Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма Кінаху розповів про "гаплик"
Де прогоріли Ющенко та Марчук

Вівторок, 25 вересня 2001, 14:19
Останнім часом пішли в голові крамольні думки: через дурне почуття справедливості та прагнення до різноманітності хотілося Кучму трохи похвалити. Так би і зробили, якби він не влаштував традиційну – раз на півроку – зустріч з представниками регіональних ЗМІ. Після цього бажання фантазувати і вигадувати чепурні епітети на адресу "гаранта" зникло відразу.

Криза для Кучми вже забута – головний ворог тепер не опозиціонери, а, як і в старі добрі часи, Верховна Рада: "Я - щаслива людина, коли парламент на канікулах". Відраза до законодавчого органу у Кучми введена у формулу крові, саме на Грушевського під куполом - винуватці всіх невдач семи років "гаранта". У вівторок наїзд на парламент з вуст Кучми звучав з регулярністю матюків на плівках Мельниченка. У цілому ж, як це не сумно, але доволі складно прогнозувати, як би повів себе Кучма, якщо б у Верховну Раду – не дай Боже – врізався якийсь "Боїнг".

Друге місце за "гарантовим" гнівом посіли банкіри, які не дають кредитів підприємцям ("банківська система – найслабша в світі", хоча звідти – ось парадокс – "з'явилися перші українські олігархи"). У трійці призерів, також традиційно, опинилися журналісти. "Такого паплюження, яке ми робимо самі собі, в жодній країні немає", - наче заїло платівку у Кучми. До себе ж ставлення він хотів бачити як до англійської королеви. "Гарант" вже заявив, що "відповідатиме перед історією одноосібно", бо "переважну більшість рішень [напевно, історичних] президент приймав одноосібно".

Але вже й анекдотична поведінка Кучми не дивує. Тому з чистою совістю час, витрачений на вівторкову прес-конференцію "гаранта", можна вважати проведеним по дурному. Можливо, винуваті регіональні журналісти, яких цікавить можливість запускати з українських шахтно-пускових установок супутники і занедбаний стан мамонтових дерев у парку Лівадійського палацу, але винуватий і сам Кучма, якому немає нічого нового сказати державі. Як політичний ньюсмейкер "гарант" навіть не перевершив шефа своєї адміністрації, Литвина, що виступав напередодні.

Кучма про уряд

Як завжди, Кучма заявив, що його "жоден уряд не задовольнить, навіть якщо на чолі буду я сам". Чинний Кабмін "працює непогано", "старається і прем'єр-міністр". Але тут же сигнал-попередження надійшов на адресу Кінаха (який останнім часом дав собі волю у характеристиках свободи слова в країні та став заявляти, що очолювана ним Партія промисловців і підприємців буде балотуватися до парламенту). Знак, який свого часу ігнорували його попередники Марчук і Ющенко. "Якщо він [Кінах] удариться у політику – гаплик уряду". Щоправда, Кучма додав, що підстав підозрювати прем'єра у нього поки "немає ніяких". Але на всяк випадок нехай знає: завдання уряду – "день і ніч займатися економікою".

Кучма про участь України у війні

Ухвалене напередодні РНБО рішення надати США повітряний коридор для військово-транспортної авіації – "серйозний крок з політичної точки зору". "Ми маємо бути учасниками цього процесу у мірі, яка відповідає національним інтересам". А українців до Афганістану Кучма не надсилатиме: "Сьогодні там такі сили… Ми зайві будемо, під ногами плутатимемося".

Кучма про загиблих журналістів

Виявляється, Кучмі, за його ж зізнанням, хтось підготував доповідь, згідно з якою через професійну діяльність в Україні загинули лише… два журналісти. Але нашого "гаранта", як справжнього гаранта прав і свобод, такий скромний результат все рівно засмучує: "Коли й одна людина загинула – це прискорбно".

Все інше Кучмою було вже раніше десь сказано: "Не від президента залежить пошук злочинців, а від правоохоронних органів". Далі він навів страх які замацані приклади – про те, що вбивць Кеннеді та Улафа Пальме так досі й не знайшли. Потім традиційно запевнив, що в Україні так не буде – всіх причетних до вбивств "знайдемо обов'язково, я в цьому впевнений".

Опозиція, знову ж таки, традиційно, робить на злочинах "брудну політику". "Середньовіччя, інквізиція", - потягнуло на історичні паралелі "гаранта", який забув, що під інквізицію потрапляли саме опозиціонери, а не можновладці.

Кучма про банк "Україна"

Тут, за словами "гаранта", він зацікавлений поставити "жирну крапку". Після цього Кучма надіслав сильний сигнал Волкову. Як випливає зі слів "гаранта", відповідальні за роботу "України" та, відповідно, її крах , сиділи у правлінні банку, а не у її наглядовій раді. А Волков був членом саме останнього органу. Крім того, дісталося за підтримку банку-банкрута і НБУ.

Кучма про закон о виборах

Ще не підписав, і не натякнув, як збирається робити. З одного боку, "занадто багато зауважень", з іншого, система 50% на 50% – "позитивне явище", "льод тронувся" і "головне зроблено".

Водночас Кучма вже зараз заявив, що виступатиме проти виборів за змішаною системою до місцевих органів влади. "Це - абсурд. У сільраду партії обирати."Кіно і нємци", - є така поговорка. Це смішно".

Також "гарант" проти розведення у часі виборів до Верховної Ради і місцевих органів влади та переносу останніх на осінь 2002. Бо "не може Україна пережити два бардака".

І знову почав клювати парламент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування