Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучмагейт триває

Четвер, 21 червня 2001, 14:49
Федеральне бюро розслідувань США проводить експертизу записів майора Мельниченка. Про це в інтерв'ю УП у четвер повідомив лідер СПУ Олександр Мороз. За його словами, вже на цьому тижні ФБР "має наближатися до результату".

Як сказав Мороз, це "та ж за обсягом експертиза, яку проводив віденський Інститут преси". "З цього приводу слідча комісія звернулася до ФБР своєчасно, і надала відповідні матеріали". На уточнююче запитання, що саме "надала" ФБР слідча комісія, Мороз відповів: "Касети, пов'язані з вбивством Гонгадзе і тими розмовами, що велися в кабінеті президента, котрі були предметом аналізу у віденському інституті". "Наскільки мені відомо, на цьому тижні вони мають наближатися до результату", - додав Мороз.

Також Мороз сказав, що напередодні, у середу, він мав розмову з Мельниченка. Лідер СПУ спростував відому заяву депутата Омельченка про те, що майор перебуває в США під дією програмі із захисту свідків: "Ще не перебуває". За його словами, "це один з варіантів, який пропонувався йому для захисту". Пропозицію йому таку зробили "відповідні служби Штатів – ті, хто має право приймати відповідне рішення". "Він розглядає варіанти різні і ще остаточно не висловився з приводу цього. Я не виключаю, що це буде зроблено".

На запитання УП, за якою кримінальною справою Мельниченко може потрапити під програму захисту свідків, Мороз відповів: "Немає значення, за якою справою. Коли він робить важливі з точки зору американського правосуддя свідчення, наприклад, на комісії Конгресу США, тоді він може набути статусу державного свідка, який користується великими правами щодо захисту своєї честі, гідності, здоров'я, життя. Там не обов'язково повинно бути, наприклад, слідство в справі президента України. Він може бути свідком у справі про корупцію в Україні".

Водночас Мороз також сказав, що "свідчення [Мельниченка] комісії Конгресу ще не було".

На запитання, як проходить життя Мельниченка в США, Мороз відповів лаконічно: "Все гаразд".

- Де живе?

- В Америці.

- В якому місті?

- Я не знаю.

- Чим займається?

- Він працює. Він має два роки суцільних записів в кабінеті президента. Йому треба багато роботи зробити.

- Скільки годин записів уже розшифровані?

- Я не знаю. Думаю, годин 30 вже є.

Мороз не відповів конкретно, за які кошти в Америці живе Мельниченко: "Є знайомі, друзі, які допомагають, розуміючи становище цієї людини". Лідер СПУ також негативно відповів на питання щодо можливості виходу майора на контакт із пресою: "Зараз він не дуже хоче нав’язувати широкі контакти, тому що при визначенні його статусу це матиме значення. З іншого боку, це пов’язано з питаннями безпеки, бо і там [в Америці] його намагаються знайти".

З приводу оприлюдненого у четвер нового уривку із записів Мельниченка щодо причетності Кучми та його оточення до теракту проти Вітренко, Мороз сказав: "Те, що я чув, і те, що мені розповідав майор Мельниченко, дає мені підстави говорити, що все це з ним [Кучмою] було погоджено з першого дня".

Мороз сказав, що розданий журналістам уривок – "це не все", що є на записах Мельниченка щодо вибуху у Кривому Розі. Водночас соціаліст додав, що у нього цих записів немає – вони "є у слідчої комісії". "Це не все, це один із фрагментів. У мене немає ніяких, але їх можна знайти".

Але і оприлюднених матеріалів, за словами Мороза, досить для того, щоб переконатися в тому, що "Кучма постійно контролював хід справи, і давав специфічні доручення".

P. S. Керівник тимчасової комісії парламенту з розслідування "справи Гонгадзе" Олександр Лавринович спростував заяву Мороза про те, що комісія відправляла на експертизу до ФБР матеріали. "Комісія не ухвалювала жодного рішення про направлення якихось матеріалів до ФБР і, відповідно, ніяких матеріалів не передавала", - сказав він в інтерв'ю Інтерфакс-Україна. З його слів, матеріали, які мала в своєму розпорядженні комісія, були передані до Генеральної прокуратури України.

У Генпрокуратурі Інтерфакс-Україна також не підтвердили, що чекають якихось нових результатів експертиз з ФБР. "Всі результати експертиз, проведених американськими фахівцями, знаходяться в справі і ніяких нових результатів ми не чекаємо", - сказав співрозмовник агентства.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування