Американська криза може перетворитися на глобальну економічну катастрофу

Понеділок, 15 жовтня 2001, 12:56
Песимістичний прогноз на розвиток світової економіки дав в інтерв'ю "МН" директор із стратегічного планування компанії "Сучасні бізнес-технології" Михайло Хазин. Одного разу - напередодні дефолту - його не менш песимістичний прогноз збувся. Тоді він працював в Адміністрації президента Росії.

- Криза економіки США - це криза всієї світової економіки. Для Південно-Східної Азії і Європи вона небезпечна зниженням експорту в США, який грає в їх економіці істотну роль. Для Латинської Америки і Росії - падінням долара, який практично дублює національні валюти.

В Америці ж останні пару років почалася і поглиблюється структурна криза. Сектор "нової" економіки (хай-тек) істотно стискується і тягне за собою суміжні сектори. Спочатку всі компанії хай-тек працювали з негативним прибутком: розрахунок був на те, що за 5-10 років попит на їхні товари і послуги покриє всі витрати. Була проведена неймовірна реклама - людям пояснили, що через 10 років вони купуватимуть нові комп'ютери що два місяці. А коли з'ясувалося, що попит не тільки не росте, але й почав падати - почалася криза. Дуже схожа на те, що сталося в нас наприкінці 80-х, коли держава перестала регулярно купувати продукцію ВПК.

Для хай-тек катастрофа вже відбулася - з 10 конкуруючих компаній виживе, дай Бог, дві-три. Що стосується економіки загалом, то вона могла б пережити цю кризу, якби не одне "але". Фінансова інфраструктура підлаштувалася під зростаючий хай-тек. Значить, спад в галузі має призвести до стиснення фінансової інфраструктури, а вона стискуватися не вміє.

- Які можливості у США для виходу з кризи?

- Існує два принципово різних сценарії. Один - близький до республіканської традиції, ізоляціоністський. Інший - до демократичної (тобто продовження політики Клінтона).

За першим сценарієм, США відкидають лібералізм як непотрібний ідеологічний доважок і починають активну бюджетну накачку грошима своєї економіки. Так робив Рейган у 80-і. Але оскільки ресурсів може не вистачити (стан економіки набагато гірший, ніж 20 років тому), треба позбавити США небезпеки пред'явлення зобов'язань, зроблених за останні десятиріччя. А саме - захистити вітчизняного виробника від імпорту, а також "закритися" від доларів ззовні (їх у світі утричі більше, ніж всередині США). При цьому, зрозуміло, весь світ, який багато десятиріч "сидить" на доларі, впаде в жорстоку кризу.

Але є нюанс. За такого розвитку подій в кризу попадають волл-стрітівські банки, які сьогодні контролюють світову економіку. Їх це, ясно, не влаштовує. І демократична партія, яка, в основному, підтримує їх інтереси, висуває свій сценарій. США повинні примусити інші країни відмовитися від претензій до США. Власне, цей сценарій вже реалізується. Приклад: відразу після 11 вересня США зажадали від Європи відмовитися від тих компенсацій, які ВТО зобов'язала їх виплатити за незаконне субсидування експорту (а це 4 млрд. дол. на рік), і вже отримали відстрочку.

Є і інші приклади. США компенсували втрати своїм авіакомпаніям. Європейські і російські компанії явно почали їм програвати в конкурентній боротьбі. Вже оголошено про пакет допомоги американській промисловості в 100 млрд. дол. - це відгукнеться на європейських, російських, китайських виробниках. Коли криза була в Росії, нам пояснювали, що лібералізм - святий і його торкати не можна.

Тепер з'ясувалося, що держава зобов'язана підтримувати виробників. Я за економічними переконаннями - ліберал, але ситуація складається так: лібералізм на найближчі 10-15 років закінчився, і країнам, які залишаться з такою економічною політикою, загрожують серйозні економічні втрати.

- Вочевидь, вже переважив військовий сценарій...

- Судячи з бомбардування Кабулу, Буш готовий реалізовувати обидва сценарії одночасно. До яких результатів він прийде за 3-4 місяці, зараз неясно. У будь-якому випадку з структурної кризи це йому вийти не допоможе.

- А що буде найближчим часом з рублем, євро, доларом?

- В Європі євро буде рости, а долар падати. Для Росії курс долара до рубля, швидше за все, мінятися практично не буде, а євро різко поповзе вгору. В США долар також падатиме, але швидкість падіння прогнозувати неможливо. Критична точка буде, судячи за все, в листопаді, коли стане відомий рівень інфляції в США за підсумками останніх місяців. Якщо інфляція висока, то долар швидко покотиться вниз.

Критична точка для світу - 0,96-0,97 євро за долар. Після цього почнеться переведення світових запасів доларів в євро. Я вважаю, що і зараз нам треба до цього прагнути. З точки зору загальноекономічної тенденції Європа стає світовим економічним лідером. Їй потрібні союзники. І в цьому сенсі змінюється роль Росії. Європі потрібен резервуар для євро, а його здатні "надати" Росія і Південно-Східна Азія.

- На який період "розрахована" світова економічна криза?

- Невідомо. Велика депресія була тільки один раз в історії людства, і вона не закінчилася сама по собі, а була перервана Другою світовою війною. Я можу запропонувати філософський, а не кількісний прогноз. США першими побудували постіндустріальне суспільство, де сфера послуг становить 70 відс. від ВВП. Але в них не вистачило ресурсів, щоб підтримати цю модель в масштабах всього людства.

Думаю, тепер людство вийде з кризи, тільки коли з'явиться нова модель постіндустріального суспільства, побудована на консенсусі головних розвинених країн. Це проблема не тільки США, а всього людства. Що це буде за модель і хто її запропонує, поки невідомо.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: