Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Апартеїд по-українські

Вівторок, 13 лютого 2001, 11:54
Услід за Євросоюзом з жорсткою вимогою розслідування справи Гонгадзе виступила нова адміністрація США, а також ОБСЄ. "Відверто кажучи, ми стурбовані відсутність до теперішнього часу прогресу в розслідуванні", - заявив в Вашингтоні спікер держдепартаменту Річард Баучер. А ОБСЄ взагалі вимагає нового розслідування.

Зовнішньополітичне відомство США закликало керівництво України провести ретельне розслідування причин смерті опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе, заявив Річард Баучер. "Ми вже висловлювали заклопотаність справою, що стосується зникнення Гонгадзе, - передає слова офіційного спікера держдепартаменту Інтерфакс-Україна. - Ми завжди наполягали на відкритому розслідуванні обставин того, що відбулося, і закликали уряд серйозно підійти до цієї справи".

США неодноразово доводили до відома вищого українського керівництва свою заклопотаність цією проблемою, говорить Баучер. Америка вимагає від України "проведення повного, ретельного і прозорого розслідування і повного інформування української громадськості про його хід".

Зажорсткі характеристики на мові дипломатії удостоїлися взаємовідносини влади і ЗМІ в Україні: "Ми вважаємо, що незалежний ЗМІ, одне з яких представляв Г.Гонгадзе, є одним з необхідних елементів будь-якого демократичного суспільства, і журналісти повинні мати можливість виконувати свою роботу, не побоюючись переслідування, залякування або покарання".

Відповідаючи на питання, чи вступали в контакти з керівництвом України новий держсекретар США Колін Пауелл або представники нової адміністрації, Баучер зазначив, що посольство США в Україні стежить за розвитком подій.
На питання, чи розглядає нинішня адміністрація США як ключові країни для просування демократії і принципів відкритого ринку Колумбію, Індонезію, Україну і Нігерію, представник держдепа зазначив, що поки не чув від держсекретаря згадки про такий список. "Але, безумовно, всі ці країни, в тією або іншою мірою, залишаються об'єктом його інтересів", - додав він.

А минулого тижня, 8 лютого у Відні з рекомендацією Україні провести міжнародні експертизи і припинити гоніння на ЗМІ виступив Фреймут Дуве, представник ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації.

Дуве доповів постійній раді ОБСЄ про зникнення українського журналіста Георгія Гонгадзе, повідомляє Інформаційне агентство США. Для вивчення обставин цієї справи Дуве направив в Україну свого радника, який знаходився у Києві з 31 січня по 2 лютого. "Загальний висновок, до якого прийшов консультант, полягає в тому, що розслідування обставин зникнення Гонгадзе було проведене "надзвичайно непрофесійно" і що питання про ідентифікацію знайденого 2 листопада 2000 року обезголовленого трупа окутані таємницею",- говориться в пресі-релізі ОБСЄ.

На засіданні постійної ради ОБСЄ Дуве повідомив, що він рекомендував уряду України зробити наступне: запросити міжнародних експертів для проведення нового розслідування справи Гонгадзе, припинити гоніння на засоби масової інформації і провести відкриті слухання з проблеми свободи засобів масової інформації в Україні.

Дуве також нагадав уряду України про те, що його рекомендації щодо ситуації зі засобами масової інформації, висловлені в березні минулого року, досі не виконані.

Рівно тиждень тому МЗС виступив із заявою у відповідь на репліки Євросоюзу про справу Гонгадзе і свободу слова в Україні. Тоді висновки ЄС відомство Зленка назвало "упередженим відношенням і поспішною мірою". "Такі заяви не можуть сприяти кращому розумінню ситуації", - говорив тоді МЗС. Після двох нових заяв реакція міністерства закордонних справ світова громадськість чекає з нетерпінням.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування