Ставки зроблені. Ставок більше немає?

Середа, 16 травня 2001, 15:41
Схоже, Кучма закрив список претендентів на посаду прем'єра. З лідерами депутатських груп і фракцій він обговорював кандидатури Кінаха, Тігіпка і Азарова.

Реакцію на ці прізвища Кучма хотів почути в ході консультацій від лідерів "ряду фракцій і груп Верховної Ради". Про це повідомив на ганку адміністрації президента її шеф Володимир Литвин, який спеціально спустився вниз.

Литвин розказав журналістам про ряд кандидатур, які обговорюються з Кучмою, але при цьому виділив три конкретних. При цьому він також висловив надію, що прем'єр-міністром буде обраний молодий реформатор.

У цей же час в адміністрації президента знаходилися прем'єр Ющенко і голова Верховної Ради Плющ, які рівне о 13:00 приїхали на Банкову.

Після зустрічі з Кучмою Ющенко підійшов до журналістів, однак знову було неконкретний у відповідях. Він заявив, що "не заздрить" майбутньому главі уряду, якщо він буде висунений від комуністів і олігархів, і висловив надію, що з приходом нового прем'єра курс реформ, який проводив нинішній уряд, залишиться незмінним.

Ющенко повторив, що за час роботи цього Кабінету міністрів сталися значні зміни в економіці країни. Зокрема, з його слів, Україна посідає перше місце за зростанням ВВП серед країн СНД.

Після обіду в адміністрацію президента за короткий проміжок часу зайшли лідер "Яблука" Бродський, активіст СДПУ (о) Суркіс, голова НДП Пустовойтенко, один з лідерів "Трудової України" Іоффе і заступник секретаря РНБОУ Тулуб.

Олександр Волков, який в середу також був у Кучми на прийомі, сказав, що очолювана ним фракція партії "Демократичний союз" пропонує внести кандидатуру Медведчука. "На сьогодні – це людина, яка здатна допомогти нашій країні вийти з кризи".

Крім "Демсоюза", кандидатуру Медведчука також підтримують фракції СДПУ(о) і "Яблуко". На питання, як бути, якщо перший віце-спікер регулярно відмовляється від прем'єрства, Волков сказав: "Нехай тоді відмовиться".

Остаточне рішення Кучмою буде прийнято не раніше четверга, коли мусить відбутися зустріч з лідерами фракцій і груп. Зі слів Волкова, "гарант" пропонує лідерам фракцій і груп назвати ту кандидатуру прем'єра, яка може бути "стопроцентно" підтримана парламентом. Її він і внесе на розгляд парламенту.

Якщо ж кандидат не набере необхідної кількості голосів, тоді "ми будемо думати про ту кандидатуру, яка пройде "стопроцентно", сказав лідер "Демсоюзу". Відповідаючи на питання журналістів, депутат висловив думку, що таким претендентом може стати або Тігіпко, або Кінах.

Останнім на прийом до Кучми на 19:00 годину прийшов лідер комуністів Петро Симоненко. Перед цим президента відвідали Віктор Пинзеник та Юрій Костенко. Перший вийшов роздарований, сказав, що нікого крім Ющенка його фракція не підтримуватиме, а кандидатуру чинного прем'єра внести повторно "вже політично неможливо".

Юрій Костенко сказав, що Кучма обговорював з ним дві кандидатури - Тігіпка і Кінаха. "Я сказав президенту, що немає логіки в тому, щоб знімати Ющенка і призначати Тігіпка", - сказав Костенко журналістам і додав, що напередодні він проводив переговори з Тігіпком. За словами Костенка, Кучма сказав йому, що "треба добре думати над кандидатурою".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування