Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Затримано Діденка, праву руку Бакая

Середа, 18 липня 2001, 17:50
Ще минулої суботи "за класичною схемою а-ля Лазаренко" в аеропорту німецького Франкфурту було затримано Ігоря Діденка. Людину, яка після "добровільної" відставки Бакая навесні 2000 в ранзі "виконуючого обов'язки" була другим за історію керівником монопольного НАК "Нафтогаз України".

Про те, що трапилося з Діденком в Німеччині, повідомили агентству Інтерфакс-Україна "компетентні джерела в Генеральній прокуратурі України". При цьому агентство поки що не має в своєму розпорядженні інформації по суті обвинувачення, пред'явленого німецькою стороною Діденку.

Однак джерело в Генпрокуратурі не виключає зв'язку між затриманням Діденка і справою з обвинувачення народного депутата Віктора Жердицького, також арештованого у Німеччині восени 2000.

Відповідаючи на питання про можливість екстрадиції Діденка до України, співрозмовник агентства сказав: "Якщо його будуть тримати по справі Жердицького, навряд чи".

Більше за українську прокуратуру вдалося дізнатися "Новому каналу". Діденко проходить по одній справі з народним депутатом Віктором Жердицьким, якого підозрюють в розкраданні коштів остарбайтерів. Про це повідомили у прокуратурі Ганновера.

Зараз Діденко знаходиться у СІЗО Ганновера, заявив спікер міської прокуратури Томас Клінге в інтерв'ю "Новому каналу". "Спочатку йому нададуть можливість висловитися на свій захист. Чи був він посібником Жердицького. А далі – в залежності від ситуації. Я сумніваюся, що обох підозрюваних посадять в одну в'язницю. Це суперечить правилам слідства. Співучасників саджають окремо один від одного. Але я зобов'язаний не розкривати, де саме сидить підозрюваний Діденко", - повідомили в прокуратурі Ганновера.


У листопаді минулого року генпрокурор Потебенько підтвердив, що Ігор Діденко проходить як обвинувачуваний за кримінальною справою про розкрадання валютних коштів в сумі 4 мільйона німецьких марок з "Градобанку", призначених для остарбайтерів. Зі слів прокурора, Діденко "все визнав і розкаявся, на відміну від Жердіцкого", якого було заарештовано в Німеччині і який свою провину в Україні відкидав. З Діденка була взята підписка про невиїзд. Ну а він представив слідству детальне свідчення про обставини злочину і сприяв слідству у встановленні істини.

З посади глави "Нафтогазу" Діденко був звільнений 21 червня 2000 року з грандіозним (на ті часи) скандалом.. Нелегітимність голови НАК на збори "Укрнафти" спеціально приїхала засвідчити віце-прем'єр Тимошенко. 5 вересня Печерський райсуд відновив Діденка на роботі. Однак Кабмін це рішення проігнорував, і суддя Замковенко навіть погрожував Ющенку адміністративною відповідальністю. Однак пізніше, як вже взимку розказав суддя УП, Діденко від своїх претензій на керівництво НАК відмовився. Відповідно, і Ющенка ніхто не чипав.

Читайте також:

У "Нафтогазі" новий В.О. та новий скандал
Василь Розгонюк буде виконувати обов'язки голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України". Про це повідомив перший віце-прем'єр України Юрій Єхануров. Попередній в.о. голови правління Ігор Діденко звільнений "за невиконання доручення уряду" у зв'язку з конфліктом навколо АТ "Укрнафта".

Коментар: Діденко може оскаржити своє звільнення в суді
Ігор Діденко відкидає формулювання про звільнення, яке наведенее в постанові Кабміну: у зв'язку з невиконанням "розпоряджень прем'єр-міністра". За його словами, ввечері у вівторок він отримав доручення від прем'єра Віктора Ющенка видати довіреність на участь у зборах "Укрнафти" першому заступнику Фонду держмайна Михайлу Чечетову.

Коментар УП
До останнього дня оглядачі й спеціалісти в нафтогазовій галузі не прогнозували розвитку подій, за якого Ігоря Діденка з таким скандалом звільнять з посади. До останнього йшла мова про те, що саме він обійме цю посаду вже офіційно, без додатку в.о.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:39
автоспортОтт Тянак виграв Ралі Сардинії через прокол Ож'є на останній спецділянці
17:27
У КНДР вирішили "призупинити" запуск сміття до Південної Кореї, але там обіцяють відповідь
17:12
У Гондурасі оголосили надзвичайний стан через спалах вірусної інфекції, яку поширюють комарі
17:06
У Нормандії розпочали урочисті заходи до 80-річчя операції часів Другої світової війни
16:50
У ТЦК пояснили силове затримання чоловіка в Дніпрі: Намагалися утримати від злочину
16:28
Домашній тріумф Баньяї: пілот "Дукаті" виграв Гран-прі Італії в MotoGP
16:21
У ВМС спростували російський фейк про знищення кораблів і катерів
16:12
відеоБригада "Лють" показала знищений росіянами Вовчанськ
16:04
"Рідка біопсія". Вчені створили аналіз крові, який передбачає ризик повернення раку молочної залози
15:55
Харківська ОВА відмовилася назвати підрядників, які відповідали за фортифікації
Усі новини...
Реклама: