Наступні вибори не мають жодного сенсу для партій, вважає політолог

Вівторок, 6 листопада 2001, 13:34
Наступні вибори будуть "політично безглуздими", вважає директор Центру політичного аналізу журналу "Політична думка", соціолог Сергій Макєєв.

На його думку, політичні партії "фактично відсторонені від політичного життя на невизначений термін".

Свою позицію Макєєв пояснив тим, що партійне існування має сенс у трьох випадках: коли у партій є шанс реалізовувати свої програми, коли виборці мають можливість обирати ту чи іншу партію, а також коли виборці мають право відмовитись від участі будь-якої партії у виборчому процесі. На сьогодні на думку соціолога, в Україні ці три складові не діють, і партії на це "і не претендують".

Партії, які не можуть реалізувати свої програми, все одно вимушені формулювати їх, а це "безглуздо, оскільки немає навіть конституційної можливості їх виконати", зазначає Макєєв. Він вважає, що партіям залишається лише затверджувати заявки на участь у парламентських комітетах, а також обіцяти виборцям, які законопроекти вони будуть в них розробляти.

"Це політичне безглуздя, але ми всі будемо втягнуті у цю гру".

На його думку, підписання президентом Кучмою закону "Про вибори народних депутатів України" та указу про прозорість виборчого процесу призвели до легалізації втручання органів місцевої влади до виборчого процесу. Місцеві адміністрації забезпечуватимуть прозорість виборів настільки, "наскільки вони це розуміють", - наголосив він.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування