Перекуємо мечі у… слова

Вівторок, 21 серпня 2001, 14:59
Уперше з часів відпливу хвилі політичної кризи три гілки опозиції, що так і не стала єдиною, виступили зі спільною заявою. Документ називається "Маніфест демократичних сил України", однак високі слова не повідомляють нічого нового – традиційні загальні констатації і обіцянки змін.

"Ми, демократичні сили України, сьогодні, в день молодого ювілею України – 10-річчя Незалежності - говоримо: це наш День!", - повідомляють Форум національного порятунку і комітети "За Україну без Кучми" і "За правду!".

Опозиція також зазначає, що вона зустрічає День незалежності "і в гордості, і в тривозі". На жаль, говориться в документі, за 10 років Україна відчула більше втрат, ніж досягнень, цитує маніфест Інтерфакс-Україна*.

"Всупереч світлим надіям мільйонів громадян на побудову демократичної держави і заможного суспільства, ми отримали тоталітарну країну, владна верхівка якої фактично поставила націю поза законом", - говориться в маніфесті.

Тому народу рекомендується "робити вибір", "об'єднуватися і разом братися за велику роботу: будівництво дійсно незалежної і вільної України!".

"Цю владу, цю систему необхідно змінити. Ми віримо в праведність таких дій і вірність обраного шляху. І ми докладемо всіх зусиль, зробимо все для того, щоб Україні вже ніколи не загрожувала диктатура і переслідування людей", - пообіцяли опозиціонери.

Але механізми того, як антикучмісти будуть тепер домагатися свого, не повідомляються. Анонсоване на 24 серпня альтернативне святкування Дня незалежності – парад і концерт – відміняються. Причиною такого рішення названа загибель шахтарів на шахті ім. Засядька. У зверненні опозиції також міститься заклик до влади обмежити "помпезні свята в ці дні". "Не варто заливати людське горе і страждання потоками реляцій про фальшиві успіхи і перемоги", - говориться в звертанні. Антикучмісти все ж збираються 23 серпня пікетувати Палац "Україна", де відбудеться урочисте засідання і концерт з нагоди ювілею незалежності.

Відповідь на питання, чи є ще у самої опозиції і в її рядах сили не тільки на передвиборну боротьбу, можна чекати в середу. На 22 серпня заплановані збори "всіх гілок демократичної опозиції". Щоправда, називаються вони чомусь також "урочистими".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування