Ющенко полює за Азаровим і не хоче в партнери Волкова

П'ятниця, 21 вересня 2001, 22:24
В четвер у Ющенка була прем'єра – майбутній лідер "Нашої України" відкрив довгий піврічний сезон зустрічей з виборцями. Трапилось це спонтанно: просто такої форми набув його довгоочікуваний вихід у люди. Ющенко прийшов до арт-клубу опозиціонера Олеся Донія "Остання барикада", де, за ідеєю, мала відбутися дискусія журналістів та іншої активної громадськості з екс-прем'єром. Та питав переважно народ, а Ющенко відповідав величезними реченнями-абстракціями (доходило іноді до клінічної банальності: "пане Ющенку, ви - український проект чи американський?" або "пане Ющенку, ви за помісну церкву?"). У підсумку вийшла така собі невелика агітація, хоча ніхто цього не прагнув. Та й передвиборча кампанія ще не почалася.

Ющенко про гіпотетичних учасників "Нашої України"

Витягнути з Ющенка конкретні речі про формування блоку вдалося лише наприкінці другої години загальних розповідей. Хоча теми екс-прем'єр уникав з віртуозною майстерністю, зрештою вдалося суттєво звузити коло учасників "Нашої України". Ющенко зізнався, що не проводив переговорів про вступ до блоку "Наша Україна" з НДП, "Трудовою Україною", "Демократичним союзом" та Рухом "За єдність" Бойка. І що були консультації з "Регіонами України".

Слухаючи та переслуховуючи Ющенка, вимальовується роль, яку відводить екс-прем'єр партії Азарова. Відповідаючи на питання про критерії формування блоку взагалі, першими серед бажаних членів Ющенко назвав "ті партії, які мали найбільший досвід у східному регіоні України". "Які були чисті, які були ефективні, які несли зрозумілу політику на схід".

"У мене склалося відчуття, що знайти серйозний сегмент консолідації чи на реакційному, чи на структурному, чи на рівні проведення спільних акцій – ця тема посильна для цих двох блоків ["Наша Україна" та "Регіони України", що об'єднують 5 партій]. Я переконаний, що ми будемо представляти політику, яка буде цікавою і мобілізуючою на сході. Ми на сході будемо шукати політичні партії, які будуть репрезентувати політику, ефективну до симпатій виборця, який проживає в тому регіоні".

Тим же самим Ющенко пообіцяв зайнятися на заході, в Криму та в центрі. "Моя мета – запросити до свого столу кожну демократичну силу України. Я своїм партнерам говорю – серед партій демократичної орієнтації супротивників немає. І вони будуть у партнерстві з блоком – питання у глибині цього партнерства. Якщо ідейної консолідації не вийде, партнерство - на рівні етики виборів, угоди про ненапад і про проведення спільних багатосторонніх акцій".

Говорити про членів коаліції екс-прем'єр учергове відмовився: "Доки у мене на столі не буде лежати політичний договір, я не можу сказати, що воно буде так". Визначати ж, хто підходить під його вимоги, Ющенко буде сам разом з "моїми партнерами".

Ющенко про неучасників "Нашої України"

Рішення близького по духу київського мера Омельченка будувати свій блок та його характеристики на адресу екс-прем'єра засмутили Ющенка. "Це життя таке. Ми довго спілкувалися разом, і були непогані спільні очікування. Думаю, що це ще не вечір, що на цьому ставити крапку помилково. Слова, які я сказав в бік Олександра Олександровича, я їх і тоді казав щиро, і зараз можу їх повторити: це хороший політичний партнер, це важлива фігура для демократичних сил. Я можу тільки жалкувати від недооцінки того, яку він роль міг зіграти у консолідації", - сказав Ющенко вже особисто УП.

Від бажання приєднатися до Ющенка, публічно висловленого лідером "Демсоюзу" Волковим, сам герой не в захваті. "Ми говоримо про те, що сили, які знаходяться в контакті, вони – в динаміці. Якщо це та тема, де є ідейні розходження, то з цими силами, звичайно, ніхто ні про яку широку коаліцію не веде мови. Там, де можна замінити, або локалізувати негативи, або залишити їх у минулому, ми сідаємо і говоримо. Я переконаний, що те, що навколо "Демсоюзу" сформовано… Я думаю, що партії треба тверезо підійти до тих оцінок, які дає їм люд, виборці".

Однак, чи у Ющенка вже занадто добрі манери, чи розвинутий інстинкт не наживати потужних ворогів: "Я переконаний, на виборчому марафоні родзинкою, нюансом є переговорний процес, в рамках якого іде домовленість – що локалізується, з чим прощаються, що посилюється. Кожній силі треба давати шанс, щоб вона зранку була мудрішою, ніж увечері".

Ющенко про Безсмертного

Ющенко спростував інформацію про призначення представника Кучми в парламенті головою передвиборчого штабу "Нашої України" – але не відкинув ідею як таку.

"З молодих політиків це - одна з перспективніших постатей, - охарактеризував Безсмертного фундатор "Нової України". – Щодо очолення штабу – рішення з цього питання ще не прийняте. Питання про можливість використання такої сильної фігури у блоці [буде вирішуватися] коли ми завершим переговорний процес, через політичну раду сформуємо штаб, його структуру і призначимо керівників. Я переконаний, у Романа Петровича є прекрасна перспектива".

В той же час знову Ющенко запевняв публіку, що він "не є керованим ані з Банкової, ані з Грушевського". "Ані Банкова, ані Грушевського не зроблять тієї конфігурації політичних сил, які можуть дарувати політичну перспективу Україні – а це може зробити тільки альянс політичних сил, де Банкова і Грушевського можуть бути активними гравцями. Я - самодостатня фігура. Більшості українських політиків набридло керуватися звідкись".

Ющенко про участь у "Нашій Україні" партій, які відправили його у відставку

З одного боку, Ющенко "по-християнському" готовий пробачати. З іншого, "у мене є пам'ять, і я пам'ятаю, які кнопки були натиснуті 26 квітня". "Уявімо собі, що я це перегорнув, але як ми з тобою у другий раз підемо в розвідку, як мені сподіватися, що ти на той момент не зробиш так, як ти зробив перед цим. Якщо ті партнери з різних міркувань весною мали опозиційну щодо мене точку зору, якщо вони сьогодні чесно її міняють, я готовий свою позицію змінювати кожного дня".

Ющенко про офіційне народження "Нашої України"

За словами надії нації, "на початку жовтня має відбутися сильна молодіжна акція". "Буде базова ініціатива молодіжних партій через декілька тижнів – вона зараз готується. Вона продемонструє, що одне з провідних місць ми хотіли б дати молоді для самореалізації. Наша мета – щоб молодь побачила шанс у нашому блоці. Те ж саме ми будемо говорити про жіноцтво, про будь-яку функцію, яка гармонізує демократичну політику України".

Ющенко про опозицію. Вкотре

"Я думаю, що я розумію мотиви, які змусили опозицію стати на ці позиції, Я розумію механізм, який ними використовується для того, щоб їх просто почули в цій країні. Я також розумію, що, якщо ми хочемо бачити стабільну демократію, над якою домінувала б демократична політична більшість, то відповідь можна забезпечити позитивною ефективною програмою. Опозиційність може принести симпатії 10-13% виборців. Це дуже важлива частина. Але для того, щоб ми мали керований демократично парламент, нам треба говорити про цілі набагато більші. Ці цілі може принести позитивна програма. Вона є складнішою, важчою з точки зору політичного моделювання.

Ющенко про заяву трьох, касетний скандал і справу Гонгадзе

Свій автограф у спільній з Плющем і Кучмою заяві про загрозу фашизму в Україні Ющенко пояснює небажанням того, щоб батьківщина "зайшла у такий стан протиставлення інтересів суспільних, із якого вона не вийде за багато-багато років". "Я знаю, як наводиться лад на Україні через вулицю. Це буде дуже складна тема по виходу. Зайти до неї [тобто теми наведення ладу через вулицю] можна було двома-трьома приходами до палаток. Вийти звідти набагато тяжче. Я не хотів би, щоб Україна нагадувала Македонію, чи якусь з кавказьких країн. Моя позиція будувалася тоді виключно з цих міркувань".

Про аудіотвори майора Мельниченка та вбивство Гонгадзе і без того незрозумілий Ющенко почав говорити взагалі плутано. "Ми всі хочемо знати правду. Її не можна отримати за один день, вона нікого не буде влаштовувати. Якщо хочемо знати правду, маємо дати можливість [відбутися] ефективному, прозорому публічному юридичному процесу. Якщо ми з цих складових щось замінюємо, ми правди не дізнаємося про людей, яких ми любили і доля яких нам небайдужа. У темі скандалу є дуже багато моральних моментів. Я не переконаний, що моральні речі вибрані ті, які гідні цього випадку. Те, що частина [фігурантів плівок Мельниченка, тобто Деркач і Кравченко] пішли у відставку – це форма відповіді, але вона могла бути більш конкретною і ширшою. Це [тобто більш "конкретна" та "ширша" відповідь] для того, щоб ми розуміли – в цьому процесі є честь, совість, моральність, відповідальність. [Як можна зрозуміти зі сказаного, цих двох відставок Ющенку замало, щоб з "честю" і "моральністю" влади було все ОК.] Речі, які сьогодні добавлені до характеристик касетного скандалу – я б важав, що ці речі моральніші могли б бути. Вони більше сьогодні дали б сигнал на українську громадськість".

Читайте також:

Ющенко у ролі Ноя
Ющенко не облишає ідею об'єднати у "Нашу Україну" всю неліву і неСДПУ(О)шну частину вітчизняної політики. У вівторок фундатори блоку зустрічалися з Азаровим. Напередодні Ющенко особисто запросив приєднатися до консультацій представника Кучми у парламенті Романа Безсмертного.

МЕР КИЄВА ОМЕЛЬЧЕНКО НЕ БУДЕ БЛОКУВАТИСЯ З ЮЩЕНКОМ
Київський міський голова Олександр Омельченко, який два тижні тому очолив партію "Єдність", заявляє, що вона не буде "вливатися" в політичних блок "Наша Україна": "Поважаю Віктора Ющенка, але політичні блоки у нас з ним будуть різні!". Блоки "будуть єдині тільки в тому, щоб служити Україні, Конституції, законно вибраному президенту", - заявив Омельченко в інтерв'ю тижневику "Столичні новини".

Волков: ТУНДРА – це братська могила
Або у Волкова справді дуже високі вимоги до партнерів, або колишній радник Кучми залишився біля розбитого корита. "Демократичний союз" не буде об'єднуватися на виборах-2002. "Сьогодні я не бачу ні одного об'єднання, ні одного об'єднання, яке б нас приваблювало, щоб з ними іти разом", - заявив Волков в інтерв'ю УП.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування