Труби. Труби? Труби!

Вівторок, 10 квітня 2001, 13:25
10 квітня в Москві нарешті повинні початися переговори прем'єр-міністрів України і РФ Віктора Ющенка та Михайла Касьянова. Головною у порядку денному є проблема постачання українських труб до Росії.

Віктор Ющенко, перед поїздкою до Москви, відповідаючи на питання Інтерфакс-Україна заявив, що сподівається на позитивні результати переговорів. За його словами, останні контакти з російською стороною, а також інші двосторонні консультації дозволяють сподіватися, що ця проблема буде врегульована. "Я переконаний, що здоровий глузд переможе в цьому питанні", - підкреслив прем'єр.

Прем'єр повідомив, що серед нових пропозицій української сторони, які він збирається обговорити на майбутніх переговорах в Москві, - "виведення з квотирування" українських труб, які можна було б постачати до РФ у разі перемоги українських виробників на відповідних міжнародних конкурсах. Крім того, Ющенко збирається домогтися виведення "за межі обговорення" питання про постачання біля 100 тис. тонн труб, які виробляються з прокату та заготовок, що постачаються на українські підприємства російськими металургійними заводами.

Також, на думку прем'єра, є можливість домовитися не квотирувати продукцію Харцизського трубного заводу (Донецька область), оскільки на російському ринку вона не має конкуренції.

Нагадаємо, що поїздці Ющенка до Москви передувала дуже довга і складна історія. Російська урядова комісія із захисних заходів у зовнішній торгівлі і митно-тарифній політиці РФ ухвалила рішення про введення захисного мита на українські труби великого діаметра в розмірі 20%, а на всі інші українські труби - 40%, якщо Україна відмовиться обмежити їх ввезення до РФ на рівні 480 тис. тонн на рік. Згідно зі статистичними даними, у 2000 році Україна поставила Росії 800 тис. тонн труб і саме такий обсяг хоче залишити за собою і надалі.

Візит українського прем'єра до Москви мав відбутися ще минулого тижня, однак, за офіційною версією Києва, поїздку було відкладено у зв'язку з хворобою Ющенка. Російська преса кілька днів повідомляла іншу інформацію. Згідно з іншою версією, Касьянов просто не захотів бачити Ющенка у Москві, оскільки попередніх домовленостей так і не було досягнуто.

Минулому тижня відбувся таємничий візит до Києва глави адміністрації президента РФ Олександра Волошина. Офіційної інформації про переговори дуже мало, а, за неофіційним даними, обговорювалося саме трубне питання.

Чому Ющенко так активно, але з-під палки, займається лобіюванням інтересів українських трубників, для політичних еліт двох країн не є таємницею. "Независимая газета" пише прямо: "трубний бізнес в Україні контролює депутат Верховної Ради пан Пінчук, який за сумісництвом є громадським чоловіком дочки Леоніда Кучми". Українська ж преса може обмежитися лише натяками на його компанію "Інтерпайп", яка контролює три з чотирьох заводів, проти яких Росія хоче ввести санкції.

"Независимая газета" пише про трубну проблему так: "Про підсумкові подробиці візиту Волошина до Києва відомо мало, але у будь-якому випадку можна говорити про те, що приїзд Ющенка до Москви - це результат спільних дій Волошина, Кучми і тих, хто стоїть за трубним бізнесом. Судячи з усього, у Києві відбувся торг, результатом якого могла стати домовленість - возз'єднання енергосистем Росії і України в обмін на збільшення трубних квот. Таким чином, можна говорити, що хоч би один з документів, підписаних в ході Дніпропетровського самміту, отримає подальший розвиток. Йдеться про возз'єднання енергосистем двох країн. І незважаючи на те, що саме Ющенко спочатку був противником возз'єднання, минулої п'ятниці він заявив, що Україні паралельна робота енергосистем вигідна.

Не виключено також, що Києву просто були продиктовані російські умови, бо в нинішній ситуації, як би того не хотілося українським політикам починаючи з президента, саме Росія є домінуючим чинником, що впливає на політичну ситуацію всередині країни. Тим більше що в кінці минулого тижня Моніторинговий комітет ПАРЄ оголосив про те, що на квітневій сесії ПАРЄ буде стояти питання про виключення України з Ради Європи".

А ще напередодні переговорів Фонд трубної промисловості Росії прийняв звернення до Михайла Касьянову із закликом прискорити підписання постанови про введення імпортного мита на українські труби.

"Ми вважаємо неможливим подальше затягування розв'язання питання про введення спеціального захисного мита в ситуації, коли кожний день відстрочки призводить до нових збитків російської чорної металургії і всієї вітчизняної економіки", - друкує текст звернення російська газета "Время новостей". Причому російські трубники вважають, що набагато доцільніше спочатку ввести мито, а потім вже спробувати говорити з Києвом про розміри квот.

Проте, пише "Комерсант", свого слова ще не сказав "Газпром". "Ми усвідомлюємо, що "Газпрому" зараз вигідніше купувати труби в Україні: вони дешевше, а крім того, з українцями можна розрахуватися бартером", - заявив гендиректор Волжського трубного заводу Іван Лі.

Прес-секретар "Газпрому" Ігор Іванцов був напередодні дипломатичним: "Ми підтримаємо будь-яке рішення уряду".

"За однією з версій, уряд України в обмін на прийнятний обсяг квот запропонує "Газпрому" участь в акціонерному капіталі Харцизського трубного заводу (ХТЗ) і СП із виробництва труб великого діаметру, що створюється на його базі. Однак ця пропозиція ніби викликала невдоволення донецької обладміністрації, глава якої Віктор Янукович заявив у п'ятницю, що Україна повинна зберегти контроль над ХТЗ", - пише "Комерсант".

Для самого ж Ющенка складні переговори щодо лобіювання чужих бізнес інтересів не несуть нічого доброго. Основна домовленість напевно вже досягнута на рівні Банкова-Кремль, а прем'єр вимушений виконувати технічну роботу "утряски" умов угоди. У будь-якому випадку, всі шишки достануться його голові…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування