США покажуть Пакистану докази проти бен Ладена та загрожують скинути режим "Талібан"

П'ятниця, 21 вересня 2001, 23:09
Найближчим часом Сполучені Штати представлять владі Пакистана вичерпні дані, що підтверджують причетність Усами бен Ладена до терактів в Нью-Йорку і Вашингтоні. Про це повідомив CNN один з високопоставлених західних дипломатів.

З його слів, мета США - пояснити владі і громадськості Пакистана причини переслідування саудівського мільярдера, що має репутацію "терориста номер один".

Дипломат підкреслив, що надання відповідної інформації дозволить розвіяти побоювання, що США оголошують війну всьому ісламському світу або народу Афганістану. Крім того, американці збираються істотно розширити співпрацю з Пакистаном у всіх галузях, оскільки в ситуації, яка склалася, вони потребують сильного партнера в Південній Азії, зазначив дипломат. Так, зокрема, розглядається питання про зняття санкцій, введених США проти Пакистана і Індії. Можливо, Америка надасть пакистанцям і економічну допомогу.

У п'ятницю Білий дім знову заявив про готовність скинути режим талібів у Кабулі, якщо вони відмовляться видати Усаму бен Ладена. Як повідомляє AFP, з даною заявою виступив представник адміністрації президента Джорджа Буша Арі Флейшер.

Він підкреслив, що "послання президента Буша ясно говорить - якщо таліби продовжать укривати терористів, вони будуть скинені".

Також представник Білого дому знову оголосив, що ультиматум, пред'явлений Сполученими Штатами талібам з питання видачі бен Ладена, "не підлягає обговоренню".

Тим часом група 33 лідерів ісламських рухів опублікувала в п'ятницю маніфест проти "нерозбірливої відповіді" США. "Будь-яка спроба покарати народ в нерозбірливій формі під гаслом боротьби з тероризмом без суду над винними, сама по собі представляє вид тероризму", - зазначається в маніфесті, надрукованому в Каїрі міжнародною арабською газетою "Аль-Хайят".

Цей документ підписано, зокрема, керівниками організацій "Брати-мусульмани" (Єгипет, Сирія і Йорданія), Ісламської асамблеї Пакистану і духовним лідером руху опору Палестіни ХАМАС, а також релігійними і політичними діячами Йемена, Ливана, Бангладеш, Алжиру, Йорданії, Туніса, Судана, Іраку, Марокко і Шрі-Ланки.

У маніфесті міститься звинувачення Сполучених Штатів в тому, що вони взяли на себе ролі "одночасно обвинувача, судді і ката. Ми вважаємо це несправедливістю, здатною викликати помсту".

Інтерфакс, РосБізнесКонсалтинг

Читайте також:

* Українці також вносять свій внесок в збагачення бен Ладена
* ПІД ЧАС ТЕРАКТІВ В США ЗАГИНУЛИ ДВОЄ УКРАЇНЦІВ
* У 1980-х ЦРУ "дуже поважало" бен Ладена
* Без реклами телемережі CNN, CBS, ABC, NBC і Fox втратили $320 млн
* Росія хоче від США дозволу ООН на антитерористичну акцію
* Азорські острови будуть транзитним пунктом на шляху бойової авіації США на схід
* ФБР вважає Голлівуд наступним місцем терору
* Бен Ладена переправили до кордону з Китаєм. "Аль-Каїда" оголошує війну
* Посольство Афганістану в Москві: бен Ладен нікуди не тікав
* Ірак не буде втручатися у війну з талібами. А США – звертатися до ООН за її схваленням
* 7 терористів діяли за украденими паспортами
* Після виступу в Конгресі рейтинг Буша сягнув 91%
* Війна проти тероризму не обмежиться Афганістаном
* ТАЛІБИ РІЗКО ВІДМОВИЛИ США ВИДАВАТИ БЕН ЛАДЕНА
* Число загиблих збільшилося до 6,3 тисяч. Серед них - один українець
* БЕН ЛАДЕН ПОКИНУВ АФГАНІСТАН

Події в США за 18-20 вересня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування