Кнут і пряник Москви

Понеділок, 25 грудня 2000, 13:24
Російський газ, який Україна перебере понад квоту страхового фонду, буде оформлятися у держборг за космічною ціною - 160-170 доларів за тисячу кубометрів. За врегулювання газових відносин із Києвом Путін у понеділок висловив подяку своєму віце-прем'єрові Христенку.

Україна та Росія знайшли вихід із "восьмирічного газового тупика", радісно повідомляє в понеділок московська газета "Ведомости" після підписання двох міжурядових угод. Віктор Христенко, який скріпив від імені Москви ці документи, пояснив нові принципи співробітництва.

Так, нарешті стали відомі умови третього рівня захисту від несанкціонованого добору газу. До цього Ющенко говорив тільки, що це буде "спеціальна схема". За словами Христенка, Україні цей газ запишуть у борг з урахуванням відсотків по 160-170 доларів за тисячу кубометрів. Це десь у півтора рази вище ніж ціна, за якою продається російський газ найвіддаленішим споживачам у Європі. Оформлять борг в євробонди.

Наскільки невигідні ці умови, видно на тлі 80 доларів за тисячу кубометрів - за ці гроші Росія готова постачати газ на перших двох рівнях захисти від крадіжок. Ці дві кредитні лінії, за Христенком, також переведуть в євробонди. Так, у них буде оформлений сезонний технічний кредит у 2 мільярди кубометрів газу, якщо Україна його не погасить в обговорені терміни - у Мінську йшлося про два місяці. Ще в євробонди переведуть половину заборгованості за резервний кредит (або stand by), котрий Киев може разморозити у випадку виникнення надзвичайних ситуацій. Другу половину Україна має оплатити живими грошима.

Після підписання угод Україна не зможе експортувати жодного кубометра газу. "Нуль експорту з України незалежно від того, російський це газ, туркменський чи свій", - сказав в інтерв'ю "Ведомостям" Христенко. Гарантією цього буде введення мита, за якого ціна українського газу в Європі має підскочити до 140 доларів за тисячу кубів. Згідно з логікою Москви, за такі гроші паливо ніхто не купуватиме.

Нові угоди почнуть працювати з 1 січня 2001 року, і вже в понеділок Путін попередив, що за виконанням цих домовленностей "требо постійно слідкувати".

Втім, якщо з майбутнім співробітництвом країни розібралися, то минуле усе ще залишається головним болем і для Києва, і для Москви. Про те, як будуть оформлятися накопичені за попередні роки борги, Христенко свідомо промовчав. "Це настільки чутлива і делікатна частина діалогу з Україною, що я не хотів би торкатися її", - відповів російський віце-прем‘єр на питання про можливість конвертації уже вивіреної заборгованості в 1,4 мільярди доларів у державні цінні папери. "Наша позиція, і ми її ставили перед українськими партнерами, - це суверенізація боргу". Єдина втішна звістка - Христенко ще раз підтвердив, що з травня Україна не займається несанкціонованим добором газу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування