Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Під коаліцію Ющенка підклали вибухівку

Середа, 11 липня 2001, 19:16
Зроблено ще один передвиборчий крок – який або зміцнить гіпотетичну коаліцію Ющенка, або її поховає. Три Рухи – Удовенка, Костенка та Бойка – вирішили об'єднатися до 24 серпня в одну партію. Такі плани на 10 роковини незалежності можуть зруйнувати поки не створену, але єдину більш-менш реальну "коаліцію Ющенка", що об'єднує НРУ, УНР, ПРП та КУН.

У середу на дивному засіданні батьків-засновників колись єдиного "Народного руху за перебудову" було проголошено про спільне бажання об'єднатися, яке синхронно виникло у трьох сучасних Рухів.

У перспективі єдиний Рух має піти на вибори до парламенту одним списком та створити там фракцію. А в якості живого підтвердження серйозності планів Бойко проголосив про намір повернутися разом з ще двома депутатами-членами "Руху за єдність" до фракції Народного Руху. Лавринович з удовенківського Руху закликав негайно створити єдину фракцію, незважаючи навіть на можливу втрату комітетів парламенту.

Заява відверто справляє неоднозначне враження. По-перше, склад. На презентації ідеї об'єднання Рухів були присутні: від Народного Руху України Удовенка – голова секретаріату партії Конєв та член Лавринович; від Народного Руху України за єдність Бойка – сам голова партії та один з її керівників Филипчук; від Українського народного Руху не було нікого.

Прес-секретар НРУ Понамарчук запевнив, що ідея об'єднання іде з низів партій, а керівники проведуть свою прес-конференцію окремо і пізніше. Щодо УНР, то він, за словами Понамарчука, готовий був делегувати своїх представників, але напередодні рішення заблокували на засіданні партії, де прихильники об'єднання опинилися у меншості.

Другий сумнів – це особистості в НРУ, яких ніхто не уповноважував виступати із заявами (і навіть деклараціями про намір) щодо об'єднання. Як запевнив той же Понамарчук, і Удовенко, і Костенко ідею підтримують, але ані той, ані другий не були серед засновників НРУ у 1989. Тому їм слово буде надано пізніше, поки що своє мали сказати "батьки" Руху.

Третє – це кардинальне розходження поглядів Удовенка і Костенка з поглядами Бойка щодо повноважень президента. Перші двоє - за зменшення прав "гаранта", а третій аж лоба розбиває і навіть референдум вигадує, щоб хоч якось збільшити повноваження боса Банкової. Бойка така незбіжність політичного світогляду не лякає – він думає, що кожний міг би "зберігати автономність" при голосуванні, а, крім того, за його ж зізнанням, повноваження президента – це не принципове питання.

Четверте і найголовніше – відверта ненависть, яка струменить від Бойка при згадці партії "Реформи і порядок". А ПРП, між іншим, є: а) офіційним партнером Руху Удовенка по передвиборчому блоку (незважаючи на антиПРПізм секретаря партії Конєва), і б) враховуючи декларацію про об'єднання між НРУ і УНР, виходить, що партія Пинзеника іде в блоці і з Рухом Костенка.

Понамарчука, якому довелося пояснювати глибинний зміст появи перед пресою чотирьох партійних діячів НРУ і "НРУ за єдність", цей момент неприйняття один одного не лякає. Як на нього, розпад фактично створеної коаліції Ющенка НРУ-УНР-ПРП-КУН (якщо те раптом станеться) не так важливий, ніж об'єднання Рухів. Коли ж Рухи будуть однією партією, тоді і можна було б проводити переговори про блок екс-прем'єра. А якщо надію українських правих не вдасться перетягти до себе (може, він залишиться з ПРП, яка, в свою чергу, розсвариться з єдиним Рухом), то й без Ющенка вони пройдуть до парламенту. Хоча, думає Понамарчук, екс-прем'єр від них нікуди не дінеться.

Якщо ж ПРП піде на вибори з об'єднаним Рухом, то партія Пинзеника втратить роль першої скрипки у коаліції, яку та намагається нав'язати іншим. У будь-якому випадку, впевнений спікер Руху, вони не програють.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування