Хто завгодно, тільки не Марчук

Четвер, 29 березня 2001, 13:28
Форум національного порятунку не збирається вступати в офіційні переговори з представниками влади до визнання Форуму опозицією. Однак представники Форуму не виключають, що в майбутньому влада прийде до необхідності таких переговорів. Вже зараз активісти опозиції готують до затвердження умови, необхідні для ведення переговорів, і питання для обговорення на круглому столі.

Як повідомив УП член політради Форуму Володимир Філенко, поки Кучма не визнає Форум як опозицію. Про це свідчать хоча б різкі заяви президента на адресу опозиції напередодні. Кучма ще раз підтвердив, що в нього немає бажання сідати за стіл переговорів, переконаний Філенко.

Він пролив світло на деякі подробиці спроб влади налагодити контакти з опозицією. Після 9 березня "були якісь ініціативи з різних боків, з'явилося багато модераторів, всі хотіли залучитися до процесу і брати участь".

У числі тих, хто намагався навести мости з опозицією, називаються такі прізвища - Валерій Пустовойтенко, Роман Безсмертний, Володимир Радченко, Віктор Мусіяка. З переговорними ініціативами виступали Анатолій Кінах, Сергій Тігіпко і "навіть Бродський". За словами Філенка, "на різних членів Форуму виходили різні люди".

"Марчук ощасливив мене", - коротко додав він. Філенко подзвонили і запропонували зустрітися. "Я проконсультувався в раді щодо можливості таких контактів, пішла дискусія, але, оскільки це тільки предпереговорні консультації, ми вирішили не зайвим дізнатися про ситуацію з вуст Євгена Кириловича", говорить Філенко і додає, що історія знає багато прикладів, коли "доводиться сідати за стіл переговорів з лютими ворогами".

Однак в Форумі з великим скепсисом ставляться до кандидатури Марчука в якості офіційно представника влади на переговорах.

"Я не виключаю, що ми не сприймемо Марчука, як офіційного представника на переговорах. В членів Форуму багато претензій до нього. Тарас Черновіл, наприклад, спитає - "а де ж плівка?". Тимошенко спитає про концептуальні розходження з проблем ПЕКу. Мороз і Олійник можуть нагадати про Канівську четвірку", - пояснює позицію членів Форуму Філенко.

Разом з тим, члени опозиції поки що не визначилися, кого б сприйняли на місці представника влади на переговорах.

Спочатку має відбутися факт визнання Форуму, як опозиції, говорить Філенко. Друге - пропонується платформа, або питання для обговорення за круглим столом. Третє - необхідно виконати предумови до початку переговорів - "в нас вони є, президент може і свої назвати".

Офіційна платформа Форуму зараз в стадії обговорення, вона буде оголошена орієнтовно 7 квітня, додав Філенко.

Коментар

Олександр Мороз: "Президент сказав, що він готовий до переговорів з опозицією, але з тими, кого, я так зрозумів, він призначить опозицією. Я таких серед учасників справжньої опозиції не бачу. Тому призначення Марчука на цю роль...Я знаю, що в складі об'єднаної опозиції (тих, хто представляє всі гілки – "За Україну без Кучми", "За правду!" і ФНП) є слушні зауваження до позиції Марчука і до його причетності до деяких справ. Тому вони не згодні з тим, щоб він представляв когось. Ми повинні працювати без посередників. Принаймні, на початку і в кінці розгляду дискусійних питань президент повинен прийти і послухати, чого хочуть ці люди, чого вони домагаються. ...А якщо президент не хоче вести діалог з опозицією, то він буде вести діалог з людьми, які виходять на вулиці. Вони ж не змиряться з тим, що можна убивати людей, що можна нищити гідність людей, руйнувати всі основи демократії, державності, тощо".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування