Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ДПА готова ввести податок на трансфери з продажу українських футболістів

Четвер, 8 листопада 2001, 11:16
Державна податкова адміністрація України повністю підтримала пропозицію директора Інституту політики Миколи Томенка про запровадження податку на трансфери з продажу українських футболістів.

За словами самого політолога, у листі на його ім'я заступник голови ДПАУ Олексій Шитря висловив йому вдячність "за пропозиції стосовно внесення змін до чинного законодавства, які регламентуватимуть порядок продажу гравців між футбольними клубами та стосовно необхідності введення податку з футбольного трансферу". На думку Податкової адміністрації, пропозиції є "цілком слушними, актуальними та заслуговують на подальший розгляд та обговорення для їх законодавчого врегулювання, а також застосування у повсякденній роботі".

Шитря зазначив, що "дійсно, використовуючи ситуацію, що склалася з футбольними трансферами, зокрема з правом використання футболіста як об'єкту права власності, деякі "спеціалісти" тіньової економіки здійснюють незаконні операції, отримують неконтрольовані державою прибутки, і, як наслідок, бюджет втрачає значні кошти, яких так не вистачає для вирішення соціально-економічних питань". У листі також висловлена готовність ДПАУ "взяти участь у розробці законодавчих актів, які сприятимуть вирішенню" висвітлених Томенком питань.

Як повідомляв УНІАН, з пропозицією законодавчо врегулювати питання купівлі-продажу українських футболістів до закордонних клубів - футбольних трансферів, зокрема, ввести податок на них, директор Інституту політики Томенко звернувся до голови парламентського комітету з питань бюджету Турчинова, міністра фінансів України Ігоря Мітюкова та голови Державної податкової адміністрації України Миколи Азарова.

За словами Томенка, футбольна трансферна політика належить до прибуткової бізнесової діяльності, що досі не врегульована законодавством.

Томенко нагадав, що вже кілька років у пресі обговорюються суми трансферів з продажу українських футболістів, проте наскільки ці цифри відповідають дійсності, достеменно не відомо, оскільки керівництво клубів при проведенні таких операцій здебільшого посилається на комерційну таємницю. Зокрема, лише за останні кілька років до закордонних клубів Італії, Німеччини, Великої Британії, Росії, Ізраїлю продано кілька десятків українських футболістів. Серед найбільш резонансних, про які згадували ЗМІ - продаж Андрія Шевченка до клубу "Мілан", Італія (називалась сума у 25 млн. дол.), Олега Лужного до "Арсеналу", Велика Британія (2 млн. фунтів стерлінгів), Сергія Реброва – до "Тоттенхему", Велика Британія (12 млн. фунтів стерлінгів), були укладені трансферні угоди щодо низки інших футболістів. Сума трансферів, таким чином, становить десятки мільйонів доларів, але при цьому в пресі щоразу називаються різні цифри, і іноді розходження між офіційно задекларованими цифрами та сумами, що називаються поінформованими джерелами, є досить суттєвими, говорить Томенко. Це може свідчити, наголошує політолог, про те, що значна частина коштів йде "в тінь", а відтак, оминає бюджет.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування