Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати-перебіжчики ризикують бути вигнаними з парламенту

Четвер, 5 липня 2001, 11:17
Конституційний суд України визнав таким, що відповідає вимогам Конституції проект закону, яким повноваження депутата припиняються у разі його виходу з фракції партії, за виборчим списком якої він був обраний.

Це означає, що одразу після ухвалення такого закону депутати, обрані за партійними списками, не зможуть переходити з фракції до фракції. Таке ексклюзивне право залишатиметься тільки у депутатів-мажоритарщиків, відповідно і ціна "за зміну ідеології", тобто за поповнення інших фракцій, збільшиться.

КС, вирішуючи питання, прийшов до висновку, що такі зміни до статті 81 Конституції не передбачають скасування або обмеження прав і свобод людини і громадянина, зокрема на свободу думки і слова, на вільне волевиявлення під час виборів, право на свободу об'єднання у політичні партії і громадські організації.

Ці зміни також не обмежують прав і свобод народного депутата України як людини і громадянина, оскільки вони пов'язані тільки з його спеціальним статусом, що виходить з характеру повноважень, покладених на народного депутата у зв'язку з виконанням ним державних функцій.

Законопроектом, зокрема, пропонується статтю 81 Конституції "після частини другої доповнити такими словами: "у разі виходу народного депутата України, обраного за виборчим списком політичної партії, блоку політичних партій, з складу фракції даної партії, його повноваження припиняються достроково на підставі закону".

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування