Сприйняття образів Путіна, Кучми і Лукашенка

П'ятниця, 2 листопада 2001, 11:46
Одним з найактуальніших аспектів проблеми становлення інституту президентства в пострадянських суспільствах є проблема сприйняття громадянами образів політиків, що займають цю посаду. У масовій свідомості відбиваються окремі аспекти особистості президентів, які мають найважливіше значення для населення. Образ лідера в суспільній свідомості відображає не стільки властиві йому насправді характеристики, скільки сукупність інтенцій, настроїв, очікувань суспільства відносно влади і те, як вони узгоджуються з поведінкою даного лідера.

Л.Д.Кучма

Президент України добре відомий москвичам, його впізнали за фотографією 82% респондентів. На раціональному рівні оцінки привабливості Кучми надто низькі. Так, 61% опитаних вважають, що президент України не володіє взагалі жодними позитивними якостями. 91% респондентів бачать в ньому негативні якості. Найчастіше оцінювалися політичні, професійні і ділові характеристики Кучми, як позитивно, так і негативно. При тому що вони найчастіше згадувалися серед всіх оцінок в контексті схвалення ("Мені подобається те, що він хоче підтримувати дружні відносини з Росією"), їх частка серед негативних оцінок ("Грає проти Росії і використовує її в своїх інтересах") значно вища, ніж серед позитивних (48% і 14%). Також значне число респондентів негативно оцінює зовнішність президента України ("Зовнішність - це просто жах") (16%). Позитивно сприймаються такі параметри особистості, як тілесні ("Усмішка. Вона приємна і добра") і психологічні ("Життєва мудрість, розсудливість, хороша підготовка як господарського керівника, цілеспрямованість") характеристики, негативні показники характерні для оцінки його зовнішності ("Неприємний. Відштовхуючи риси обличчя. Недобрий, дивиться зло на всіх: що вам треба! Чого пристали! Не бачу у погляді, що до людей ставиться з розумінням") і моральних якостей ("Хитрий, його важко зрозуміти, хоче і заходу і Москві догодити"). 37% респондентів вважають, що влада потрібна Кучмі для збагачення, і 32% - для самоствердження. При цьому такі мотиви, як влада для справи (9%) і влада як покликання (5%) мають низькі показники. Таким чином, параметр привабливості має надто низькі значення на раціональному рівні. Тому недивно, що 98% респондентів упевнені в тому, що не стали б голосувати за такого політика.

За шкалою сила - слабкість Кучма сприймається амбівалентно: рівні показники оцінок сили і слабості серед "прихильників". Разом з тим, його "противники" ставлять йому в докір передусім слабкість (20% проти 12%, яким в Кучмі не подобаються вияви сили).

При цьому президент України однозначно оцінюється як активний політик: співвідношення за шкалою активність - пасивність становить 57-14% серед "прихильників" і 32-21% серед "противників".

На несвідомому рівні привабливість Кучми має такі показники: переважають асоціації з непривабливими тваринами - осел, свиня, жаба, скунс - (34%), неприємними запахами - риба, вихлопні гази, сирість - (53%), але також і з природними запахами - м'ята, тайга, пряні квіти - (70%), основними (76%) і теплими (67%) кольорами. Таким чином, грунтуючись на оцінках наших респондентів, можна зробити висновок, що загальний негативний їх фон значною мірою пом'якшений тим, що Кучма сприймається як проста і зрозуміла людина.

За шкалою сила - слабість тенденція, ледве помітна на раціональному рівні, спостерігається набагато чіткіше. Президент України сприймається як особистість слабка - тушканчик, заєць - (76%), дрібного масштабу - хом'як, тхір (56%). При цьому характерні асоціації зі світлими кольорами - в основному з жовтим - (43%), несумісними з владністю і особистісним авторитетом. Респонденти бачать у Кучмі переважання маскулінних рис (39%), але цей параметр явно не здатний змінити загальну оцінку його сприйняття як слабкого політика.

На раціональному рівні, як вже було сказано, Кучма оцінюється позитивно за шкалою активність - пасивність, причому показники активності досить високі. На несвідомому рівні - інша картина. Ми не спостерігаємо значного переважання оцінок активності (27% до 24% оцінок пасивності при 49% нейтральних оцінок), при цьому цей президент сприймається як абсолютно неагресивний (75%).

Таким чином, Кучма оцінюється як непривабливий і слабий політик, а рівень його активності має різні характеристики на раціональному і несвідомому рівнях.

О.Г.Лукашенко

Наше дослідження дозволяє вважати білоруського президента одним з популярних в Росії політиків (рівень впізнавання - 96%). Загалом він оцінюється негативно, але, проте, серед наших респондентів 18% були його повними прихильниками, а 71% змогли виділити серед його особистісних якостей позитивні характеристики. Головну увагу респонденти приділили його політичним і діловим якостям: 25% серед "прихильників" ("Подобається, що він прагне союзу Білорусії і Росії, що веде до відродження велич Росії і об'єднання двох дружніх слов'янських народів. Будуть стерті кордони і поліпшиться економічна ситуація") і 46% серед "противників" ("Не подобається, що він переслідує журналістів, оскільки цим він обмежує свободу слова. Також не подобається його небажання добровільно скласти свої повноваження, оскільки таким чином він використовує антидемократичні методи"). Менш за все опитані звертали увагу на його тілесні характеристики. Загалом позитивно оцінювалися психологічні ("Правдивість, відвертість, прямолінійність, жорсткість") - 23% і тілесні характеристики ("Вуси. Мені подобаються вусаті чоловіки"), негативно - зовнішність ("Зовнішній вигляд викликає огиду") і моральні якості ("Самовдоволення, випираюча самовпевненість").

Амбівалентність і невизначеність раціональних оцінок привабливості Лукашенка підкреслює наявність серед мотивів, що приписуються йому, як прагнення зробити справу (33%), так і мотиву, який концептуалізований як влада заради влади (29%). Тільки 68% процентів опитаних упевнено заявили, що не стануть голосувати за нього на виборах. Враховуючи те, що дослідження проводилося в Росії, цей показник, а також наявність 11%, готових голосувати за нього, примушує зробити висновок про те, що на раціональному рівні привабливість цього президента має все-таки досить високі показники, особливо для "чужого" політика.

Лукашенко однозначно оцінюється як сильний політик, причому показники можна назвати просто вражаючими: 47 проти 6% серед "прихильників" і 32 проти 3% серед "противників".

Схожа картина і в оцінках за шкалою активність - пасивність: 77-23% серед "прихильників" і 61-5% серед "противників". Таким чином, на фоні певної невизначеності оцінок привабливості президент Білорусії сприймається як безсумнівно сильний і активний політик.

На несвідомому рівні показники привабливості Лукашенка мають високі значення. Він асоціюється з привабливими тваринами - білий ведмідь, орел - (35%), основними (68%), теплими (47%) і яскравими (42%) кольорами, природними - бузок, морський бриз - (62%) і здоровими - свіже молоко, польові квіти - (57%) запахами. Цікавою особливістю є те, що переважають асоціації з сільськими запахами - сіно, гній - (43%).

Сила президента Лукашенка не сприймається на несвідомому рівні так само виразно, як на раціональному, хоч все ж її показники - ведмеді, вовки - (35%) вищі, ніж показники слабості - тарган, ховрах - (30%). Цей політик сприймається як особистість великого масштабу - лось, лев, зубр - (47%), досить мужній (41%). Цій тенденції суперечить лише переважання асоціацій зі світлими кольорами (37%).

49% респондентів на несвідомому рівні високо оцінюють активність президента Білорусії, але при цьому 60% сприймають його як неагресивного. Примітно, що 30% респондентів порівнювали цього президента з тваринами, що виконують роль жертви (заєць, кролик).

Важливою особливістю сприйняття образу Лукашенка є дисонанс раціональних і несвідомих оцінок. На несвідомому рівні він виглядає привабливо, в той час як на раціональному переважають негативні оцінки. Показники сили і активності на несвідомому рівні набагато нижчі, ніж на раціональному. Причому, за шкалою активність - пасивність багато найважливіших показників мають вже негативні значення.

В.В.Путін

За рік, що пройшов з моменту зайняття Путіним посади, він став звичним і добре знайомим населенню (впізнавання - 100%). Загалом Путін оцінюється на раціональному рівні амбівалентно. Респонденти позитивно оцінюють його зовнішність ("Дуже подобається його манера триматися, одягатися, говорити. На нього приємно подивитися, навіть якщо він одягнутий в спортивний костюм. Подобається, що він завжди акуратний, причесаний, підтягнутий. У керівника завжди повинна бути відповідність в одягу і зовнішньому вигляді, а у нього все відповідає") - 17%, тілесні якості ("Чисто зовні, як чоловік, імпонує. Мені такі подобаються. На мого першого чоловіка схожий. Коли розуму немає, всім подобається") - 31%, психологічні якості ("Скромність, стриманість, почуття гумору") - 24%, моральні якості ( "Він чесна і порядна людина. Принаймні, він справляє таке враження. Мені подобається те, що він зараз робить в Росії. Його політика в нинішніх умовах єдино правильна. Він офіцер. Гідно представляє Росію на міжнародному рівні, в порівнянні з минулим президентом") - 17%. В негативному контексті, як правило, згадувалися його політичні і ділові якості - 64%. 34% опитаних вважають, що влада потрібна Путіну для того, щоб зробити якусь важливу справу, 21% вважає, що влада йому взагалі не потрібна. 55% заявляють, що готові голосувати за нього на найближчих виборах.

Респонденти бажають бачити президента Путіна сильним, але, видно, не упевнені в тому, що він є таким. Так, позитивно оцінюється, в основному, його сила (25%), а негативно - слабкість (32%). Таким чином, оцінки за шкалою сила - слабкість не визначені.

При цьому, він однозначно оцінюється як активний: 58% серед "прихильників" і 34% серед "противників". Варто зазначити, що респонденти досить часто (29%) виражали невдоволення його пасивністю.

Параметри привабливості Путіна на несвідомому рівні мають невисокі значення, а часто і негативні. Так, лише 24% респондентів порівнювали президента з привабливими тваринами (пантера, лев). Характеристики за іншими параметрами досить суперечливі: асоціації зі здоровими запахами - ромашка, бузок (72%) і приємними - свіжість (69%) і основними кольорами (65%) поєднуються з асоціаціями з холодними кольорами (65%) і тьмяними (57%), а також техногенними - нафталін (45%) і соціальними - дорогий парфюм (41%) запахами.

За шкалою сила - слабкість Путін має низькі показники. Він асоціюється зі слабкими тваринами - хом'як, заєць (46%), в основному тими, що виконують роль охоронця нори - ховрах (39%), і світлими (бежовий, рожевий, жовтий) кольорами (30%). Найпоказовіші свідоцтва слабкості, що приписуються цьому президенту: 51% респондентів сприймають його як особистість дрібного масштабу (тхір, кіт) і 55% бачать в ньому характеристики фемінинності.

Активним (мангуст, лисиця) Путіна на несвідомому рівні сприймають 44% опитаних, пасивним (чапля, камбала) - 39%, агресивним (яструб, щука) - 42%, неагресивним (качка, жаба) - 49%.

Таким чином, головною тенденцією в сприйнятті образу президента Росії є те, що він має в своєму розпорядженні більш високі оцінки привабливості, сили і активності на раціональному рівні. При цьому як раціональні, так і несвідомі оцінки за всіма трьома шкалами відрізняються невизначеністю і суперечністю.

Порівняльний аналіз

На раціональному рівні найпривабливіше виглядає Путін (88% респондентів знаходять позитивні характеристики), потім Лукашенко (71%), набагато відстає Кучма (39%). Але при цьому не можна говорити про ідеалізацію Путіна респондентами: негативних якостей опитані знаходять в ньому приблизно стільки ж, скільки і у інших президентів. Путін виглядає краще за всіма окремими показниками привабливості. Разом з тим, саме йому належить найвищий негативний показник (64% незадоволених його політичними і діловими якостями). Путіну приписують найблагородніші мотиви влади ("справа"), найменш благородно виглядає Кучма (мотиви грошей і самоствердження). Найсильнішим сприймається Лукашенко, причому його сила має позитивний характер. Путін і Кучма практично однакові за цим параметром. Цікаво, що, якщо слабкість Путіна респондентам не подобається (32%), то слабкість Кучми 24% вважають загалом позитивною характеристикою. Тобто, росіяни не чекають від президента України рішучості і ефективності і загалом набагато менш вимогливі до нього. Аналогічно президенти виглядають при порівнянні за шкалою активність - пасивність: найактивніший Лукашенко, причому 77% опитаних це подобається, Путін і Кучма також сприймаються як активні. Як і по шкалі сила - слабкість, пасивність Кучми має більше позитивних і менше негативних оцінок, ніж пасивність Путіна.

На несвідомому рівні Путін сприймається здоровішим і більше за інших президентів викликає асоціації з приємними запахами. Кучма - найбільш теплий і природний. Лукашенко - найяскравіший і більше за інших викликає асоціації з привабливими тваринами. За шкалою сила - слабкість Лукашенко має найвищі показники у параметрах масштабу особистості, мужності. Ніхто з трьох політиків не викликає стійких асоціацій з сильними тваринами (сила переважає тільки у того ж Лукашенка, але незначно: 35 проти 30%). У той же час не треба вважати, що образ Лукашенка однозначно характеризується силою. Так, серед ролей, пов'язаних з соціальним становищем, у нього переважає "жертва". Путін і Кучма також слабкі за цим параметром: вони "охоронці нори". У всіх трьох на несвідомому рівні позитивні показники активності і негативні - агресивність, при цьому найактивніший - Лукашенко, найагресивніший - Путін.

Ми можемо зробити висновок, що Путін виглядає краще тільки на рівні раціональних оцінок ("Я росіянин і повинен симпатизувати своєму президенту. Потім Лукашенко. А про Кучму поки рано щось говорити, можливо, виправдає надії свого народу, маю на увазі більшості. Поки на Путіна і Лукашенка сподіваюся і бажаю їм продовження такої політики держави. Поводяться незалежно. Кучму я не розумію"). На пряме питання: "кому з цих політиків ви довіряєте?" 71% респондентів назвали Путіна, 20% - Лукашенко, 7% - Кучму, 7% не довіряють нікому. На несвідомому рівні кожний з трьох президентів сприймається досить суперечливо. Ми не ставимо під сумнів той факт, що російським виборцям кращий Путін, але в той же час хочемо звернути увагу на те, що Лукашенко володіє рядом якостей, які дозволяють йому розраховувати на симпатії росіян, причому серед цих якостей - такі незамінні для публічного політика як сила і активність. Так що, уникаючи питання про те, які шанси Лукашенка проти Путіна, ми можемо, проте, сказати, що білоруський президент подобається росіянам і, можливо, в принципі здатний завойовувати їх симпатії. Цього не можна сказати про Кучму, хоч і він сприймається позитивно по цілому ряду параметрів (теплота, мужність, здоров'я, природність). Президент України не досить володіє силою і активністю і виглядає в нашому порівнянні найнепривабливіше.

Автор: Василь Зорін, аспірант філософського факультету МГУ, кафедра політпсихології, "Російський журнал"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування