Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Всі купують акції нафтових компаній

Середа, 14 листопада 2001, 19:45
Різке зростання попиту на акції нафтових компаній відбулося у вівторок на європейських біржах. Це викликано розпорядженням президента США Джорджа Буша збільшити найближчим часом стратегічні запаси нафти на складах США.

У результаті акції "Брітіш-Петролеум" виросли за останню сесію на 2,83 процента, "Шелл" - на 3,7 процента і французької "Тоталь-Фіна-Ельф" - на 4,59 процентів, передають з посиланням на ІТАР-ТАРС Ділові новини.

Офіційні ціни нафтових ф'ючерсних контрактів найближчого місяця постачання по підсумках біржових торгів 13 листопада склали (долл./барр.): у Лондоні на International Petroleum Exchange (IPE), північноморська нафтова суміш Brent (грудень) - 20,81 (+0,42/+2,1%) при діапазоні котування за сесію 20,00-20,81; у Нью-Йорку на New York Mercantile Exchange (NYMEX), техаська нафта WTI/Light Sweet (грудень) - 21,67 (+0,44/+2,1%) при діапазоні котування за сесію 21,40-21,97.

З квітня цього року акції нафтових компаній так значно не зростали у ціні за одну торгову сесію.

Стабілізація була відзначена якраз за день до початку самміту ОПЕК у Відні.

На посилення попиту на цінні папери нафтових компаній вплинула перспектива скорочення ОПЕК рівня видобутку нафти. Наближення самміту ОПЕК, на якому, як вже очевидно, буде прийняте рішення про скорочення постачання нафти на 1,5 млн. барр./день, підтримало нафтовий ринок, який на день раніше пережив чергове пониження цін на нафту на 4,6% через непослідовну позицію Росії у питанні реальної співпраці з ОПЕК, небажання Мексіки і Норвегії зменшити власний видобуток нафти і авіакатастрофи пасажирського літака А-300 у Нью-Йорку.

14 листопада на ринку спостерігалося чергове пониження котування - котування Light Sweet за станом на 10:00 по Києву становила 21,35 (- 0,32) долл./барр. Фахівці ринку констатують, що що пониження викликане даними щотижневої доповіді Американського інституту нафти (API). По даним API, промислові запаси сирої нафти у США за минулий тиждень виросли на 1,062 млн. барр., а запаси дистилятів - на 2,413 млн. барелів.

Несподівані успіхи антиталібської коаліції в Афганістані, що звільнила від талібів важливі стратегічні центри країни, стали основним чинником підвищеного попиту на акції з боку американських інвесторів. Активне просування північного альянсу на південь Афганістану може істотно скоротити терміни проведення контртерористичної операції США. Крім того, думка експертів про те, що причиною аварії літака в США стала поламка двигуна, а не теракт, також заспокоїло учасників ринку, які спочатку дуже болісно відредагували на аварію, повідомляє УНІАН з посиланням на ПРАЙМ-ТАСС.

На такому фоні найбільше падіння попиту на акції сталося в секторі компаній, які добувають і виготовляють золото, оскільки зараз інвестори переводять кошти в ризикованіші і, відповідно, більш прибуткові активи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування