CPJ і "Репортери без кордонів" знову вимагають правди про напади на українську пресу

Середа, 18 липня 2001, 17:11
Генеральний секретар "Репортерів без кордонів" Робер Менар написав чергового листа Кучмі. Керівник міжнародної організації із захисту преси висловив "обурення з приводу грубого нападу на керівника регіональної медіа-групи "Аверс" Олега Величка", повідомляє київське представництво "Репортерів" Інститут масової інформації.

"Жахливою повсякденністю сучасної України, країни, що є членом Ради Європи, стали не лише насильство проти преси, а й майже загальна безкарність таких дій, - заявив Робер Менар. - Протягом одного тижня три професійні працівники мас-медіа стали жертвами насильства [напад на Величка, вбивство 3 липня Олега Бреуса, видавця луганської газети "ХХІ вік", і побиття Ігоря Александрова], двох з них вже не повернути. Попри загальні заяви, ми вимагаємо від вас ужиття всіх потрібних заходів з метою припинення прикриття фактів насильства проти преси з боку прокуратури і міліції і їхнього залучення до пошуку нападників," - додав пан Менар.

Також в середу звернув увагу на черговий факт нападу на журналіста в Україні "Комітет захисту журналістів" (CPJ), що базується у Нью-Йорку.

"Ми побоюємося, що поліція поквапилася з висновками на цій ранній стадії розслідування", - сказала виконавчий директор "Комітету із захисту журналістів" Енн Купер у відповідь на заяву начальника луцької міської міліції Сергія Швачка. Він повідомив, що метою нападу на Олега Величка було пограбування, і в цій версії міліція упевнена "на 100 процентів".

"Ми наполягаємо, щоб українські власті враховували можливість того, що причиною нападу на Величка могла бути його професійна діяльність", - зазначила в заяві CPJ Енн Купер.

Директор телекомпанії Володимир Синкевич в телефонному інтерв'ю "Комітету із захисту журналістів" повідомив, що телекомпанія в новинних програмах часом критикувала керівників місцевих правоохоронних органів, політиків, підприємців. Останнім часом телекомпанія розслідувала спорудження приватного гаража біля національного парку.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування