Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Ніякої свободи преси не може бути в атмосфері терору та страху..."

Середа, 13 грудня 2000, 19:53
Справа Гонгадзе дійшла до Європи. У Парижі та Брюселі стурбованість ситуацією зі свободою слова в
Україні висловили Парламентська асамблея Ради Європи та Європейський союз.

Євросоюз, куди так прагне потрапити Україна, уважно стежить за розвитком подій навколо зникнення журналіста. Про це українській служба Бі-Бі-Сі повідомив Гунар Віганд, радник Єврокомісії з іноземних справ. "Європейська комісія цілком розділяє висловлену сьогодні Радою Європи стурбованість. Ми стежимо за цією справою певний час дуже уважно. Зараз через дипломатичні канали ЄС піднімає це питання", - заявив він.

Але головним місцем, де сьогодні обговорювали тему свободи слова, стало засідання Парламентської асамблеї Ради Європи. Розслідування справи про зникнення Гонгадзе стане для України тестом на "свободу слова". Ця позиція була висловлена європарламентарями на засіданні комітету ПАРЄ з питань культури й освіти, яке відбулося в середу в французькій столиці.

"Ми дуже стурбовані регулярними агресією, переслідуваннями й убивствами журналістів в Україні. Організатори подібних злочинів мають бути знайдені та притягнуті до відповідальності негайно. Ніякої свободи преси не може бути в атмосфері терору та страху", - заявила на прес-конференції після закінчення засідання голова підкомітету ПАРЄ з питань ЗМІ Тітті Ісохоокана-Асунмаа. Сама вона обіцяє на поточному тижні відвідати Київ і обговорити з місцевими журналістами ситуацію зі свободою слова.

На засіданні комітету була оголошена заява десятьох редакторів регіональних українських газет, яким не дозволили надрукувати інформацію про "справу Гонгадзе". Європарламентарий також висловила надію, що розслідування цієї справи буде проводитися ефективно, і його результати стануть відомі найближчим часом, і що "усе буде відбуватися відповідно до закону та демократичних принципів", передає Інтерфакс-Україна.

Перейнявшись проблемами свободи слова в Україні, Рада Європи запропонувала допомогу для приведення українського законодавства у відповідність із європейськими стандартами. Правда, Олександр Зінченко, голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова й інформації, який представляв Україну в Парижі, трохи попустив євродепутатів, заявивши, що для українських ЗМІ більше немає "секретних тем".

"Ви можете почути запис Мороза в Україні за допомогою интернету. Навіть два року тому така широка дискусія була б неможлива", - заявив Зінченко, який не уточнив при цьому, що доступ до інтернету зараз має менше 2% українців, а два роки тому, певно, 0,2%.

Для пристойності похвалившись - "нашій демократії усього 9 років, але ми пройшли довгий шлях" - Зінченко усе ж таки визнав, що справа Гонгадзе для України є "тестом на свободу слова". "Україна не піде шляхом Білорусії, це було б жахливо", - сказав депутат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування