Українські бен ладени атакували резиденцію Кучми 9 березня

Четвер, 11 жовтня 2001, 15:56
Нарешті дочекалися. Опозиції все кортіло, коли ж "гарант" порівняє міжнародних терористів з антикучмістами. А той вирішив зіграти на символах – паралелі Кучма провів у день, коли минув місяць після нальоту авіалайнерів на нью-йоркські хмарочоси і Пентагон.

"Думати, що цього [виявів тероризму] немає у нас в Україні, я не маю права", - заявив Кучма в четвер, виступаючи в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича. Однак, видно, не всі з ним згодні – на думку "гаранта", у нас вияви тероризму або не хочуть помічати, або кажуть, що це "балощі дитячі", або відразу дають цьому "політичне забарвлення". І тут Кучма почав згадувати події 9 березня.

"Досить подивитися на обличчя, кошти, дії, і можна зробити висновок, чи здатні вони на більш радикальні дії", - сказав він. Якщо учасники подій 9 березня вийшли на вулиці "через політичні пристрасті або моральні переконання - я б зрозумів". Однак "за це їм давали гроші", повідомив Кучма. Щоправда, останню тезу, аби не отримати позову до суду, він підкріпив посиланням на пресу.

Як інший приклад "радикальних дій" Кучма згадав "захоплення офісу партії, неважливо, який" (всі зрозуміли, що згадує він події в ЦК КПУ, захопленому в 2000 році 11 прихильниками незареєстрованої організації "Самостійна Україна").

У рамках боротьби з тероризмом Кучма звернув увагу на проблему обороту тіньових коштів: "Всі ці гроші – на кого вони працюють?". Далі дісталося відомо кому: "Переконаний, що в США на справу Лазаренка і всіх, хто пов'язаний з ним, після 11 вересня будуть дивитися іншими очима" – не як на політичну, а як на кримінальну.

Проте, Захід закликає Кучму боротися з тероризмом традиційним. Перед журналістами в Чернівцях "гарант" дочитав лист Джорджа Буша, з текстом якого він ніби не встиг ознайомитися. Крім "спільної роботи в боротьбі з тероризмом" президент США дякує Україні за співчуття і стурбованість в зв'язку з терактами 11 вересня, за "солідарність і підтримку" жителів Америки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування