Плющ жаліє Ющенка, а Кінах бажає депутатів

П'ятниця, 13 липня 2001, 19:48
Підводячи підсумки сесії Верховної Ради України, що закрилася 13 липня, її спікер Іван Плющ заявив, що головним недоліком сесії "стало те, що ми не змогли досягти компромісу і зберегти уряд Ющенка". Зі слів спікера, зараз не треба шукати винних у цьому, але новому уряду знадобилося б багато часу для того, щоб він запрацював. "Верховну Раду лихоманило дуже довго, і ми не виконали дуже багато з того, що обіцяли. Ми не стали сесією кодексів, сесією виконання зобов'язань перед Радою Європи, не в повному об'ємі завершили судову реформу", - констатував Плющ, насамперед маючи на увазі неприйняті на тій сесії, що пройшла, нові податковий і земельний кодекси, закон про вибори до парламенту і таке інше.

Виходячи з цього, Плющ прогнозує, що держбюджет України на майбутній рік буде прийнятий на старій податковій базі, а вибори нового парламенту пройдуть за старою виборчою системою. Вона передбачає обрання 50% за партійним списком і 50% - за мажоритарними округами. Напередодні депутати прийняли четверту редакцію нового виборчого закону, який передбачає 75% депутатів за партійними списками і 25% "мажоритарщиків". Однак президент країни Леонід Кучма, який вже накладав вето на три попередні редакції закону, появу нового його варіанту пояснив тим, що "у депутатів не все гаразд зі здоров'ям", і пообіцяв нове вето.

Плющ про здоров'я президента, зрозуміло, не говорив - все-таки агроном, професія солідна, а не "технарь" якийсь, що за допомогою "якоїсь матері" може ракети в космос запустити, і діагноз депутатам поставити, і країну в унітаз спустити. Зате Плющ недвозначно висловився на підтримку нового виборчого закону, назвавши його "кращим, більш прозорим і більш демократичним".

"Зациклило людей на пропорціях", - заявив засмучено Іван Степанович. І щодо "зациклило", по-моєму, правильно сказав. Але зациклило не тільки на пропорціях. Помітний у президента і інший процес. Наприклад, ніяк не "зациклюється" синхронна робота мислячого і мовного апаратів, тому і вискакують такі "перли" на адресу депутатів. Хоч Плющ, природно, пожалів главу держави: мовляв, сьома сесія "починалася з таких потрясінь", "на адресу президента звучало так-е-е-е", ось президент і стомився.

Так, звичайно стомився. Однак, з іншого боку, якщо хоч би журналістів спробувати не "замовляти", особисто не контролювати, чи відвезли когось кудись без штанів і чи повісили суддю на ніч за яйця, або перенесли це захоплююче заняття на інший раз, то воно з втомою якось легше було б...

А новий прем'єр-міністр країни Анатолій Кінах, в той же день виступаючи на закритті сесії парламенту, був сама миролюбність. Він заявив депутатам, що "співпраця з парламентом - це один з щонайперших пріоритетів і йому альтернативи немає".

З його слів, з ініціативи нового керівництва кабінету була створена робоча група з керівників уряду, парламенту і парламентських комітетів, яка повинна координувати законотворчий процес вже на рівні підготовки документів. Вже відбулися три засідання цієї комісії, і, зазначив Кінах, за останні 43 дні було прийнято 32 підготовлених урядом закони. Прем'єр запропонував депутатам активно брати участь у засіданнях свого кабінету і навіть супроводжувати його і міністрів у робочих поїздках країною.

А там, дивишся, і за "бугор" з собою візьме: чого для рідних в екстазі співпраці не зробиш, коли, до того ж, восени програму роботи затверджувати треба. Щоб на рік "індульгенційку" отримати і за нового парламенту...


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування