100% за відставку Ющенка

П'ятниця, 13 квітня 2001, 20:46
Більшість політологів та аналітиків упевнені в одному – доля Ющенка в руках президента. Однак незважаючи на це лідери парій продовжують активно робити вигляд, що вони, після "консультацій" один з одним, або з членами уряду, зможуть вирішити долю Ющенка. Тема відставки нинішнього прем'єра останній тиждень залишається головною.

Перший заступник голови СДПУ(о), лідер партійної фракції в парламенті, почесний президент каналу "Інтер" Олександр Зінченко вважає, що відставка уряду "реальна практично на сто відстоків".

Олександр Зінченко вважає, що уряду Віктора Ющенка "були створені пільгові умови, яких не було у жодного попереднього" Кабінету міністрів. Політбюро СДПУ(о), як і прогнозувалося, визнало роботу уряду з виконання програми "Реформи заради добробуту" незадовільною і доручило фракції у разі розгляду в парламенті питання про відповідальність уряду висловити йому недовіру.

Парламентська більшість, сказав Зінченко в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна, підтримувала практично всі законодавчі ініціативи Кабміну, про що свідчить аналіз голосування фракцій за урядові законопроекти. А уряд "не поспішав" виконувати постанову Верховної Ради про щоквартальні звіти з виконання програми своєї діяльності, нагадав один з лідерів СДПУ(о).

Об'єднані соціал-демократи вважають, що під час загострення політичної кризи у прем'єра не було чіткої політичної позиції. "Ющенко мовчазно дозволив використати своє ім'я і репутацію тим, хто намагається неконституційним шляхом перебрати на себе владу в державі і знищити злагоду в суспільстві", - сказав Зінченко.

Лідер фракції спростував твердження лідерів "проурядових" фракцій про те, що відставка уряду може призвести до політичної кризи, пославшись на те, що в демократичних країнах відставка керівника Кабінету міністрів - "природний процес". При цьому, зазначив він, не ставиться питання про заміну всього складу уряду. Олександр Зінченко передбачив, що багато керівників міністерств і відомств залишаться на своїх посадах.

Що думає про позицію СДПУ(о) сам Ющенко ви можете прочитати в матеріалі Гра на нервах

Однак соціал-демократи не єдині бажаючі отримати портфелі в уряді. Партія "Трудова Україна" запропонувала прем'єру створити коаліційний уряд на єдиній платформі. "Ми запропонували Ющенку працювати як більшість на основі єдиної платформи, яку легко виробити відповідно до програми уряду", - сказав лідер партії Сергій Тігіпко.

Він зазначив, що сподівається отримати від прем'єра пропозицію по створенню коаліційного уряду і надання в ньому 10-12 портфелів для більшості у Верховній Раді. "Ми пропонуємо від більшості свої кандидатури до складу коаліційного уряду, і якщо Ющенко не погодиться з ними, можемо замінити їх іншими людьми, які його влаштують. Якщо глава уряду погоджується на такий варіант, ми разом йдемо до президента і говоримо про свої пропозиції щодо коаліційного уряду. Ми як більшість у Верховній Раді і уряд будемо нести спільну відповідальність за те, як буде працювати більшість, як буде працювати уряд", - повідомив Тігіпко, пояснивши, що таким чином буде зроблене "могутнє зчеплення між більшістю і урядом через взаємну відповідальність".

Лідер партії зазначив, що "Трудова Україна" більшою мірою, ніж її партнери по парламентській більшості, підтримувала рішення уряду. І дійсно, за словами члена фракції в парламенті Олексія Костусєва, Ющенко продемонстрував депутатам зведену таблицю з підтримки законопроектів ініційованих Кабміном. "Трудова Україна" випередила у цьому списку РУХ і посіла перше місце", - заявив Костусєв у четвер, після того, як його комітет поставив "незадовільно" Кабміну.

Тігіпко навіть не виключає, що йому може бути запропоновано посаду прем'єр-міністра України у разі відставки Ющенка, підкресливши при цьому, що це питання "має багато "але", зокрема, чи "захоче цього президент, чи погодиться на цю парламентську більшість і чи буде створюватися коаліційний уряд або близьке до нього по суті".

А головний захисник Ющенка у парламенті лідер партії "Реформи і порядок" Віктор Пинзеник розцінює збір підписів за внесення питання про відповідальність уряду у порядок денний Верховної Ради "по суті, спробою змінити курс держави". "Антиукраїнська контрреволюція, про необхідність якої говорили комуністи і олігархи, може стати реальністю", - заявив він.

"Фігові листки зняті, мечі оголені", - сказав про наміри "підписантів" Пинзеник. "Група 239", в якій об'єдналися комуністи, члени фракції СДПУ(о), група "Трудова Україна", "Демсоюз", "Яблуко" і група "Регіони України" "оголосила війну" не тільки уряду, але і власному народові, вважає лідер ПРП.

При цьому він зазначив, що відставка уряду Ющенка "може дати суспільству сигнал" про зміну курсу реформ, що може спричинити за собою, зокрема, відтік внесків комерційних банків і призвести до падіння економіки. За словами Пинзеника, тоді ніхто не може сказати, яким буде курс долара і може наступити дефолт і декапіталізація. "Спроба революції може стати путчем. Чи станемо ми свідками революції або путчу, залежить від президента", - вважає лідер ПРП.

Як відомо, багато фракцій більшості ще не ухвалило рішення про те, чи будуть вони голосувати за відставку уряду Ющенка. Однак зібрано вже 239 підписів під постановою про внесення у порядок денний питання про відповідальність уряду. Підписалися фракція СДПУ(о), фракції партії "Демократичний союз" (частина депутатів фракції від "Аграрної партії" не стали підписувати), КПУ, "Яблуко", "Трудової України", "Регіони України".

На даний момент, не поставили свої підписи представники фракції Партії зелених. Фракції УНР, НРУ, "Реформи-Конгрес", "Батьківщина" виступають однозначно проти відставки уряду. Безпосередньо перед голосуванням визначиться фракція Соцпартії. Фракція НДП ще не поставила підписи, але політрада партії ухвалила рішення виступити за відставку уряду. Поки ще невизначеною залишається позиція групи "Солідарність".

Багато депутатів вважають, що на рішення Верховної Ради повинні вплинути рекомендації парламентських комітетів. З 17 комітетів, що розглянули звіт уряду, п'ять оцінюють роботу Кабінету міністрів позитивно, шість - визнали її незадовільної, ще шість - прийняли інформацію до зведення. Усього у Верховній Раді 26 парламентських комітетів.

Позитивну оцінку звіту уряду дали комітети з питань охорони здоров'я (12 депутатів), науки і освіти (14), бюджету (27), законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (18), прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин (16).

Незадовільну оцінку роботі уряду дали комітети з питань правової реформи (23); соціальної політики і праці (13); економічної політики (24); промислової політики і підприємництва (17); національної безпеки і оборони (21); свободи слова і інформації (21).

Ухвалили рішення прийняти звіт уряду до відома комітети з питань культури і духовності (10); паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки (28); аграрної політики і земельних відносин (23); у справах пенсіонерів, ветеранів і інвалідів (13); із закордонних справ (27).

Комітет з питань будівництва, транспорту і зв'язку (17) ухвалив рішення не розглядати звіт уряду.

За станом на вечір п'ятниці звіт уряду не розглянули комітети з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (17); державного будівництва і місцевого самоврядування (22); фінансів і банківської діяльності (28); екологічної політики, природокористування і ліквідацій наслідків Чорнобильської катастрофи (12).

Комітет з питань регламенту, депутатської етики і організації роботи парламенту (18) збирається розглянути це питання у вівторок, 17 квітня, до початку пленарного засідання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування