Обезголовлене тіло та обвинувачуючі плівки ставлять під сумнів владу Кучми

Середа, 27 грудня 2000, 13:35
16 вересня інтернет-журналіст Георгій Гонгадзе – молодий, рвучкий і впертий, залишив квартиру своєї колеги та зник. 2 листопада в лісі у неглибокій могилі біля маленького містечка Тараща, у 120 км на південь від Києва, було знайдене тіло без голови. Ці два факти переросли в кошмар для українського президента Леоніда Кучми. Простіше кажучи, прозахідно налаштований інженер ракетної техніки керує Україною з 1994 року. Зараз його влада виявилася підмоченою темним скандалом із таємними касетними записами і колишнім охоронцем, який розповідає, що Кучма стоїть за убивством Гонгадзе й атаками на опонентів.

Або українського президента було спіймано на гарячому, коли він здійснив примітивне політичне убивство, або, як він заявляє, його був кимось розумно та наклепницькі обвинувачено.

Зараз Кучма, якого без ускладнень обрали на другий п'ятирічний термін, зштовхнувся із парламентом, який збільшує йому опір, а опоненти різного політичного спектра вимагають його відставки й об'єктивного розслідування долі Гонгадзе.

У п'ятницю, під час візиту до Москви, 62-річний Кучма сказав, що конфлікт впливає на його роботу і напевно тому він відчуває біль у грудях. "Ви знаєте, я не Шварценегер або супермен", - сказав він. "Я звичайна людина".

Згадуючи записи, у яких нібито він, не соромлячись у лихослів'ї, доручає викрасти Гонгадзе і "віддати його чеченцям", Кучма сказав: "Ви знаєте, у цих записах навіть немає натяку на те, що президент хоче знищити якогось журналіста". Не дивлячись на те, що його слова повинні були б викликати жалість, Кучма не знаходить великої симпатії в Україні, похмурої, доведеної до бідності країні з майже 50 мільйонним населенням, що розташована між Польщею і Чорним морем...

Минулого тижня в центрі Києва на знак протесту виник наметовий табір, який закликав Кучму піти у відставку. У вівторок 5 тисяч демонстрантів прийшли до парламенту. Два дні потому ще 2 тисячі повернулися до парламенту, щоб змусити депутатів прийняти закон, що передбачав би імпічмент.

У відповідь парламент у четвер погодився заслухати інформацію генерального прокурора 10 січня. Парламент також прийняв закон, який припускає, що парламент може призначити комісію з імпічменту двома третинами голосів у випадку, якщо президент учинив злочин.

Але надзвичайнішим у цій справі є те, як проблема зникнення мало відомого "гедзя" наростає зі швидкістю сніжного шару і починає загрожувати президенту, який колись здавався непохитним.

31-річний Гонгадзе керував Інтернет-сайтом, і був критичним щодо Кучми. За місяць до зникнення Гонгадзе привселюдно поскаржився на те, що йому погрожують невідомі. Однак поза своїм журналістським колом, він був не дуже широко відомий.

Симпатичний, з квадратною щелепою, Гонгадзе був одним із небагатьох журналістів у заляканій українській пресі, який постійно критикував Кучму і його найближче оточення.

Коли він пропав по дорозі з будинку Олени Притули, його колеги запідозрили недобре і негайно зажадали розслідування. Але заступник міністра внутрішніх справ Микола Джига розпустив чутки, що Гонгадзе бачили живим наприкінці вересня, і хтось із таким прізвищем брав квиток до Смоленська, а це дає право припускати, що він покинув Україну за власним бажанням.

Пізніше, коли тіло без голови було знайдено в Таращанському лісі селянами по дорозі на ринок, Джига не погодився з припущенням, що це міг бути Гонгадзе - не дивлячись на те, що знайдені в могилі прикраси були схожі на його браслет, каблучку і талісман.

Один із лідерів опозиції, соціаліст Олександр Мороз, закинув бомбу, коли оприлюднив перед своїми колегами у парламенті аудіозапис, що, як він говорить, був зроблений в кабінеті Кучми.

На плівці, людина, що, як стверджує Мороз, є Кучмою, свариться і використовує етнічні епітети, говорячи про Гонгадзе. Голос на плівці з низькою якістю запису схожий на голос Кучми, із його лайками і сумішшю українських і російських слів, що типово для його розмовного спілкування, говорять декілька журналістів і політиків, що знають президента.

Якщо вірити Морозові, Кучма говорить на плівці з Володимиром Литвином, главою його адміністрації, і міністром внутрішніх справ України Юрієм Кравченком. "Я говорю, вивезти його. Віддати чеченцям, роздіти до штанів. І залишити", - говорить голос.

Помічники президента заперечують автентичність касет і говорять, що ніхто не може в президентському кабінеті зробити такий запис.

Але декілька тижнів потому Мороз продемонстрував відеозапис майора Мельниченко, який назвався колишнім членом державної охорони Кучми. Він зізнавався, що робив запис, а зараз переховується за кордоном, оскільки переймається своєю безпекою. На відео Мельниченко говорить, що використовував диктофон під диваном у президентському кабінеті, оскільки був змушений удатися до цього у відповідь на поводження і злочини Кучми. Законодавці перейшли до військових дій.

Відстоюючи відсутність за собою провини, Кучма спробував зм'якшити своїх ворогів.

Він зустрівся з представниками маніфестантів і висловив готовність звільнити Кравченка і голову СБУ, якщо про це попросить прем'єр. Але ці кроки занадто невеликі в порівнянні з тим, чого домагалися його критики. "Якби президент був чесною людиною, він би сам давно пішов у відставку ", - говорить депутат Сергій Головатий, член комісії з розслідування справи.

Ця подія також призвела до збільшення інтересу щодо двох подій минулого року: смерті в автокатастрофі лідера незалежного руху В'ячеслава Чорновіла та поранення унаслідок вибуху гранати кандидата в президенти Наталії Вітренко. Мельниченко говорить, що чув, як Кучма планував напад на Вітренко.

Однак поки що немає переконливих свідчень, що тіло, знайдене в Таращі, належить Гонгадзе. Міліція пообіцяла провести тест на ДНК, але так і не обприлюднила жодних результатів. До усього цього рентгенівський знімок показав наявність осколків металу в зап'ясті тіла, у тих же місцях, де було осколкове поранення в Георгія в 1993 році.

Дружина Гонгадзе Мирослава, якій не показували тіло до останнього тижня, сказала, що, швидше за все, це тіло його. Притула, його співробітниця, згодна з цим. Тим часом, відповідно до опублікованих доповідей, Рада Європи направляє свою групу в Украину наступного місяця, а 15 грудня CPJ призвав Кучму призначити незалежного прокурора.

Головатий говорить, що зараз в Україні практично немає сумнівів, що Кучма причетний до зникнення Гонгадез.

"Навіть ті, хто говорить на камери, що в них є сумніви, абсолютно впевнено говорять про роль Кучми, коли ви спілкуєтеся з ними без мікрофона", - говорить він. Головатий схильний обвинувачувати в цьому менталітет, що дістався в спадщину від Радянського союзу. "Такі люди ніколи не зміняться. Однак єдиний шлях для нас - боротися за Україну без Кучми. Ми просто не можемо з ним жити разом далі".

Читай англійською

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування