Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Ця інформація ще більш шокуюча, ніж Уотергейт…"

Четвер, 30 листопада 2000, 13:37
Міжнародна організація "Репортери без кордонів" і керівник групи Европарламенту по зв'язках з Україною Ян Марінус Вірсма виступили з різкими заявами на адресу української влади.

Ян Марінус Вірсма, депутат Європейського парламенту (вищого законодавчого органу ЄС), який очолює групу Європарламенту по зв'язках з Україною, наполягає на "проведенні повного і незалежного розслідування зникнення і можливої загибелі журналіста Гонгадзе". Про це йдеться в листі на ім'я голови парламенту Плюща, який з'явився після оприлюднення касети з записом розмов Кучми.

"Якщо це правда, ця інформація ще більш шокуюча, ніж відома Уотергейтська справа. Можлива причетність вищих посадових осіб України до зникнення журналіста й інших насильницьких дій проти свободи слова і свободи висловлювань не витримує ніякої критики. Такі дії можуть поставити під серйозну загрозу стосунки між Європейським Союзом і Україною", - говориться в листі депутата Європарламенту, який цитує агентство Інтерфакс-Україна.

Ян Марінус Вірсма також наполягає на тому, що "до осіб, які опублікували цю інформацію, не повинно застосовуватися ніяких дій".

Інший лист - на ім'я Кучми - направила міжнародна організація "Репортери без кордонів", у якому виражається занепокоєння ходом розслідування справи про зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. "Тепер на Вас лежить відповідальність, щоб на цю жахливу подію було пролито світло", - заявив генеральний секретар організації Робер Менар.

Лист було направлено Кучмі після того, як у Таращанському районі виявили обезглавлений труп. Як говориться в листі, "ще немає абсолютної впевненості в ідентичності знайдених останків, але ми все більше і більше схиляємося до думки, що пошук істини стає дуже складним". "Ми нагадуємо, що Георгій Гонгадзе був об'єктом тиску з боку правоохоронних органів протягом декількох тижнів, які передували його зникненню", - говориться в листі на ім'я Кучми.

"Репортери без кордонів" також заявила, що й інші українські журналісти отримують погрози з боку влади - Олег Єльцов, головний редактор газети "Свобода" Олег Ляшко, головний редактор журналу "Ракурс" Микола Северіна. Як говоритися в листі, "така практика насильства щодо журналістів в Україні несумісна з прагненням України ввійти до світового і європейського співтовариства".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування