Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Антикучмісти підуть у регіони. Щоб повернутися до Києва з весною

П'ятниця, 23 лютого 2001, 17:19
Антикучмівська опозиція починає новий етап боротьби - агітацію в регіонах. Також йде підготовка до "народного трибуналу над Кучмою", запланованого на неділю, і, за словами активістів, влада готує провокації в натовпі. Взагалі ж Форум нацпорятунку буде боротися за "європейську демократичну Україну без Кучми і Симоненка".

Регіональна кампанія має вилитися в "потужний весняний наступ" у Києві, заявив член ради Форуму національного порятунку Тарас Чорновіл на прес-конференції в парламенті. Основний акцент буде зроблений не на критику існуючого, а на вимогах опозиції.

Амбіції їх не лякають. До початку передвиборчої кампанії восени ФНП має намір реаліувати три задуми, додав інший член ради Форуму Олексій Шеховцов: внести зміни до Конституцію для перерозподілу повноважень між президентом, урядом і парламентом, затвердити нову редакцію закону про вибори народних депутатів і відсторонити від влади Кучму.

За цими гаслами погодяться і комуністи, упевнений Шеховцов. Уже завершена підготовка законопроекту про внесення змін до Конституції, і, за словами депутата, документ узгоджений із усіма фракціями, які підтримують форум, а також із фракцією КПУ. Завершено, крім того, збір підписів, необхідних для офіційного подання законопроекту на розгляд Верховної Ради.

Для реалізації пункту про усунення Кучми ФНП виступив із вимогою провести під "міжнародним контролем вільних і чесних дострокових президентських виборів".

Про кандидатуру від опозиції депутати замовчують. Говорячи ж про свого лідера - точніше, про його відсутність, Чорновіл заявив, що це принципова позиція Форуму. При цьому він навів приклад Югославії, де Воіслав Коштуніца визначився як лідер опозиції лише безпосередньо перед виборами.

І, не дивлячись на серію заяв, деякі члени ФНП ще не скинули з рахунків Ющенка. "Мми зробили свої висновки ще задовго до його останньої заяви, що він є державником, глибоко порядною людиною, українцем і патріотом, але він не є бійцем", - відзначив Чорновіл. Тому кандидатура прем'єра також буде розглядатися в якості можливого лідера, але "зрештою - він повинен визначитися сам".

Однак поки до змін Конституції та початку процедури імпічменту, яке знову зажадає голоси КПУ, справа не дійшла, Форум дуже скривджений і обурений саботажем комуністів при голосуванні за недовіру Потебеньку. У спеціальній заяві Форум нацпорятунку оголосив появу "комуністично-номенклатурно-олігархічної більшості". Завдяки цьому, вважає ФНП, Потебенько залишився на своїй посаді, "всупереч очевидному для усіх кричущому цинізму і беззаконню, що панують у стінах прокуратури, усупереч сльозам Лесі Гонгадзе".

Отож після цього Форум покладає "повну політичну відповідальність" за подальше поглиблення кризи в країні "на режим і політичні партії, що його обслуговують: СДПУ(о), НДП, Партію зелених, "Трудову Україну", Демократичний союз, Компартію". "Ми будемо нарощувати акції протесту під гаслами: "За правду й очищення", за європейську демократичну Україну без Кучми і Симоненка", - йдеться в заяві.

Широкі маси будуть залучатися до цієї боротьби в неділю, коли запланований мітинг і "трибунал над Кучмою". За словами опозиції, зараз із регіонів до Києва звозять провокаторів - "тих, хто якимось чином причетний до організованих злочинних угруповань, зокрема, бійців охоронних структур, учасників спортивних секцій, які контактують з організованою злочинністю".

ФНП не виключає, що провокатори будуть бити скло в автомашинах і підпалювати їх. "Ми сподіваємося, що обнародування цієї інформації буде застереженням для правоохоронних органів, і вони зроблять усе можливе, щоб попередити такий розвиток подій", - заявив Шеховцов.

Також під час мітингу мерія вирішила влаштувати святкування масниці на Хрещатику. "Ми намагатимемося не тільки не ввійти в конфлікт з учасниками свята, але й залучити їх до себе", - сказав Чорновіл. За його даними, у масових акціях 25 лютого в Києві візьмуть участь близько 50 тисяч осіб.

Так, у Києві буде сформовано декілька колон, зокрема, на Львівській площі і біля Палацу спорту, що пройдуть місту і о 16 годині мають з’явитися на Майдані Незалежності. Там відбудеться концерт молодих виконавців, о 17.00 – невеликий мітинг. О 18.00 - початок "народного трибуналу над режимом Леоніда Кучми".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування