Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати запропонували нову схему мажоритарно-пропорційної системи – 335/115

Четвер, 7 червня 2001, 10:41
У четвер, 7 червня, Верховній Раді для затвердження в цілому буде запропонована нова редакція закону "Про вибори народних депутатів України". Згідно з нею, вибори по партійних списках проводяться в 335 загальнодержавних виборчих округах, а за мажоритарною системою – в 115 одномандатних округах.

Провести голосування за нову редакцію закону в цей четвер було вирішено напередодні парламентським комітетом з питань державного будівництва і місцевого самоврядування. Перед цим члени комітету розглянули зауваження президента України до цього закону.

Після того, як 17 травня Верховна Рада не змогла подолати вето Кучми на закон "Про вибори народних депутатів України", що передбачає вибори до парламенту тільки за партійними списками, 24 травня депутати ухвалили постанову, якою доручили профільному комітету доопрацювати нову редакцію закону з урахуванням пропозицій глави держави.

Як зазначив на засіданні комітету в середу голова робочої групи з доопрацювання закону про вибори народних депутатів Георгій Пономаренко (фракція КПУ), в новій редакції враховані, зокрема, пропозиції глави держави щодо доцільності введення змішаної системи виборів в парламент на базі "пропорційного" закону, прийнятого парламентом.

Разом із тим профільний комітет ухвалив рішення рекомендувати парламенту своєю постановою відмінити результати голосування 18 січня нинішнього року щодо законопроекту про внесення змін і доповнень до закону України "Про вибори депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів" (перше читання), в зв'язку з прийняттям нової концепції цього закону.

Згідно з цією концепцією, вибори депутатів сільських, селищних, міських (міст районного значення) і районних в містах рад повинні провестися за мажоритарною системою. Вибори депутатів Київського і Севастопольської міських, республіканського в Криму і обласного значення, районних і обласних рад повинні провестися за змішаною системою - 50% депутатів по списках від політичних партій і блоків в багатомандатному виборчому окрузі на основі пропорційного представництва, 50% - в одномандатних виборчих округах на основі відносної більшості.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування