирішення питань двосторонньої, довгострокової співпраці". Підвищення тарифів було однією з умов, завдяки яким західні інвестори приватизували в цьому році шість обленерго.

З одного боку, Кінах-політик зацікавлений в тому, щоб не підвищувати тарифів на електроенергію напередодні виборів. Але, з іншого боку, бажання отримати $100 млн., швидше усього, переважить бажання зберегти добре ім'я перед народом. Ясна річ, що якщо тарифи не піднімуть восени, то їх збільшать заднім числом взимку, як це зробили рік тому. Потрібно відзначити, що не всі споживачі зможуть оплачувати підвищені тарифи. В Україні і так діють завищені ціни на електроенергію для населення в порівнянні з Європейськими країнами або тією ж Росією, в якої ціни на електрику втричі нижчі за українські. Всесвітній банк ставить досить жорсткі умови, не задумуючись про їх наслідки для української сторони, розраховуючи на середньоєвропйський рівень життя.

Сьогодні проектний портфель Всесвітнього банку в Україні нараховує 26 проектів на загальну суму біля $2,2 млрд. Вартість 9 проектів, що перебувають в стадії реалізації, становить $947,83 млн., зокрема, зовнішнє фінансування - $781,53 млн. За весь період співпраці з Всесвітнім банком в рамках діючих договорів Україна отримала, за станом на 2 жовтня, кредитів ВБ на суму $2,37 млрд., зокрема, по завершених проектах - $2,1 млрд. Планується, що в рамках діючих договорів з Всесвітнім банком Україна отримає ще $370 млн. У держбюджеті України на 2002 рік передбачене отримання грошових коштів від Всесвітнього банку в розмірі $270,2 млн., зокрема, $250 млн. за рахунок надходження коштів в рамках ПСП на фінансування загального фонду витрат. Одночасно передбачене обслуговування раніше отриманих позик Всесвітнього банку на суму $162,4 млн., погашення - $71,2 млн. ПСП загальним обсягом $750 млн. надається трьома рівними траншами і є базовим в Стратегії допомоги Всесвітнього банку Україні на 2001-2003 роки, затвердженій у вересні минулого року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування