Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Марчук визнав: "Переговорів немає, є тільки консультації"
А місію самого Марчука Мороз бачить у розкольництві

П'ятниця, 30 березня 2001, 12:16
Секретар Ради національної безпеки і оборони України Євген Марчук останнім з усіх учасників пліток, запущених у ЗМІ, прокоментував інформацію про початок переговорів з опозицією.

Євген Марчук, на прохання Інтерфакс-Україна, сказав: "Переговорів немає. На даний момент є консультації щодо самої можливості таких переговорів".

За словами секретаря РНБО, "вже на цьому етапі стає зрозумілим, що цей процес буде важким". "Консультації, ініційовані представниками влади з деякими активістами ФНП для вивчення можливості проведення переговорів, показали, що вони можуть не відбутися з вини ФНП-опозиції", - сказав він.

Варто зазначити, що у самих словах Марчука закладена головна проблема таких переговорів. Він говорить про діалог з "деякими активістами ФНП". У той час як, самі представники ФНП постійно наполягають на неможливості сепаратних переговорів з окремими членами Форуму.

Паралельно у журналістських колах активно поширюються чутки (їх частина вже виплеснулася у ЗМІ) про можливість "відходу" деяких членів опозиції. У складному стані знаходиться Юлія Тимошенко, і частина спостерігачів вже обговорює можливість її "угоди" з владою, в обмін на свою свободу і свободу чоловіка.

Євген Марчук, висловлюючись в руслі позиції президента, зазначив, що початок підготовчого етапу ускладнюється "попередніми умовами у вигляді ультиматумів, які висуває ФНП, спробами шантажувати владу новими публічними акціями, образливими випадами на адресу опонентів".

Секретар РНБО звернув увагу на той факт, що в останні дні активісти Форуму нацпорятунку зробили низку заяв, "з яких видно, що вони не зацікавлені у переговорах, бо переговори менш ефективні для передвиборної "розкрутки", ніж хода зі смолоскипами або вуличні зіткнення з міліцією".

Ці слова активізують новий етап в офіційній антипропаганді опозиції. Робиться спроба все звести до передвиборної кампанії, що, як зазначають аналітики, дійсно має місце.

Євген Марчук особливо зазначив, що "участь в переговорах з боку Форуму національного порятунку молодіжних ультраправих угруповань, які брали участь у масових акціях, не дозволить почати навіть підготовчий етап".

Секретар РНБО висловив думку, що Форум національного порятунку "не може монопольно представляти всю опозицію в Україні". Він зазначив, що "більше 10 мільйонів громадян України на президентських виборах 1999 року підтримали "лідера структурованої лівої опозиції". "Саме тому влада не може проігнорувати ліву опозицію. Їх лідери також можуть брати участь в переговорах, якщо висловлять таке бажання", - сказав він.

Нагадаємо, що президент постійно говорить про те, що готовий вести переговори тільки з силами, які стоять на державницьких позиціях, а ліва "структурована опозиція", про яку говорить Марчук це комуністи, що виступають за об'єднання України з Росією і Білорусією, що суперечить "державницькій позиції ".

З точки зору Марчука, в Форумі нацпорятунку "розуміють, що відсутність закону про опозицію і парламентську більшість створює сприятливі умови для повної безвідповідальності у разі порушення нею досягнутих домовленостей і взятих зобов'язань". "Крім того, - додав він, - така ситуація дозволяє деяким членам ФНП бути одночасно і в опозиції, і в парламентській більшості, і в урядових структурах. (Про кого йдеться? - УП). Без вирішення цього політичного парадоксу визначитися, хто - в опозиції, а хто - у владі, буде важко".

Марчук зазначає, що Форум нацпорятунку "має багато своїх внутрішніх проблем, адже має в своєму складі і правих, і лівих, яких скоро розведуть парламентські вибори". "ФНП має своїх олігархів - і відомих, і прихованих - з серйозними фінансовими інтересами", - додав він.

Секретар РНБО також висловлює думку, що ФНП "засвітився" з досить відкритою його підтримкою з-за кордону, який не зовсім вписується в українське законодавство".

Відповідаючи на питання, чи можна вважати ситуацію з переговорами безнадійною, Марчук сказав: "Всі складнощі можна подолати, якщо з обох боків є бажання дійсно такі переговори вести. З боку влади така ініціатива проявлена, є розуміння, що єдиний шлях досягнення компромісу - переговори".

Коментуючи критичні висловлювання окремих політиків про те, що його фігура як учасника переговорів неприйнятна для опозиції, Марчук заявив, що "це знов питання попередніх умов, політичної строкатості ФНП, проблеми лідерства в ньому і послідовності в діях його учасників".

"Нещодавно деякі нинішні члени ФНС національно-патріотичної спрямованості звинувачували мене в участі у об'єднанні "Канєвська четвірка", оскільки там був Олександр Мороз. Тепер ці ж люди знаходяться в одній політичній структурі з Морозом і абсолютно не турбуються з приводу того, що він говорить від їх імені. І не враховують, що Мороз має блискучий досвід із розвалу політичних союзів в найбільш відповідальний момент", - заявив Марчук.

Останній "камінь" Марчука, кинутий у город Мороза, безсумнівно "допоможе" в налагодженні діалогу. Дивно, що дуже дипломатичний політик Марчук не утримався від безглуздої шпильки на адресу свого політичного опонента. Будь-яка людина зможе підняти історію Канєвської четвірки і відстежити якою була роль Марчука в становленні, існуванні і розвалі четвірки в період президентських виборів.

Мороз блискавично прореагував на висловлювання Марчука щодо перспективи переговорів влади й опозиції. На думку лідера соціалістів і одного з учасників Форуму національного порятунку, Марчук своєю поведінкою демонструє небажання влади "вести діалог".

В уявленні Мороза, місія Марчука в цьому випадку – "розкол опозиції", оскільки, як вважає лідер СПУ, частина членів Форуму національного порятунку "вважає неможливим, щоб Марчук вів переговори щодо пошуку компромісу між владою і опозицією".

Та й і самих переговорів поки бути не може – і тут позиція Мороза співпадає з поглядами Марчука. Щоправда, на відміну від секретаря РНБОУ, який бачить перешкоди з боку ФНП в "шантажі", "ультиматумах" і "образі", лідер Соцпартії відзначає, що "вимоги опозиції ще не пред'явлені владі, оскільки будуть узгоджені на черговому засіданні Форуму національного порятунку". Також не визначений і склад представників опозиції на переговорах.

У відповідь на антимонопольні пориви Марчука, який запропонував не ігнорувати "структуровану ліву опозицію" в особі комуністів, Мороз заспокоїв секретаря РНБОУ, повідомивши, що з ними "влада і так веде переговори".

Випад проти себе особисто лідер соціалістів залишив без коментарів.


Читайте також:

Хто завгодно, тільки не Марчук

У числі тих, хто намагався навести мости з опозицією, називаються такі прізвища - Валерій Пустовойтенко, Роман Безсмертний, Володимир Радченко, Віктор Мусіяка. З переговорними ініціативами виступали Анатолій Кінах, Сергій Тігіпко і "навіть Бродський".

Моніторити не перемоніторити

Влада чудово знає в якій площині треба “дурити” доповідачів та спостерігачів з Європи. Кравченка звільнено і це, не в останню чергу, реверанс у бік Заходу, якому не зрозуміти, що замінивши його на Смирнова президент нічого не змінив у системі.

Морозу не надали слово на з'їзді УСПП

Грандіозне шоу облизування "гаранта", легкого побиття уряду Ющенка та масового гноблення опозиції відбувалось у четвер в палаці "Україна". Це дійство мало назву позачерговий з'їзд Українського союзу промисловців та підприємців.

Кучма не проти рішення Замковенка. Але сам не готовий до діалогу

Кучма вважає, що суддя Замковенко поставив крапку в справі арешту Тимошенко. У Донецьку "гарант" заявив, що "рішення суду треба виконувати". Також Кучма назвав прізвища осіб, які вже ведуть переговори з опозицією. І знову відкинув її головні вимоги.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування