"Аль-Джазіра" не знала, що дає в ефір ролик з бен Ладеном, який поклав початок війни

Четвер, 25 жовтня 2001, 19:17
Катарська телекомпанія "Аль-Джазіра" залишається єдиним джерелом інформації про події на території Афганістану, що контролюється талібами.
Шеф московського бюро "Аль-Джазіри" Акрам Хазам в інтерв'ю Газете.Ru розповів про те, як в її ефірі з'явився історичний ролик Усами бен Ладена, і про те як "Аль-Джазіра" виявилася єдиною телекомпанією у світі, що має зв'язок з талібами.

Хазам зазначив, що телекомпанія стала відомою абсолютно випадково. "Свого часу ми звернулися до міністерства інформації "Талібана" і пройшли процедуру акредитації. У результаті "Аль-Джазіра" став єдиним арабським телеканалом у Кабулі. Наш офіс працює там вже півтора року".

"Зараз наш канал дійсно став їх єдиною можливістю висловити свою позицію, вплинути на громадську думку 200 мільйонів мусульман", - відзначив Акрам Хазам.

Він також спростував інформацію про те, що таліби вигнали CNN і Associated press. "Їх з початком бомбардування відкликали самі американці. Американці, коли воюють, не хочуть об'єктивного освітлення своїх дій". І навів приклад освітлення подій у Персидській затоці в 1991 році, була телекомпанія CNN, і американці були дуже незадоволені, коли хтось ще там намагався працювати", - відмічає Хазам.

Про те, що на касеті, яку принесли у студію телекомпанії, був ролик з Усамою бен Ладеном, ніхто не знав. "Наш кореспондент у Кабулі закінчив свій виступ у прямому ефірі, ведучий з ним вже попрощався, але тут кореспонденту передали касету. Що саме було на плівці, не знав ні він, ні хто інший", - говорить Хазам.

"На Заході вже зрозуміли, що ми - єдиний канал, який дає можливість об'єктивно дивитися на події в Афганістані. Західні політики вже охоче йдуть з нами на контакт. Наприклад, днями Кондолізза Райс виступала у нас 40 хвилин, Тоні Блер дав інтерв'ю "Аль-Джазірі", - відзначив шеф московського бюро.

Він також зазначив, що головним завданням телекомпанії є об'єктивне висвітлення подій в Афганістані. "Підкреслю, ми не робимо рекламу терору, ми робимо новини. Ми також транслюємо без купюр всі прес-конференції з Вашингтона. Все, що говорить Володимир Путін або Тоні Блер, даємо в ефір повністю. І все, що говорить Усама бен Ладен, також даємо повністю".

Він зазначив, що телекомпанія також відмовляється від всіляких коментарів: "У всіх репортажах, який робив наш кореспондент в Кабулі, говорилося лише про те, що такі-то об'єкти зруйновані, і як люди до цього ставляться. Днями бомбили склад гуманітарної допомоги. Весь світ це побачив. Але наш кореспондент не давав своїх оцінок, мовляв, це жахлива політика з боку США. Те ж саме відбувалося, коли я був, наприклад, у Чечні".

Акрам Хазам зазначив також, що "Аль-Джазіра" підтримує такі ж тісні зв'язки з Північним альянсом, як і з "Талібаном". "Наше хороше джерело – пан Раббані (міжнародно визнаний президент Афганістану), ми завжди даємо необмежений ефір міністру закордонних справ альянсу Абдуллі Абдулло".

Зі слів Акрама Хазама катарський канал заснований був у листопаді 1996 року, незабаром після того як Саудівські власті закрили за інтерв'ю з головою опозиції катарське відділення ВВС. Його професійні кадри і стали кістяком "Аль-Джазіри", єдиного приватного телеканалу в арабських країнах.

Емір Катару, наприклад, з'являється на телеекрані дуже рідко - у особливо важливих випадках. Власники каналу в його інформаційну політику досі не втручалися, надаючи можливість давати об'єктивну інформацію.

У "Аль-Джазіри" 14 бюро, в тому числі у Вашингтоні, Нью-Йорку, Парижі, Брюсселі, Тегерані, Лондоні, Москві. Крім того, біля 40 кореспондентів в різних країнах працюють через Associated pressе або Reuters. Московське бюро каналу офіційно відкрилося 7 березня 1998 року.

Читайте також:

* Лист із погрозами бен Ладен залишив у Колізеї
* За час бомбардування Афганістану загинуло 150 чоловік - дані незалежних джерел
* Пентагон визнає, що може взагалі не знайти бен Ладена
* В полоні Північного альянсу 180 талібів
* Сенатору Дешлу і NBC надіслали сибірську виразку з хімічними добавками
* Спори сибірської виразки знову знайдені у будівлі офісу Сенату США
* Священний місяць рамадан для Америки не перешкода
* Партію бацил сибірської виразки бен Ладену прислали з Чехії поштою
* Сибірська виразка знайдена у Білому Домі, але Буш не заражений
* Пентагон визнав, що "ненавмисно" розбомбив будинок для літніх людей, а дві бомби "випадково" потрапили у мирних жителів
* Американці помилково розбомбили позиції Північного альянсу
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: