Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Фальшива більшість

Четвер, 18 січня 2001, 11:08
Весела у нас виходить імплементація. Навіть до порядку денного не змогла Верховна Рада внести в четвер зранку законопроект "Про парламентську більшість і парламентську опозицію". У голосуванні не брали участь соціалісти та "Батьківщина".

Депутати голосували двічі, передає з парламенту Інтерфакс-Україна. Перший раз рішення внести цей законопроект у порядок денний набрало 214 голосів депутатів, другий 200 при необхідних 226. У обох випадках проти майже одноголосно висловилися комуністи. Як і обіцяли напередодні, "Батьківщина" і соціалісти бойкотували голосування.

Висновок з цієї імплементаційної трагедії принаймні один – не далекі від істини слова лідера "Батьківщини" Турчинова про те, що його фракція чисельністю 32 депутата має "золотий голос" у більшості. Хоч б ситуативно і за домовленістю з представниками інших напівопозиційних фракцій більшості (в обох випадку, наприклад, не голосували майже всі депутати з фракції "Реформи-конгрес"). Крім того, вчорашні погрози не голосувати до внесення в порядок денний звіту Потебенька соціалісти і "Батькивщина" стримали.

Інше питання, наскільки така позиція відповідає статусу учасника парламентської більшості. І чи є вона взагалі в Україні?

У четвер зранку депутати також вирішили створити тимчасову спеціальну комісію на чолі з Гавришем, яка буде готувати і попередньо розглядати законопроект про внесення змін до Конституції. Соціалісти та "Батьківщина" (за винятком депутата Пухкала) знову не голосували.

Ближче до вечора у секретаріаті Верховної Ради був зареєстрований законопроект "Про внесення змін до Конституції за результатами всеукраїнського референдуму за народною ініціативою", допрацьований спеціальною комісією Гавриша. Однак і він не знайшов підтримки депутатів. Згідно з Конституцією, за нього повинні були проголосувати 300 народних обранців.

Однак за ухвалення закону про зміну Конституції в ціломупроголосували лише 163 депутата, проти 144, утрималися 3, не голосували 81 з 391 депутата, зареєстрованого в залі.

Проти голосували фракції комуністів і соціалістів. Не голосували "Батьківщина", Рух Удовенка та "Яблуко". Частина депутатів з Руху Костенка і "Реформи-Конгрес" не голосували, частина висловилися проти.

Після того, як в жодній з шести спроб – Плющ ставив на голосування законопроект і в цілому, і за пунктами – не була подолана межа навіть у 210 голосів, представники лівих фракцій і "Реформи-Конгрес" не утрималися і зааплодували.

Серед причин невдачі кучмівської ініціативи в парламенті депутати називали плутанину в законопроектах. За однією з версій, у четвер мали голосувати щодо законопроекту, внесеному "гарантом" і заздалегідь схваленому минулої сесії. Замість цього на голосування ставилася оновлена версія, підкорегована комісією Гавриша. Також, зі слів Головатого, ця комісія не розглянула законопроект про внесення змін до Конституції, підготовлений депутатами Матвієнком, Ситником і Омельченком. На думку Асадчєва з Руху Удовенка, документ, який пропонувався тимчасовою комісією, мав би бути внесений "у встановленому порядку" або народними депутатами (за внесення в порядок денний законопроект повинен набрати 150 голосів) або Кучмою. Інші депутати навпаки, жодних невідповідностей законодавству не побачили.

У будь-якому випадку попередньо схвалений 13 липня 251-м голосом "за" законопроект полетів у сміттєвий кошик депутатів. Тепер, згідно з Конституцією, імплементація почнеться з самого початку на наступній сесії. Законопроект про зміну Основного закону має бути попередньо прийнятим простою більшістю (226 голосів), а через сесію, тобто восени 2001 - конституційною (300 голосів). Якщо, звичайно, Верховна Рада цього скликання доживе до тих часів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування