Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучмагейт?

Понеділок, 27 листопада 2000, 12:39
Сімейний бізнес Леоніда Кучми і Віктора Пінчука, на відміну від України, тільки виграє в результаті будівництва газопроводу в обхід України.

Новій версії, через яку Україна більше не переймається проблемою будівництва обхідної труби, присвячено матеріал на першій шпальті московської газети "Сегодня". "По суті Україна і Росія близькі до укладення своєрідного "бартеру": Київ політично не перешкоджатиме будівництву обхідної магістралі і приватизації власної газової промисловості, а Москва зніме усі свої "антидемпінгові претензії", давши "зелене світло" на ввіз до країни українських труб великого діаметру, виробництво яких контролюється "сім'єю" Леоніда Кучми", - пише газета.

Цій версії газета вже знайшла непряме підтвердження: російське міністерство торгівлі вилучило з проведеного їм антидемпінгового розслідування труби великого діаметру, вироблені Харцизьким трубним заводом. Про це клопотався сам "Газпром", якому продукція заводу потрібна для прокладки нових гілок на півночі, у тому числі і тієї, що піде в обхід України.

З аналогічними запитами до уряду Росії вже звернулися "Башнефть" і Тюменська нафтова компанія, яка має на Україні великі переробні потужності. "Основними постачальниками труб для цих компаній є Нижньодніпровський трубопрокатний, Дніпропетровський трубний і Нікопольський південнотрубний заводи, яких послаблення не торкнулося", - пише газета. Однак незабаром це може трапитися - перераховані заводи контролюються на Україні групою "Інтерпайп", "яку очолює один із визнаних місцевих олігархів, "громадянський зять" президента Леоніда Кучми Віктор Пінчук".

На думку "Сегодня", "вкрай цікавою є реакція самого Леоніда Кучми" на ідею спорудження обхідної труби. "На відміну від прем'єр-міністра Віктора Ющенка, президент з олімпійським спокоєм визнає, що на місці російського керівництва він діяв би аналогічно. Кучма закликає "не робити з цього проблеми" і навіть натякає на можливість отримати з газового скандалу певний прибуток".

"Низка спостерігачів в Україні й у Польщі в зв'язку з цим вже висловили припущення, що Кучма і Пінчук мають намір заробити на постачанні труб для "антиукраїнського" проекту. Сценарій подальших подій, на їхню думку, виглядає так: труби, вироблені в Україні групою Пінчука, цілком підходять для будівництва обхідного газопроводу, і в міру просування проекту "Газпром" буде лобіювати в уряді РФ зняття обмежень на їхній експорт, слідом за продукцією Харцизького трубного заводу.

Але на цьому припущення газети не обмежуються. "Послуга сімейному бизнесові Кучми дозволить Москві розраховувати на відповідні послуги. Наприклад, на підтримку Києва в приватизації української газотранспортної системи".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування